_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

13-4--2017----ΤΥΧΙΚΟΣ –ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ –ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΣ-2006


 Διά πολλών μαρτύρων Η πίστη – Πηγή των έργων

Διαχρονική είναι η διαφωνία μεταξύ των θεολόγων διαφόρων εκκλησιών/δογμάτων, όσον αφορά τη σημασία των έργων και της πίστης στη ζωή του πιστού. Η μία παράταξη προβάλλει τα έργα υποτιμώντας την πίστη. Η άλλη παράταξη προβάλλει την πίστη, εξουθενώνοντας τα έργα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη Βίβλο. Αρκεί να τεθούν και τα δύο στοιχεία στη θέση τους. Να τι έγραφε σε ένα παλαιότερο τεύχος το επίσημο φυλλάδιο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Φωνή Κυρίου» (Κυριακή 14-7-1968). [Έγινε απλούστευση της γλώσσας].

 «(...) Είναι λόγος και αλήθεια αξιόπιστη το ότι δικαιωθήκαμε και αναγεννηθήκαμε και θα κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή. Και γι’ αυτά θέλω να μιλάς με βεβαιότητα και με κύρος, για να φροντίσουν αυτοί που έχουν πιστεύσει στον Θεό να πρωτοστατούν ακούραστα σε έργα καλά.
   Απόφευγε δε τις ανόητες συζητήσεις και τις γενεαλογίες περί των μυθικών θεών ή των ευγενών προγόνων, καθώς και τις φιλονικίες και διαμάχες περί του ιουδαϊκού νόμου, διότι δεν φέρνουν καμιά ωφέλεια και είναι μάταιες. Αιρετικό άνθρωπο, που μένει αμετάπειστος ύστερα από τις συμβουλές που του έδωσες για πρώτη και δεύτερη φορά, παράτησέ τον και απόφευγέ τον. Γνώριζε, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος έχει διαστραφεί και αμαρτάνει, και για την αμαρτία του αυτή ελέγχεται και κατακρίνεται από τη συνείδησή του και από τον ίδιο τον εαυτό του. Όταν σου στείλω τον Αρτεμά ή τον Τυχικό, φρόντισε γρήγορα να έρθεις στη Νικόπολη, διότι εκεί αποφάσισα να περάσω τον χειμώνα.
Τον Ζηνά το νομοδιδάσκαλο και τον Απολλώ, κατευόδωσέ τους με επιμελή προετοιμασία για να μη τους λείπει τίποτε στο ταξίδι τους. Με την ευκαιρία δε της προετοιμασίας αυτής, ας παίρνουν μάθημα και οι δικοί μας, να πρωτοστατούν και να εργάζονται καλά έργα και να συντρέχουν τους αδελφούς στις απαραίτητες ανάγκες τους, για να μη στερούνται πνευματικών καρπών. Σε χαιρετούν εγκαρδίως όλοι όσοι είναι μαζί μου. Χαιρέτησε όσους μας αγαπούν ένεκα της κοινής πίστης μας. Η χάρη να είναι με όλους σας. Αμήν. 

Τα καλά έργα

Πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, κατά τον οποίο, αυτοί οι οποίοι έχουν πιστεύσει στον Θεόν είναι ανάγκη να πρωτοστατούν σε καλά έργα. Η πίστη του Χριστιανού, όταν είναι πραγματική και ζωντανή, δε μπορεί να μένει ανενέργητη. Αντιθέτως, η πίστη στον Σωτήρα Χριστό είναι πηγή εμπνεύσεως και πραγματώσεως έργων καλών, όπως τα ζητεί ο λόγος του Θεού.

Καλά έργα είναι γενικότερα όλα όσα είναι σύμφωνα με το θέλημα του Χριστού. Το να φερόμαστε με σεμνότητα και σωφροσύνη^ το να είμαστε συγχωρητικοί, συγκαταβατικοί, υπομονετικοί, μακρόθυμοι· το να συμβουλεύουμε και να στηρίζουμε κατά Χριστόν ο ένας τον άλλον, είναι και αυτά καλά έργα.

