_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 TYXIKOS «Διά πολλών μαρτύρων...» 01

ΦωτόΦωτό

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 TYXIKOS
«Διά πολλών μαρτύρων...»
01
Ορθοδοξία είναι η ορθή πίστη
και ο ορθός τρόπος ζωής     
Το παρακάτω κείμενο του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου λέει μεγάλες αλήθειες τις οποίες πολλοί βλέπουν, όμως λίγοι έχουν το θάρρος να πουν, διότι άλλο είναι να έχεις το ΟΝΟΜΑ και άλλο να έχεις τη ΧΑΡΗ. Μεταφέρεται εδώ χάρη των αναγνωστών μας, οι οποίοι καλούνται να συνάξουν τα δικά τους συμπεράσματα.[*]
       «Ορθοδοξία σημαίνει πίστη κρυσταλλίνη, όπως την εδίδαξε ο Ενανθρωπήσας Λυτρωτής, αλήθεια αδαμάντινη, όπως την απεκάλυψε ο Σωτήρας του κόσμου. Ορθόδοξος Εκκλησία σημαίνει θέα του Θεανθρώπου Κυρίου και συνεχής βίωσις της σωτηρίου παρουσίας Του.
Δεν υπάρχει τίποτε αγιότερον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού αυτή ταυτίζεται με τον Ενανθρωπήσαντα Λυτρωτή. Είναι κατά την αγιοπατερική έκφραση, ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες και η συνεχής αισθητή παρουσία Του στη γη.
Η Ορθοδοξία είναι πίστη ορθή, ήθος καθαρό, τρόπος ζωής σωστός. Αυτά τα τρία πράγματα καλούμεθα σήμερα όλοι οι πιστοί να προσέξουμε ιδιαιτέρως.
Και κατ’ αρχήν οφείλουμε να διαθέτουμε πίστη αληθινή και ήθος ορθόδοξο, χωρίς μισαλλοδοξίες και φανατισμούς, χωρίς προσμείξεις με κοσμικές αντιλήψεις και χωρίς αρρωστημένες μορφές και εκδηλώσεις.
Το θλιβερό φαινόμενο των ημερών μας είναι ότι πολλοί πιστοί μας δεν έχουν καθαρά ορθόδοξο την πίστη και το ήθος. Υπάρχουν παρατάξεις, δυστυχώς, μέσα στον ορθόδοξο χώρο, που αμαυρώνουν την καθαρότητα της πίστεώς μας. (...)
Ο πολύς κόσμος έχει πλήρη ασάφεια γύρω από την ορθόδοξο πίστη. Νομίζει τους τύπους για ουσία. Απολυτοποιεί δευτερεύοντα θέματα. Αναμιγνύει ανθρώπινες ιδέες με την αποκρυσταλλωμένη πίστη.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατ’ όνομα ορθόδοξοι, και αποτελούν το ασθενές σημείο της όλης Εκκλησίας μας. Και είναι επιτακτική ανάγκη ο ορθόδοξος λαός μας να γνωρίζει ακριβώς τις αλήθειες της Εκκλησίας του.
Έπειτα, υπάρχει μεγάλη μερίδα επιφανειακά ορθοδόξων πιστών, που έχουν τελείως αλλοιωμένο το ήθος, με ποικίλες μορφές και εκφράσεις. Άλλοι μπλεγμένοι στα δίκτυα του φανατισμού και της στενοκεφαλιάς. Άλλοι οπαδοί της εκκοσμικεύσεως και της συγχύσεως. Άλλοι δούλοι φατριών και παρατάξεων. Άλλοι προσκολλημένοι σε πρόσωπα χωρίς ελεύθερη και αντικειμενική τη σκέψη. Άλλοι συνυφαίνοντας το προσωπικό συμφέρον και τη θέση τους μέσα στην Εκκλησία, με τις εκκλησιολογικές ορθόδοξες αντιλήψεις. Άλλοι κάνοντες αβαρίες στο ορθόδοξο ήθος. Άλλοι βιούντες μια σκληρή ευσέβεια, που τους ωθεί να γίνονται τιμηταί των πάντων.
Και άλλοι, τέλος, συνυφαίνοντας την Εκκλησία με το δικό τους πρόσωπο και ερμηνεύοντας του Ιερούς Κανόνας όπως εκάστοτε τους συμφέρει.
Είναι πικρή αλήθεια το ότι η πλειονότης του Κλήρου και του λαού παρουσιάζει ένα μωσαϊκό ορθοδόξου πίστεως και ορθοδόξου ήθους.
Και ευτυχώς ότι υπάρχει και η μερίδα των ισορροπημένων και σοβαρώς σκεπτομένων χριστιανών, που και ορθόδοξη πίστη έχουν και καθαρό το ήθος διαθέτουν. Αυτή η μερίδα αποτελεί την παρηγοριά της Εκκλησίας μας.
Αλλά και στην πράξη δεν δίδουμε πάντοτε καλές εξετάσεις εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί.
Τα λόγια είναι εύκολα. Η πραγμάτωση είναι δύσκολη. Η ορθόδοξη ζωή είναι ζωή αγάπης, καλοσύνης και συγχωρητικότητος, αυταπαρνήσεως και ανεκτικότητας προς τους άλλους, καθαρότητας και εντιμότητας, ακριβείας και ειλικρινείας.
Δεν είναι ορθόδοξος πιστός αυτός που ζει για το προσωπικό του υλικό συμφέρον. Αυτός που μισεί και εκδικείται. Αυτός που δεν έχει πνεύμα διακονίας και θυσίας προς τους άλλους.
Οι καιροί δυσκολεύουν ολοέν και περισσότερο. Η ελλαδική κοινωνία βρίσκεται σε κρίση ηθική άνευ προηγουμένου και σε αληθινό χάος.
Τούτο είναι τρανό δείγμα ότι η πλειονότης του ελληνικού λαού δεν ζει ορθόδοξα και γι’ αυτό δεν πηγαίνει καλά η κοινωνία μας.
Πώς μπορούμε να θριαμβολογούμε περί Ορθοδοξίας, όταν εμείς οι σημερινοί ορθόδοξοι Έλληνες παρουσιάζουμε μια τόσο βαθεία πτώση;
Έχουμε όλοι ανάγκη αφυπνίσεως της ορθοδόξου συνειδήσεώς μας και βαθύτατης μετανοίας. (...)
Απογοήτευση δεν χρειάζεται, αλλ’ ούτε και εφησυχασμός. Να κοιτάξουμε να γίνουμε ο καθένας μας σωστός ορθόδοξος χριστιανός, στην πίστη, στο ήθος και στο βίωμα. Αυτή θα είναι η θετικότατη συμβολή μας και η μεγαλύτερη προσφορά μας στη διέξοδο εκ του σημερινού αδιεξόδου και στον επαναπροσανατολισμό της εκτροχιασμένης ελλαδικής κοινωνίας μας στη γνήσια και καθαρώς ορθόδοξη πορεία. (...)»         
       [*] Άρθρο του στο περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία», Απρίλιος 2002, σελ. 3.
Πρωτότυπος τίτλος: «Η Ορθοδοξία είναι πίστη ορθή και τρόπος ζωής ορθός».
Έγινε σύνμηση και ελαφρά προσαρμογή της γλώσσας από τον «Τ».
…………………………………..