_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΟ  ΑΓΙΟΝ  ΠΝΕΥΜΑ=
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916)


Το έργο του Αγίου Πνεύματος είναι αδιάρρηκτα δεμένο με το έργο του Χριστού.
Ιωάννης  ις:7
Ι 7 Εγώ, όμως, σας λέω την αλήθεια· σας συμφέρει να αναχωρήσω εγώ· επειδή, αν δεν αναχωρήσω, ο Παράκλητος δεν θάρθει σε σας· αλλά, αφού αναχωρήσω, θα τον στείλω σε σας.
Πράξειςβ:33
33 Αφού, λοιπόν, υψώθηκε με το δεξί χέρι τού Θεού, και πήρε από τον Πατέρα την υπόσχεση του Αγίου Πνεύματος, το ξέχυσε, αυτό που τώρα εσείς βλέπετε και ακούτε.
    Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το ιλαστήριο έργο του Χριστού και διότι ύστερα από αυτό αναλήφθηκε στον Ουρανό και σαν δώρο Του μας έστειλε το Άγιο Πνεύμα που ήλθε στην γη
  Το έργο αυτό ήταν προγραμματισμένο προ καταβολής κόσμου(πριν γίνει ο κόσμος)και αποδεικνύει την αρμονία και το αδιαχώριστο της Τριαδικής Θεότητος
 Όταν έφθασε οι καιρός της ενσαρκώσεως του Θείου Λόγου συνέβησαν πολλά θαυμάσια γεγονότα: στον ουρανό εμφανίστηκε το «Άστρον»
Άγγελοι ανεβοκατέβαιναν από τον ουρανό στην γη.
Ακούστηκαν αγγελικές χορωδίες κλπ. Έτσι και κατά την κάθοδον του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέραν της Πεντηκοστής έγινε σεισμός ακούστηκε ήχος ως «ανέμου βιαίως φερομένου» και εφάνησαν «γλώσσαι πυρός».
 Όπως ο Χριστός έζησε μέσα στον κόσμο, έτσι και το Άγιο Πνεύμα είναι στον κόσμο και θα παραμείνει μέχρι της συντελείας του αιώνος.
Ιωάννης ιδ: 16 . Το Πνεύμα  θα διδάσκει και θα υπενθυμίζει τα λόγια του Ιηού Χριστού, Ιωάννης ιδ:26.
  Ο Χριστός εφώναξε από τον σταυρό. «Τετέλεσται»
Αυτό σήμαινε ότι τα πάντα που είχαν αμαρτία τελείωσαν δια της δικής Του θυσίας. Όμως το Άγιο Πνεύμα θα παραμείνει στον κόσμο ελέγχοντας τον κόσμο «Περί αμαρτίας και περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως»
Ιωάννης ις:8 .
  Έτσι το Πνεύμα αντικατέστησε στη γη τον Χριστό. Και αναμφισβήτητο γεγονός που βεβαιώνει την παραμονή του Πνεύματος στον κόσμο, όπως εξεθέσαμε είναι το όραμα του πρωτομάρτυρα στέφανου. Διαβάζουμε ότι ενώ ο Στέφανος λιθοβολείτο υψώσας τα μάτια του στον ουρανό είδε το Θεό και τον Ιησού Χριστό.  αλλά το Άγιο Πνεύμα δεν το είδε. Γιατί; Επειδή ήταν μέσα του. ώστε αποδεδειγμένα το Πνεύμα το Άγιο παραμένει στην γη και θα μείνει μέχρι της αρπαγής της Εκκλησίας στον ουρανό.
  Πολλές φορές ακούμε μερικούς να προσεύχονται: «Κύριε έκχυσε Σε παρακαλούμε το Πνεύμα Σου το Άγιον εφ’ ημάς». Το αίτημα αυτό δεν είναι ορθό. Είναι μεγάλο σφάλμα διότι το Άγιο Πνεύμα ήλθε στη γη και πολιορκεί κάθε ψυχή. Αν το εκζητήσουμε θα κινηθεί ,θα απορρίψει κάθε εμπόδιο και θα μας επισκεφτεί.
  Όπως οι μαθητές και οι άλλοι πιστοί του Χριστού ενώ Εκείνος ήταν μαζί τους κανενός την βοήθειαν δεν ζητούσαν αφού είχαν την δική Του συντροφιά και ούτε ήταν δυνατόν να Τον ζητούν αφού απουσίαζε έτσι και εμείς σήμερα δεν έχουμε  ανάγκη να μας σταλεί το Άγιο Πνεύμα επειδή είναι κοντά μας γύρω μας και μέσα στην καρδιά μας. Και παρακαλεί για όλον τον κόσμο παρά την αποστασία του την βλασφημία και την περιφρόνηση του κόσμου.
Β΄ Κορινθίους ε:20-21
20 Είμαστε, λοιπόν, πρεσβευτές υπέρ τού Χριστού, ωσάν ο Θεός να σας παρακαλούσε μεταχειριζόμενους εμάς· δεόμαστε, λοιπόν, υπέρ τού Χριστού, συμφιλιωθείτε με τον Θεό.
21 Επειδή, εκείνον που δεν γνώρισε αμαρτία, τον έκανε για χάρη μας αμαρτία, για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη τού Θεού διαμέσου αυτού.
Επί πλέον το άγιο Πνεύμα χαρακτηρίζεται σαν «Παράκλητος». Αν κάποιος ασθενείς κατοικεί σε μέρος απομονωμένο και μακριά από πόλη και χρειάζεται βοήθεια ή περίθαλψη στρέφει  την προσοχή και τις ελπίδες του στο  χωριό ή την κωμόπολη και απ’ εκεί περιμένει την βοήθεια. Εκεί είναι η παρηγοριά του.
Αλλά ο πιστός έχει συνεχώς την παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος επειδή είναι πάντοτε κοντά και παρέχει ¨ετοιμότατη βοήθειαν» (ψαλμός μς:1.
  Κάθε ένας από μας ας κάμει μια ενδοσκόπηση για να εξετάσει τον εαυτό του να ιδεί και να διαπιστώσει ποια η ακριβής σχέσης του με το Άγιο Πνεύμα. Και να ποια είναι τα σημεία που πρέπει να εξετασθούν.
 α/. πρέπει να έχουμε την βεβαιότητα ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πάντοτε στον κόσμο και στην καρδιά των πιστών με όλη Του την δύναμη και την αγιότητα. Και είναι καθήκον όλων των πιστών έχοντες υπ’ όψιν των τις επαγγελίες του Πνεύματος του Αγίου.»να καθαρίζουν εαυτούς από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος εκπληρούντες ούτω αγιοσύνη εν φόβω Θεού» β΄ Κορινθίους ζ: 1: φιλιπ.β:17