Αλλά σε ιδιαίτερη σημασία, έργα καλά, κατά το Ευαγγέλιο, είναι εκείνα που πολλοί τα λένε έργα του κοινωνικού Χριστιανισμού, ενώ το ορθό είναι να τα κάνουμε και να τα ονομάζουμε ως έργα της Εκκλησίας. Εις το Ευαγγέλιο τα έργα τα καλά λέγονται διακονία καθημερινή υπέρ των πτωχών, των ασθενών, των ορφανών, διακονία υπέρ των αδελφών, διακονία στους αγίους (για τα μέλη της Εκκλησίας), κοινωνία (=μεταδοτικότητα) προς τους αδελφούς και προς όλους, φιλαδελφία, φιλανθρωπία, διακονία στις αναγκαίες χρείες.
Ποιες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες καλούμαστε να κάνουμε έργα αγάπης προς τους αδελφούς μας και αρεστά στον Θεόν; (...)
   Ο κατάλογος των καλών έργων, αγαπητέ αναγνώστη, είναι ανεξάντλητος. Αρκεί να υπάρχει διάθεση στην ψυχή του Χριστιανού να εκδηλώσει την αγάπη του, και θα βρει μύριους τρόπους για να την ικανοποιήσει. (...)


 Μη λησμονούμε την πηγή

Ας το εννοήσουμε καλά^ για να υπάρξουν έργα, πρέπει να προϋπάρξει η πίστη. Πηγή των καλών έργων είναι η πίστη στον Θεό. Και τούτο ακριβώς εννοεί ο Απόστολος, όταν λέει· «ίνα φροντίζωσι καλών έργων προΐστασθαι οι πεπιστευκότες τω Θεώ». Διότι και τούτο πρέπει να γνωρίζουμε^ τα καλά έργα μόνο ως καρποί της πίστης έχουν ηθική αξία. Και δεν είναι τα έργα που γεννούν την πίστη, αλλά η πίστη που γεννά τα έργα. Η πίστη βεβαίως χωρίς τα έργα είναι νεκρή αλλά τα έργα μόνα ποτέ δεν μπορούν να καταργήσουν την πίστη ως περιττή, ως άχρηστο και ξεπερασμένο πράγμα. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει στις μέρες μας· οι άνθρωποι ματαίως αγωνίζονται να οικοδομήσουν τον βίο τους και κατεξαντλούνται σε μια εξωτερική δραστηριότητα καλών έργων, ενώ δεν έχουν εσωτερική πίστη.

Χωρίς την πίστη στην αλήθεια και την αξιοπιστία του λόγου του Θεού, δεν μπορούν οι άνθρωποι να γνωρίσουν ποια είναι τα καλά έργα. Η εσωτερική μας αίσθηση, με την οποία διακρίνουμε το καλό και το κακό, χωρίς το φως της πίστης υφίσταται βλάβη και αναπηρία, και κάθε φορά βλέπει διαφορετικά το καλό και το κακό, ανάλογα με τα πρόσωπα και τις περιστάσεις. Για τούτο ακριβώς και στις μέρες μας οι οποίες είναι μέρες πνευματικής κρίσεως και μείωσης της πίστης των ανθρώπων, είναι μειωμένη και η ικανότητα της εσωτερικής τους αίσθησης και βλέπουν ο καθένας με δικό του τρόπο το καλό και το κακό. Είναι επομένως ανάγκη να στηριχτούμε όλοι πάνω στην αμετακίνητη βάση της πίστης, για να παρουσιάζουμε έργα καλά και ωφέλιμα και να ενεργούμε πάντοτε ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, προς δόξαν Αυτού και σωτηρία δική μας. Αμήν.

Αρχιμ. Α.Δ.Ρ. »

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος εύκολα διαπιστώνει πόσο απλά και καθαρά είναι τα λόγια του Θεού αλλά και το χρέος των πιστών που πρέπει να δραστηριοποιούνται «προς έργα καλά, τα οποία προητοίμασεν ο Θεός διά να περιπατήσωμεν εν αυτοίς» (Εφεσ. 2/β/10). Δεν υπάρχουν αντιφάσεις στο λόγο του Θεού ούτε δικαιολογούνται οι φανατικοί και δογματικοί εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών/δογμάτων, που διαιρούν το σώμα του Χριστού εξ αιτίας της άγνοιας ή της ισχυρογνωμοσύνης τους. Οι αντιφάσεις, αλίμονο, υπάρχουν μόνο μέσα στα μυαλά των ανθρώπων λόγω της πνευματικής διαφθοράς που έχουν υποστεί χιλιάδες χρόνια μέσα στη βασιλεία του Σατανά. Ας φυλαχθούμε λοιπόν! |


…………………………