_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-03-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


03-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»


3/. Ο Λόγος του Σταυρού είναι Λόγος του Θεού σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ειρήνη
Μερικοί από τους πρώτους Πατέρες της εκκλησίας δίδαξαν ότι η προσφερόμενη υπό του Χριστού απολυτρωτική τιμή πληρώθηκε στο Σατανά για την ελευθέρωση των ψυχών(1) (Σημείωση ένα(1)
Σ. Μ. Τη θεωρία του Ωριγένη αυτή φαίνεται ότι πρώτος επινόησε ο Ωριγένης δεχόμενος: ότι ο Ιησούς στο θάνατο Του προσέφερε το  μεν σώμα Του ως θυσία στον Θεό την δε ψυχή Του ως «λύτρον»και αντάλλαγμα στο διάβολο για να εξαγοράσει τις ψυχές των ανθρώπων που είχε εκείνος στην εξουσία του.
«Ούτος γαρ (ο διάβολος) εκράτει ημών εως δοθεί το υπέρ υμών αυτώ λύτρον ή του Ιησού ψυχή…»(Ωριγένης. εις το Ματθαίον 16:8) ).
Αλλά τι δικαίωμα είχε πάνω στις ψυχές των ανθρώπων αυτός που ήταν ένας ανθρωποκτόνος από την αρχή; Η βίβλος διδάσκει ότι ο Χριστός έδωσε τον εαυτό Του θυσία προς τον Θεό (Εφεσίους ε:2).
Ο Σταυρός δεν στέκεται μόνο ως έμβλημα της απείρου αγάπης αλλά και της αιωνίας δικαιοσύνης. Ο Χριστός έφερε την ειρήνη δια του αίματος του Σταυρού. Η άπειρη δικαιοσύνη είναι απείρως ικανοποιημένη με την άπειρη αξία της ζωής και του αίματος Εκείνου ο Οποίος ήταν Άπειρος. «εξαλείψας το καθ’ ημών χειρόγραφον συνιστάμενον εις διατάγματα το οποίον ήτο εναντίον εις ημάς και αφήρεσεν αυτό εκ του μέσου προσηλώσας αυτό επί του Σταυρού».(Κολοσσαείς β:14). Όλο εκείνο που ήταν εναντίον μας στα μάτια του δίκαιου Θεού που στεκότανε στο δρόμο της διαλλαγής μ’ Αυτόν καρφώθηκε πάνω στο Σταυρό μαζί μ’ εκείνον που υπέφερε και πέθανε πάνω σ’ αυτόν. Και έτσι εμείς που κάποτε ήμασταν μακράν εγίναμε πλησίον δια του θανάτου του Χριστού(Εφεσίους β: 13). Δια του Σταυρού Του  «δικαιοσύνη και ειρήνη εφιλήθησαν». Τώρα το μήνυμα του Σταυρού είναι ότι «Αυτός είναι η ειρήνη ημών όστις έλυσε το μεσότοιχον του φραγμού» (Εφεσίους β: 14) για να ενώσει Ιουδαίους και Εθνικούς στον Εαυτόν Του  καταργήσας την έχθραν εν τη σαρκί αυτού τον νόμον των εντολών των εν διατάγμασι».(Εφεσίους β:15).
4/. Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος του Θεού σχετικά με τη σωτηρία και τη δύναμη.
Κοίταξε στο εδάφιο με το οποίο αρχίσαμε :
(Α΄ Κορινθίους α:18)
«ο Λόγος του Σταυρού είναι εις ημάς τους σωζομένους δύναμις Θεού». Ο Σταυρός είναι το σύμβολο της παντοδυναμίας του Θεού στο να σώζει. Όλοι οι πιστεύοντες και οι επαναπαυόμενοι στη σκιά Του αισθάνονται τη σωτήρια δύναμη του Θεού. Όπως η ασφάλεια του Ισραηλίτη εξαρτιόταν από την παραμονή του στο σπίτι με τους ματωμένους παραστάτες.(Έξοδος ιβ: 22) έτσι και η δική μας ασφάλεια εξαρτάται από τη διαμονή μας κάτω από τον ματωμένο Σταυρό ως την ανατολή της ημέρας που θα διαλύσει τα σκοτάδια της αμαρτίας και του θανάτου. Όπως ο Ιησούς Χριστός έχασε τη ζωή Του στο Σταυρό για να την σώσει στη δόξα της αναστάσεως έτσι κι εμείς πρέπει να χάσουμε τη ζωή μας για να την εύρωμε νέα εν Αυτώ για την τιμή και τη δόξα του Θεού Πατρός.
Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος της δυνάμεως του Θεού προς σωτηρίαν εις πάντας του πιστεύοντας. Είναι το μόνο επιτυχές μέσον του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων δια πίστεως ώστε να εξέλθουν από τα από τα σκότη και να έλθουν στο φως για να γίνουν νέα κτίσματα. Παντού και πάντοτε ο σταυρός του ο Σταυρός του Χριστού είναι δύναμις Θεού.
Η σοφία των ανθρώπων και των αγγέλων ποτέ δεν θα ξεπεράσει την σοφία του Θεού που αποκαλύφθηκε στο Σταυρό του Χριστού. «Ο Ιησούς Χριστός έγινε εις ημάς σοφία από Θεού δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις».
(Α΄ Κορινθίους α:30).  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