_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-07---TYXIKOS

07---TYXIKOS
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 --
Θεραπεία της Κατάθλιψης
Η θεραπεία της Κατάθλιψης συνήθως περιλαμβάνει δύο στάδια: [1] Θεραπεία του οξέος σταδίου. [2] Συντήρηση του αποτελέσματος που επιτεύχθηκε στο προηγούμενο στάδιο.
Ο στόχος του σταδίου [1] είναι να θεραπεύσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ώστε ο ασθενής να αρχίσει πάλι να νιώθει καλά και να ξαναγυρίσει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Συνήθως αυτό το στάδιο, όταν χρησιμοποιείται φαρμακευτική θεραπεία, κρατάει περίπου ένα μήνα. Έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που σταματούν την θεραπεία στο στάδιο [1] έχουν μεγάλη πιθανότητα υποτροπής στους αμέσως επόμενους μήνες. Αντίθετα, όσοι συνεχίζουν την θεραπεία και στο στάδιο [2], θεωρείται ότι θεραπεύονται από το παρόν επεισόδιο κατάθλιψψης. Η συνέχιση της θεραπείας συνήθως εκτείνεται από 3 έως 6 μήνες. Μερικοί ασθενείς, που παθαίνουν συχνά επεισόδια κατάθλιψψης στη ζωή τους, μπορεί να ωφεληθούν από την συνεχή χορήγηση αντικαταθλιπτικής θεραπείας. Έχει βρεθεί ότι αν κάποιος έχει ιστορικό τουλάχιστον 3 διαφορετικών επεισοδίων κατάθλιψψης στη ζωή του, μπορεί να ωφεληθεί από την χρόνια προληπτική θεραπεία, με μεγάλες πιθανότητες να μην ξαναπάθει επεισόδιο στην ζωή του.
Είδη θεραπείας
Οι κύριοι τύποι θεραπείας είναι: [1] Αντικαταθλιπτική φαρμακευτική θεραπεία, [2] Ψυχοθεραπεία, [3] Συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας και ψυχοθεραπείας, [4] άλλες θεραπείες. Για τις σοβαρές μορφές κατάθλιψης η φαρμακευτική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική. Η ψυχοθεραπεία μόνη της δεν έχει δοκιμαστεί σε τέτοιες μορφές.
Γιατί χρειάζεται θεραπεία;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη από την οποία πάσχουν και αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί. Διάφορες εργασίες έχουν δείξει ότι ένα επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης μπορεί να περάσει μόνο του μέσα σε 12 μήνες. Ωστόσο, πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι: [1] Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση από τον πρώτο μήνα. [2] Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει ώστε η κατάθλιψη να μη γίνει σοβαρή ή χρόνια. [3] Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι μεγαλύτερος στα άτομα που δεν παίρνουν θεραπεία ενώ με τη θεραπεία εξαφανίζεται γρήγορα. [4] Η θεραπεία μπορεί να προλάβει νέα επεισόδια κατάθλιψης.
Αντίθετα χωρίς θεραπεία η πιθανότητα να πάθει κανείς δεύτερο επεισόδιο είναι 50%, αν έχει πάθει δύο επεισόδια, η πιθανότητα να πάθει και τρίτο είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ από τα τρία και επάνω η πιθανότητα ξεπερνάει το 90%.
Yπάρχει ανάγκη νοσηλείας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη θεραπεύονται χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία. Μερικές φορές όμως χρειάζεται νοσηλεία όπως π.χ.:
[1] Όταν υπάρχουν έντονες ιδέες αυτοκτονίας ή ο ασθενής έχει ήδη κάνει μια απόπειρα. [2] Όταν συνυπάρχουν άλλες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν παρακολούθηση σε νοσοκομείο. [3] Όταν χρειάζεται να γίνει ρύθμιση της αντικαταθλιπτικής θεραπείας. [4] Όταν χρειάζεται θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε νοσοκομείο. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται για λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Πόσο γρήγορα λειτουργούν τα φάρμακα;
Όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρειάζονται περίπου 3 έως 4 εβδομάδες για να λειτουργήσουν. Άρα, για να έχει κανείς αποτέλεσμα, πρέπει να τα πάρει τουλάχιστον για ένα μήνα. Τα φάρμακα αυτά δεν συνιστώνται για περιστασιακή χρήση αλλά μόνο στα πλαίσια μιας οργανωμένης θεραπείας.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Τονίζεται ότι ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Επίσης δεν είναι ηρεμιστικά και δεν αλλοιώνουν την προσωπικότητα του ατόμου. Οι παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν είναι συνήθως ήπιες, σπάνια επιβάλλουν τη διακοπή της θεραπείας και στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες χρήσης του φαρμάκου. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι ναυτία και άλλες διαταραχές από το γαστρεντερικό, αίσθημα ζάλης, ξηροστομία κ.α.
Ποιες Ψυχοθεραπείες βοηθούν;
Αρχικά τονίζεται ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι ψυχανάλυση, όπως πολλοί νομίζουν. Αυτό που χρειάζεται σε ένα πρώτο στάδιο είναι ένας ψυχοθεραπευτής που θα μπορέσει να κατανοήσει τα προβλήματα του ασθενή και να τον στηρίξει στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Αυτό συνήθως το λέμε υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετό για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα σε συνδυασμό και με μια φαρμακευτική αγωγή.
Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι μια σχετικά καινούργια ψυχοθεραπεία, που προσπαθεί να “διορθώσει” αυτά τα λάθη στον τρόπο σκέψης και να βοηθήσει τον ασθενή να αξιολογήσει πιο αντικειμενικά την πραγματικότητα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην κατάθλιψη όσο και στις αγχώδεις διαταραχές/φοβίες. Με άλλα λόγια διδάσκει τον πάσχοντα από κατάθλιψη πώς να διεκδικεί τον έλεγχο των συναισθημάτων του, πώς να απεγκλωβίζεται από τις καταθλιπτικές σκέψεις και διαθέσεις. Όπως, π.χ. ένας που αναρρώνει από ένα κάταγμα χρειάζεται φυσιοθεραπεία για να επανέλθει σε πλήρη κινητικότητα, έτσι και ο καταθλιπτικός χρειάζεται να κάνει ο ίδιος συστηματική δουλειά για να επαναφέρει στον εαυτό του την ικανότητα της χαράς, της ικανοποίησης και της ηρεμίας στην καθημερινή του ζωή. |
Είναι εντελώς αδικαιολόγητη η τακτική ορισμένων, που θεωρούν την κατάθλιψη ως “πνευματική ασθένεια” και την αποδίδουν είτε σε αμαρτία, είτε σε έλλειψη πίστης, ή σε κακή σχέση του ατόμου με τον Θεό και άλλες όμοιες “εκκλησιαστικές” ιδέες, που ούτε με την επιστήμη έχουν καμία σχέση αλλά ούτε και με τη Βίβλο.
Αυτή η αυθαίρετη πρακτική έχει συχνά ως αποτέλεσμα αφενός την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών και αφετέρου την ψυχική τους ταλαιπωρία, καθώς τους αποδίδονται “ευθύνες” που δεν έχουν, αφού ούτε φταίνε οι ίδιοι για την πάθησή τους ούτε υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν την κατάστασή τους. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν καταθλιπτική κατάσταση, να ζητούν υπεύθυνη ιατρική βοήθεια και να μην επηρεάζονται από άσχετα άτομα που –όχι σπάνια και εντελώς ανεύθυνα– τους παρασύρουν να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>