_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ--05--ΤΥΧΙΚΟΣ--

05--ΤΥΧΙΚΟΣ--ΤΥΧΙΚΟΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 -- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ
  Επικίνδυνη άγνοια  Η Κατάθλιψη
 Κάποιες λέξεις μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως έχουν τεράστια διαφορά. Κλασικό παράδειγμα οι λέξεις ΘΛΙΨΗ και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η θλίψη είναι «ψυχική πίεση, στενοχώρια, λύπη, βαριά καρδιά», όμως η λέξη κατάθλιψη στην ιατρική, και πιο συγκεκριμένα στην ψυχιατρική –κι αυτός είναι ο τρόπος που κυρίως χρησιμοποιείται σήμερα η λέξη–, έχει πολύ διαφορετική σημασία. Από άγνοια, πολλοί –που δεν είναι γνώστες, έχουν όμως τάση να μιλούν και να γράφουν πολύ– χρησιμοποιούν λανθασμένα τις δύο αυτές λέξεις ως συνώνυμες. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή όσοι υποφέρουν από Κατάθλιψη, χρειάζονται ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή, και όχι μόνο ευχέλαια και προσευχές. Με αφορμή τα παραπάνω κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιάσουμε εδώ κάποιες υπεύθυνες απόψεις, πολλές από τις οποίες δανειζόμαστε από την ιστοσελίδα www.stress.gr, που είναι κοινή προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρίας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων επιστημονικών φορέων.
Η Κατάθλιψη στην καθημερινή γλώσσα
Όταν στην καθημερινή γλώσσα λέμε ότι “έχω κατάθλιψη”, “είμαι στεναχωρημένος” ή “νιώθω μελαγχολικά”, στην ουσία αναφερόμαστε σε μια κατάσταση που αφορά τη διάθεσή μας. Πρόκειται δηλαδή για ένα συναίσθημα, γι’ αυτό και για να το περιγράψουμε συνήθως λέμε “νιώθω”. Η διάθεσή μας είναι καταθλιπτική ή μελαγχολική όταν είμαστε λυπημένοι, ενώ το αντίθετο είναι η χαρά.
Η Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική
Με τον όρο Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική περιγράφεται μια συγκεκριμένη νόσος η οποία προκαλεί έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που δεν συναντάται σε άλλη νόσο. Επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου της Κατάθλιψης είναι και η άσχημη διάθεση, γι' αυτό ονομάστηκε έτσι, δεν είναι όμως το μοναδικό, μάλιστα μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει. Επίσης ως αρρώστια, η Κατάθλιψη έχει κάποιους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες, μια συγκεκριμένη πορεία, πρόγνωση και θεραπεία.
Διαφορές
Η διαφορά του καταθλιπτικού συναισθήματος από το φυσιολογικό, είναι ότι στην Κατάθλιψη αυτό το συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση και είναι μόνιμο. Δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις που ζει ο ασθενής, που δεν θα γελάσει και δεν θα αισθανθεί καλύτερα όταν συμβεί κάτι χαρούμενο. Επίσης, στην Κατάθλιψη το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο το πρωί, ενώ αντίθετα στους φυσιολογικούς ανθρώπους η διάθεση είναι συνήθως καλύτερη το πρωί.
Τα κυριότερα συμπτώματα της Κατάθλιψης είναι: (1) Μόνιμο και βαθύ, έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα. (2) Απουσία νοήματος στη ζωή. (3) Συνολικότερη παθητικότητα και έλλειψη διάθεσης για συμμετοχή ακόμα και στα απλά καθημερινά πράγματα. (4) Αίσθημα παραίτησης και ματαιότητας