  β/.  Επειδή το Πνεύμα περιγράφεται σε ορισμένα μέρη της Αγίας Γραφής σαν «περιστερά»Ματθαίος γ:16 πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αγιοσύνη ώστε να μην το λυπούμε. Εφεσίους δ: 30
  γ/. Αφού το Πνεύμα είναι και κινείται ανάμεσα μας πρέπει να Του προσφέρουμε ολοπρόθυμα την καρδιά μας σε πλήρη αφιέρωση και με τέλεια υπακοή. Πράξεις β:2-3.
δ/. Το Πνεύμα δόθηκε στον κόσμο κατά θεία οικονομία για να ελέγχει τους αμαρτωλούς και να τους φέρνει σε επίγνωση της αλήθειας ως προς το θέλημα του Θεού. Ιωάννης ις:8-11. εάν είμαστε πληρωμένοι δια του Πνεύματος πρέπει και ημείς μιμούμενοι Αυτόν να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εξαγγέλλομαι τις αρετές του Θεού και τα αγαθά που ακολούθησαν τη σωτηρία μας στον αμαρτωλό κόσμο μεταξύ του οποίου κινούμεθα και με τον οποίο ερχόμαστε σε σχέση και συνάφεια.
Α΄ Κορινθίους β:9
  ε/. Αφού το Άγιο Πνεύμα είναι στον κόσμο εμείς οφείλουμε να Τον ακολουθούμε και όχι να προπορευόμαστε από Αυτόν. Πράξεις ις:6-7 ώστε αν μας παρακινήσει στην εκτέλεση κάποιου έργου αγαθού να συμμορφούμενοι ακριβώς με τις υποδείξεις Του. Ρωμαίους η:14
  στ/. Ένας από τους σκοπούς του Αγίου Πνεύματος είναι να μας διδάξει «πάσαν την αλήθειαν» Ώστε δεν πρέπει να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας. Ιωάννης ις:12-13.
  ζ/. Το Άγιο Πνεύμα είναι στον κόσμο για να μας παρηγορεί. Γι’ αυτό και δεν συγχωρείται στον πιστό να προβαίνει σε εκδηλώσεις που προκαλούν τη λύπη. Το Άγιο Πνεύμα δίνει χαρά, περιθάλπει πνευματικά τους πιστούς και τους ενισχύει στις αδυναμίες τους.
  η/. Το Πνεύμα παρά τις αντιξοότητες και τη σκληροκαρδία των ανθρώπων δεν έπαυσε να πολιορκεί και να προτρέπει τους αμαρτωλούς να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στον Θεό δια Ιησού Χριστού. Έτσι και οι πιστοί πρέπει να πλαταίνουν την καρδιά τους και να είναι μακρόθυμοι. Ησαϊας ξγ: 10 και Πράξεις ζ: 51. έχουμε την υποχρέωση να είμαστε μακρόθυμοι απέναντι όλων εκείνων που ενώ ίσως τους μιλήσαμε εξαντλητικά επί πολλές ημέρες όμως δεν παρουσίασαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πνευματική τους κατάσταση. Οφείλουμε να μη αποκάμνουμε ποτέ, ούτε και να απογοητευόμαστε για την κατάσταση αυτών των ψυχών επειδή έτσι και εμάς επί σειρών ετών ή έστω πολλών ημερών το Άγιο Πνεύμα μας προέτρεπε να επιστρέψουμε στον Θεό έως ότου ανοίχθηκαν τα πνευματικά μας μάτια αλλά και η καρδιά μας για να δεχθούμε τον Χριστό και την σωτηρία που μας προσέφερε.
  θ/. Καθήκον κάθε πιστού είναι να παραχωρήσει τον εαυτό του ολοκληρωτικά στον θείο Παράκλητο ώστε να προσεύχεται υπέρ ημών Εκείνος με λόγια που είναι τελείως κατάλληλα και το γνωρίζει «Ωσαύτως δε και το Πνεύμα το Άγιο συμβοηθεί εις τας ασθενείας ημών επειδή το τι να προσευχηθούμε όπως πρέπει δεν γνωρίζουμε αλλά  αυτό το Πνεύμα ικετεύει υπέρ ημών δια στεναγμών αλάλητων». Ρωμαίους η:26. Επίσης προσεύχεσθε εν Πνεύματι Αγίω. Εφεσίους ς:18-και Ιούδα 20.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»  
 
ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE
ΚΑΙ ΤΟ
BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