_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΤΟ  ΑΓΙΟΝ  ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟ  ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916)

Προτροπές για τον τρόπο μελέτης του Λόγου του Θεού

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΕΒΔΟΜΟΝ
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
    Η έλευσης του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο είναι ένα από τα πιο σπουδαία θέματα της Αγίας Γραφής.
  Αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αντιρρήσεις σχετικά με το Πνεύμα το Άγιο τις έχουν επειδή είναι άπιστοι και οι τέτοιες αντιρρήσεις είναι η φυσική εκδήλωσης της απιστίας τους. Οι άνθρωποι αυτοί  δεν αποδίδουν ως όφειλαν την πρέπουσα εκτίμηση στο Λόγο του Θεού στο σύνολο του.
  Η έλευσης του Αγίου Πνεύματος εις τον κόσμο είναι το θεμέλιο της χριστιανικής πίστεως και βάσης της χριστιανικής πείρας. Και το έργο του Πνεύματος είναι ίσης αξίας με το έργο της σωτηρίας  που πραγματοποίησε ο Χριστός πάνω στο σταυρό υπέρ των αμαρτωλών.
  Κατά την οικονομία της Π. Διαθήκης το Άγιο Πνεύμα δεν έρχονταν στον κόσμο όπως ήλθε κατά την ήμερα της Πεντηκοστής.
  Στο Ιωάννης ζ: 38-39 διαβάζουμε ότι επειδή ο Χριστός δεν είχε δοξαστεί το Άγιο Πνεύμα δεν είχε δοθεί. «τούτο δε είπε περί του Πνεύματος όπερ έμελλον να λαμβάνουσιν οι πιστεύοντες εις Αυτόν».
  Πως εργάστηκε το Πνεύμα κατά την Π. Διαθήκη και πως εργάζεται σήμερα;
  1/. Στην Π. Διαθήκη ο Αιώνιος Λόγος εργάστηκε όπως διεξοδικώς αναφέραμε σε προηγούμενο κεφάλαιο εμφανιζόμενος «ως Άγγελος Κυρίου» Πριν από την ενσάρκωση του π.χ. Γένεσης ις:7-14(εμφανίσθηκε στην Άγαρ, την δούλη της Σάρρας) Γένεσης λβ:24-30     (πάλεψε με τον Ιακώβ)
Γένεσης 32:24-28
 24/. Ο δε Ιακώβ έμεινε μόνος· και επάλαιε μετ' αυτού άνθρωπος έως τα
(Εμφανίστηκε στο Μωϋσή στη βάτο)
Έξοδος γ:1-15
2/.Εφάνη δε εις αυτόν άγγελος Κυρίου εν φλογί πυρός εκ μέσου της βάτου· και είδε και ιδού, η βάτος εκαίετο υπό του πυρός και η βάτος δεν κατεκαίετο.
(Εμφανίστηκε στους γονείς του Σαμψών) Κριταί β:1-4και ιη:15-22
  Ο Λόγος φανερωνόταν σαν «Άγγελος του Κυρίου» επειδή δεν είχε ενσαρκωθεί για να σταυρωθεί και να πραγματοποιήσει το έργο της Σωτηρίας.  Έτσι το Πνεύμα το Άγιο εργάσθηκε κατά πολλούς τρόπους στην Π. Διαθήκη αλλά κατά την ημέρα της Πεντηκοστής ήλθε στον κόσμο για να μείνει μόνιμα εις αυτόν. Αυτό το είχε υποσχεθεί ο Χριστός στους μαθητές Του : Ιωάννης ιδ: 16-17-26 και ιε:26 και ις:7   
  2/. Κατά την Π. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα δεν κατοικούσε στις καρδιές των ανθρώπων. Τους       επισκέπτονταν προσωρινά για να τους κατευθύνει σε έργα αγαθά, αλλά δεν έμενε μόνιμα μαζί τους. Όταν  τελείωνε το έργο Του το Πνεύμα αποσυρόταν και έτσι οι άνθρωποι έμεναν και πάλι όπως ήταν και πριν από την επίσκεψι Του.        
  Από την Πεντηκοστή όμως και ύστερα το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα στις καρδιές των πιστών.
Ιωάννης ιδ: 16-17
Και εγώ θέλω παρακαλέσει τον Πατέρα, και θέλει σας δώσει άλλον Παράκλητον, διά να μένη μεθ' υμών εις τον αιώνα,
17 το Πνεύμα της αληθείας, το οποίον ο κόσμος δεν δύναται να λάβη, διότι δεν βλέπει αυτό ουδέ γνωρίζει αυτό· σεις όμως γνωρίζετε αυτό, διότι μένει μεθ' υμών και εν υμίν θέλει είσθαι.
  Κατά την Π. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα ερχόταν σαν επισκέπτης.
Μετά την Πεντηκοστή είναι αχώριστο από τους πιστούς.
  Και όπως ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη τροφής για να ζήσει έτσι και για κάθε πιστό το Άγιο Πνεύμα είναι στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη του  3/.  Στην Π. Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα επισκεπτόταν δικαίους αλλά και αμαρτωλούς. Παράδειγμα έχουμε το Βαλαάμ. Τα σχετικά με αυτόν υπάρχουν στην:
 Β΄ Πέτρου β: 15-16
15 αφήσαντες την ευθείαν οδόν, πλανήθηκαν και ηκολούθησαν την οδόν του Βαλαάμ υιού του Βοσόρ, όστις ηγάπησε τον μισθόν της αδικίας,
16 ηλέγχθη όμως διά την ιδίαν αυτού παρανομία, άφωνο υποζύγιο με φωνήν ανθρώπου λαλήσαν εμπόδισε την παραφροσύνη του προφήτου.
Και : Ιούδας 11.
11 Ουαί εις αυτούς διότι περιπάτησαν εις την οδόν του Κάϊν, και χάριν μισθού εξεχύθησαν εις την πλάνη του Βαλαάμ, και απωλέσθησαν εις την αντιλογία του Κορέ.
Αποκάλυψη β:14
14 Έχω όμως κατά σου ολίγα, διότι έχεις εκεί τινάς κρατούντες την διδαχήν του Βαλαάμ, όστις εδίδασκε τον Βαλάκ να βάλει σκάνδαλον ενώπιον των υιών Ισραήλ, ώστε να φάγωσιν ειδωλόθυτα και να πορνεύσουν.
  Παρά τα τόσα επιβαρυντικά για τον Βαλαάμ χαρακτηριστικά ο Θεός του έστειλε το Άγιο Πνεύμα και τον χρησιμοποίησε όπως διαβάζουμε στο Αριθμοί κβ:32-33 και κδ:2                                  
32 Και ο άγγελος του Κυρίου τού είπε: Γιατί χτύπησες το γαϊδούρι σου, για τρίτη φορά τώρα; Δες, εγώ βγήκα για να σου εναντιωθώ, επειδή, ο δρόμος σου μπροστά μου είναι διεστραμμένος·
33 και το γαϊδούρι βλέποντάς με παρέκκλινε από μένα για τρίτη φορά τώρα· διαφορετικά, αν δεν είχε παρεκκλίνει από μένα, τώρα εσένα μεν θα σε φόνευα, εκείνο όμως θα το άφηνα ζωντανό.


