_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ Πρώτο μέρος ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ-ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ
Πρώτο μέρος ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΓΔΟΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΟ  ΑΓΙΟΝ  ΠΝΕΥΜΑ=
(Του Χαράλαμπου Μποσταντζόγλου)
Εκδόσεις (Ο Λόγος Αθήναι 1976)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916)

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΟΓΔΟΟ

ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Από την ημέρα της που ήλθε στον κόσμο το Άγιο Πνεύμα άρχισε να ενεργεί θαυμαστά  έργα στις  καρδιές των ανθρώπων. Από αυτά το πρώτο και κυριότερο είναι η αναγέννησης.
  Η αναγέννησης είναι το θεμέλιο της χριστιανικής θρησκείας. Και είναι προσωπική και ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατόν να έχουμε μερίδα στη χριστιανική οικονομία.
  Τα σχετικά με την αναγέννηση διδάγματα τα έχουμε στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο γ: όπου αναγράφετε η συνομιλία μεταξύ Ιησού Χριστού και Νικόδημου.
  Στο τρίτο εδάφιο διαβάζουμε τι είπε ο Χριστός περί της «άνωθεν γεννήσεως» στο έκτο εδάφιο γίνεται διάκρισης μεταξύ των δύο γεννήσεων με την ρητή διασάφηση ότι το γεγεννημένον εκ’ του Πνεύματος είναι Πνεύμα. Ώστε για τους πνευματικά αναγεννηθέντας γεννήτωρ είναι το Άγιο Πνεύμα. Επίσης στο εδάφιο έβδομο, Ο Χριστός τόνισε με έμφαση στο Νικόδημο « Μη θαυμάζεις ότι σοι είπον πρέπει να γεννηθείτε άνωθεν».
Διότι το Πνεύμα το Άγιο από πάνω ήλθε. Συνεπώς ο γεννηθείς άνωθεν, είναι εκ του Πνεύματος του Αγίου γεννηθείς.

        Τι είναι Αναγέννησης

  1/. Είναι το να γίνει κάποιος «νέον κτίσμα εν Χριστώ»
 Β΄ Κορινθίους ι:17
17 Γι' αυτό, αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι καινούργιο κτίσμα· τα αρχαία πέρασαν, δέστε, τα πάντα έγιναν καινούργια.
Όταν αναγεννηθεί έχει το χαρακτήρα του Χριστού.
Και  Εφεσίους β:10.
10 Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά. Όταν αναγεννηθεί έχει τον χαρακτήρα του Χριστού. Κολοσσαείς γ:10.
10 και ντυθήκατε τον καινούργιο, αυτόν που ανακαινίζεται σε επίγνωση, σύμφωνα με την εικόνα εκείνου που τον έκτισε·


