_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-11- ΤΥΧΙΚΟΣ-ΜΑΙΟΣ- ΙΟΥΝΙΟΣ-2012

11- ΤΥΧΙΚΟΣ-ΜΑΙΟΣΙΟΥΝΙΟΣ-2012
Είδωλα στην Εκκλησία
Επιτυχία

Πόσο ειρωνικό είναι όταν οι εκκλησίες, οι πάστορες και τα μέλη μιας εκκλησίας ισχυρίζονται ότι ακολουθούν Εκείνον που επανειλημμένα δίδαξε να ζητούμε την τελευταία θέση (Μάρκ. 9/θ/35), να καθόμαστε στο χαμηλότερο κοινωνικό περιβάλλον (Λουκ. 14/ιδ/10) και να περιλαμβάνουμε στις εκδηλώσεις μας τους λιγότερο "σημαντικούς" ανθρώπους (εδ. 13). Φαίνεται πως είναι ερωτευμένοι με το μέγεθος και την επιτυχία. Ο πάστορας και συγγραφέας Jim Kallam επισημαίνει:

«Προσέξτε τις διαφημίσεις στα χριστιανικά περιοδικά και θα καταλήξετε σ' αυτό το συμπέρασμα: Η επιτυχία μπορεί να γίνει δική σας. Αν χρειάζεστε τρόπους για να διαφημίσετε την εκκλησία σας, δοκιμάστε αυτό ή εκείνο το πρόγραμμα... Ακούστε πώς περιγράφουμε τις εκκλησίες. Τα λόγια μας στάζουν επιτυχία: "Η ταχύτερα αυξανόμενη εκκλησία". "Το καλύτερο δόγμα". "Η εκκλησία με το κλειδί για ν’ αγγίξει την επόμενη γενιά"».2

Ο Kallam προχωρεί παραπέρα αναφέροντας ένα βιβλίο που καταγράφει τις εκατό καλύτερες εκκλησίες στην Αμερική. Σκεφθείτε το αυτό. Μην έχετε αμφιβολία ότι το μέγεθος, το κύρος και η φήμη ήταν μεταξύ των κριτηρίων για να συνταχτεί αυτή η λίστα.

Ας γκρεμίσουμε τα είδωλά μας

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα είδωλα που έχουν παρεισφρήσει στις εκκλησίες μας. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε από ένα χρυσό μοσχάρι, και ακόμη πιο δύσκολο να διορθωθεί η κατάσταση. Αλλά τα σύγχρονα είδωλά μας είναι εξ ίσου βδέλυγμα για τον Θεό, όπως και τα είδωλα που παρέσυραν τον αρχαίο Ισραήλ. Αν δεν κάνουμε κάτι γι' αυτά, θα μας αλλοιώσουν και θα μας καταστρέψουν ακριβώς όπως έκαναν στους Ισραηλίτες.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να γκρεμίσουμε τα είδωλά μας; Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση. Όταν αναγνωρίσουμε ένα είδωλο, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και μετανοημένοι, και να ονομάσουμε τα αγαπημένα μας είδωλα με το όνομά τους –αμαρτία– και να εξομολογηθούμε για καθένα από αυτά στον Θεό.

Όταν αντιληφθούμε κάποιο είδωλο, όχι μόνο πρέπει να αρνηθούμε να το προσκυνούμε πια, αλλά και να σταματήσουμε την υποστήριξή του. Πρέπει συνειδητά και ξεκάθαρα να υψώσουμε τον Χριστό ως Κύριο, και προσεκτικά να υποστηρίξουμε τη θέση μας «με πραότητα και φόβο Θεού» (Α~ Πέτρ. 3/γ/15).

Εν τέλει, το γκρέμισμα των ειδώλων μας θα σημάνει την εκ νέου παραχώρηση του εαυτού μας σε προσευχή και αφιέρωσή μας στην καλλιέργεια νέων θέσεων και συμπεριφορών. Πρέπει να παρακαλέσουμε τον Θεό να αντικαταστήσει τους ψεύτικους θεούς μας με την δική Του επάρκεια. Πρέπει να παραδώσουμε στον Θεό μας την νοοτροπία καταναλωτή και να Τον αφήσουμε να μας διδάξει Εκείνος πώς θέλει να Τον υπηρετήσουμε, πώς να δώσουμε τη ζωή μας, πώς να προκόψουμε στον τομέα της αγάπης (Β~ Κορ. 8/η/7). Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στη λατρεία των διασήμων και αντίθετα να μάθουμε να εκτιμούμε και να μιμούμαστε τους «πράους και ταπεινούς στην καρδιά» (Ματθ. 11/ια/29).

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την υποταγή μας στην "αριστεία" και να επιδιώκουμε την ποιότητα και την χάρη. Και επίσης πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξύψωση της πατρίδας και την προσήλωσή μας στην επιτυχία, ζητώντας από τον Θεό, σύμφωνα με τα λόγια του υμνογράφου3:

Το πιο αγαπημένο μου είδωλο,
Όποιο κι αν είναι αυτό,
Βοήθησε να το γκρεμίσω
από το θρόνο Σου,
Και να λατρεύω μόνο Εσέ.

____________
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Άρθρο του Bob Hostetler στο περιοδικό "Bible Advocate" Ιαν.-Φεβρ. 2012. Το κείμενο γράφτηκε με στόχο τους Αμερικανούς εκκλησιαζόμενους. Έγινε προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα.

1. Marva Dawn, Reaching Out Without Dumbing Down, p. 51.

2. Jim Kallam, Risking Church, p. 52.

3. William Cowper, 1772.