και κδ:2 Αριθμοί
1 ΚΑΙ βλέποντας ο Βαλαάμ, ότι ήταν αρεστό μπροστά στον Κύριο να ευλογήσει τον Ισραήλ, δεν πήγε, καθώς άλλοτε, να ζητήσει μαντείες, αλλά έστησε το πρόσωπό του προς την έρημο.
2 Και ο Βαλαάμ σήκωσε τα μάτια του ψηλά, και είδε τον Ισραήλ κατασκηνωμένο, σύμφωνα με τις φυλές τους· και ήρθε επάνω του το πνεύμα τού Θεού.
   Άλλο παράδειγμα μας δίδεται στην Α΄ Σαμουήλ ιθ:21-24. είναι ο Σαούλ ο οποίος επιδίωκε την θανάτωση του Δαβίδ αλλά ο Θεός τον επισκέφθηκε με το Πνεύμα το Άγιο.
  Στην Καινή Διαθήκη η διακονία του Πνεύματος δίδεται στους πιστούς και τους πειθαρχούντας στο Θεό εν Χριστώ Ιησού.
Γαλάταςγ:14
14 Για νάρθει στα έθνη η ευλογία τού Αβραάμ διαμέσου τού Ιησού Χριστού, ώστε να λάβουμε την υπόσχεση του Πνεύματος διαμέσου τής πίστης.
Πράξεις ιε:8-9
8 Και ο καρδιογνώστης Θεός έδωσε σ' αυτούς μαρτυρία, χαρίζοντας σ' αυτούς το Πνεύμα το Άγιο όπως και σ' εμάς.
9 Και δεν έκανε καμιά διάκριση ανάμεσα σ' εμάς και σ' αυτούς, καθαρίζοντας τις καρδιές τους διαμέσου τής πίστης.
Α΄ Θεσσαλονικείς δ:8
8 Γι' αυτό, εκείνος που τα αθετεί αυτά, δεν αθετεί άνθρωπο, αλλά τον Θεό, ο οποίος και μας έδωσε το Πνεύμα του το Άγιο.
Α΄ Κορινθίους ς:11
11 Και μερικοί υπήρξατε τέτοιοι· αλλά λουστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά δικαιωθήκατε, στο όνομα του Κυρίου Ιησού, και με το Πνεύμα τού Θεού μας.
  Το Άγιο πνεύμα καθαρίζει καρδιές.
  Για να λάβει κάποιος το Πνεύμα το Άγιο πρέπει να ταπεινωθεί και να μετανοήσει ειλικρινά. Πράξεις β:47-38 καιε:28
Διαβάζουμε ότι το Πνεύμα δίδεται εις τους πειθαρχούντας στον Κύριο.
4/. Κατά  την παλαιά Διαθήκη το Άγιο Πνεύμα δεν ερχόταν σε όλους τους ανθρώπους. Μετά την Πεντηκοστή όμως έρχεται σε κοινωνία με όλους τους ανθρώπους οι οποίοι θα Τον εκζητήσουν με μετάνοια και πίστη καθώς και προς όσους πεινούν και διψούν για την δικαιοσύνη και την αλήθεια εν Χριστώ Ιησού. Και ο Θεός τους λυτρωμένους που τους αναγνωρίζει σαν δικούς τους σφραγίζει δια του Αγίου Πνεύματος.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE
ΚΑΙ ΤΟ
BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"