  2/. Αναγεννάτε και είναι κατ’ εικόνα Θεού και θείαν φύσιν
Β΄ Πέτρου α:4
διαμέσου των οποίων δωρίθηκαν σε μας οι πιο μεγάλες και πολύτιμες υποσχέσεις, ώστε διαμέσου αυτών να γίνετε κοινωνοί θείας φύσης, έχοντας αποφύγει τη διαφθορά, που υπάρχει μέσα στον κόσμο, διαμέσου τής επιθυμίας.
  3/.περιγράφεται η νέα φύση του αναγεννημένου ανθρώπου στην:
Εφεσίους δ:24
4 και να ντυθείτε τον καινούργιο άνθρωπο, που κτίστηκε σύμφωνα με τον Θεό, με δικαιοσύνη και οσιότητα της αλήθειας.
  4/. Ο αναγεννημένος είναι «τέκνον Θεού»
Α' Ιωάννου γ:1-2
1 Δέστε τι είδους αγάπη έδωσε σε μας ο Πατέρας, ώστε να ονομαστούμε παιδιά τού Θεού. Γι' αυτό ο κόσμος δεν μας γνωρίζει, επειδή δεν γνώρισε αυτόν.
2 Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά τού Θεού· κι ακόμα δεν φανερώθηκε τι πρόκειται να είμαστε· γνωρίζουμε, όμως, ότι, όταν φανερωθεί, θα είμαστε όμοιοι μ' αυτόν· επειδή θα τον δούμε καθώς είναι. Και:
Α΄ Ιωάννου γ: 9-10
9 Καθένας που έχει γεννηθεί από τον Θεό, δεν πράττει αμαρτία, για τον λόγο ότι δικό του σπέρμα μένει μέσα σ' αυτόν, και δεν μπορεί να αμαρτάνει, επειδή γεννήθηκε από τον Θεό.
10 Από τούτο είναι φανερά τα παιδιά τού Θεού και τα παιδιά τού διαβόλου· καθένας που δεν πράττει δικαιοσύνη δεν είναι από τον Θεό, κι εκείνος που δεν αγαπάει τον αδελφό του. Και:
Ιωάννης ε:1-4
1 ΚΑΘΕΝΑΣ που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός γεννήθηκε από τον Θεό· και καθένας που αγαπάει αυτόν που τον γέννησε, αγαπάει και εκείνον που γεννήθηκε απ' αυτόν.
2 Από τούτο γνωρίζουμε ότι αγαπάμε τα παιδιά τού Θεού, όταν αγαπάμε τον Θεό και τηρούμε τις εντολές του.
3 Επειδή, αυτή είναι η αγάπη τού Θεού, στο να τηρούμε τις εντολές του· και οι εντολές του δεν είναι βαριές.
4 Επειδή, κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο, και η νίκη που νίκησε τον κόσμο είναι τούτη: Η πίστη μας.

Τα αγαθά που απορρέουν από την αναγέννηση

  1/. Ο αναγεννημένος έχει βεβαία την άφεση των αμαρτιών του.
Α΄ Κορινθίους ς: 11 Ρωμαίους ς: 17-18 Τίτος γ:3-5 και στο τελευταίο τούτο εδάφιο αναφέρεται από ποιού είδους αμαρτίες καθαρίστηκαν.

Τίτος γ:3-5
3 Επειδή, ήμασταν κάποτε κι εμείς ανόητοι, απειθείς, πλανώμενοι, καθώς ήμασταν δούλοι σε διάφορες επιθυμίες και ηδονές, ζώντας μέσα σε κακία και φθόνο, μισητοί και μισώντας ο ένας τον άλλον.
4 Όταν, όμως, φανερώθηκε η αγαθότητα και η φιλανθρωπία τού Σωτήρα μας Θεού,
5 όχι από έργα δικαιοσύνης, που εμείς πράξαμε, αλλά σύμφωνα με το έλεός του μας έσωσε, διαμέσου λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαίνισης του Αγίου Πνεύματος,
  Ο αναγεννημένος έχει μέσα στην καρδιά του «μένουσα» χαράν βεβαιότητα και ελπίδα. Αν κάποιος στερείται αυτών των αγαθών τα οποία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος αν λέγει ότι είναι σεσωσμένος απατά τον εαυτό του.
  2/. Ο αναγεννημένος δεν έχει πνεύμα φόβου και δειλίας αλλά μόνιμη βεβαιότητα ότι είναι και θα είναι αιώνια με τον Χριστό.
Ιωάννης γ: 16-36-
16 Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Και το 36
36 Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή· όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή τού Θεού μένει επάνω του
Ρωμαίους η: 15-
15 Δεδομένου ότι, δεν λάβατε πνεύμα δουλείας, ώστε πάλι να φοβάστε, αλλά λάβατε πνεύμα υιοθεσίας, με το οποίο κράζουμε: Αββά, Πατέρα.
Β΄ Τιμοθέου α:7
7 Επειδή, ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης και αγάπης και σωφρονισμού.
  3/. Ο αναγεννημένος έχει την εξουσία και απολαμβάνει την υιοθεσία του το δε Άγιο Πνεύμα μαρτυρεί ότι είναι τέκνα Θεού,
Ρωμαίους η:15 -16
15 Δεδομένου ότι, δεν λάβατε πνεύμα δουλείας, ώστε πάλι να φοβάστε, αλλά λάβατε πνεύμα υιοθεσίας, με το οποίο κράζουμε: Αββά, Πατέρα.
16 Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά τού Θεού.
Γαλάτας δ:6-7
6 Και επειδή είστε γιοι, ο Θεός έστειλε το Πνεύμα τού Υιού του στις καρδιές σας, το οποίο κράζει: Αββά, Πατέρα.
7 Ώστε, δεν είσαι πλέον δούλος, αλλά γιος· αν, όμως, είσαι γιος, είσαι και κληρονόμος τού Θεού διαμέσου τού Χριστού.
Α΄ Ιωάννου δ:2
2 Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα τού Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό·
  4/. Σε όλες τις εκδηλώσεις ο αναγεννημένος κατευθύνεται από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που ενοικεί(κατοικεί) μέσα του και η διαφορά της ολόκληρης της ζωής του γίνεται καταφανείς (ολοφάνερη) σε όλες τις περιστάσεις. «Τα παλαιά παρήλθον(πέρασαν και έφυγαν) . Τα πάντα έγιναν νέα (Καινούργια)».
Β΄ Κορινθίους β:17 στις Πράξεις δ:13 διαβάζουμε ότι οι μαθηταί του Κυρίου αναγνωρίζονταν ότι ήταν μετά του Ιησού.(μαζί με τον Ιησού)
Πράξεις δ:13
13 Και βλέποντας την παρρησία τού Πέτρου και του Ιωάννη, και καθώς πληροφορήθηκαν ότι είναι άνθρωποι αγράμματοι και ιδιώτες, θαύμαζαν, και τους αναγνώριζαν ότι ήσαν μαζί με τον Ιησού.
Β΄ Κορινθίους β:17
17 Επειδή, εμείς, όπως οι πολλοί, δεν καπηλεύουμε τον λόγο του Θεού, αλλά ως από ειλικρίνεια, αλλά ως από τον Θεό, κατάντικρυ μπροστά στον Θεό, μιλάμε εν Χριστώ.
[Καπηλεύομαι σημαίνει: εκμεταλλεύομαι ευγενικές ιδέες για να ωφεληθώ εγώ. Εδώ ο Απ. Παύλος τα λέει για μερικούς που το κάνουν για όφελος]
   Ο αναγεννημένος έχει μέσα του στην ύπαρξή του δύο καταστάσεις που συνυπάρχουν:
 α/ Του Αγίου Πνεύματος και β/. της σάρκας. Αυτές οι δύο καταστάσεις (ή νόμοι) αντίκεινται προς αλλήλαςβλέπε Γαλάτας 5: 17
Γαλάτας 5:17
 17 Επειδή, η σάρκα επιθυμεί ενάντια στο Πνεύμα, και το Πνεύμα ενάντια στη σάρκα· αυτά, μάλιστα, αντιμάχονται το ένα προς το άλλο, ώστε εκείνα που θέλετε, να μη τα πράττετε.)
Oμως χάρις στην υπεροχή της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος υπερνικούμε δι’ Αυτού.
Γαλάτας 2:17-18-19-20-21
17 Αλλά, αν, ζητώντας να ανακηρυχθούμε δίκαιοι στον Χριστό, βρεθήκαμε κι εμείς αμαρτωλοί, επομένως ο Χριστός είναι υπηρέτης τής αμαρτίας; Μη γένοιτο. 18 Επειδή, αν οικοδομώ ξανά όσα κατέστρεψα, δείχνω τον εαυτό μου παραβάτη.
19 Δεδομένου ότι, εγώ διαμέσου τού νόμου πέθανα απέναντι στον νόμο, για να ζήσω στον Θεό 20 Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι, όμως, τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.
21 Δεν αθετώ τη χάρη τού Θεού· επειδή, αν η δικαίωση γίνεται διαμέσου τού νόμου, άρα ο Χριστός μάταια πέθανε.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
 

ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE
ΚΑΙ ΤΟ
BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»’