_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ --07

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ

Ο Dr. Paul Brand, ειδικός πάνω στην ασθένεια της λέπρας, έγραψε: "Όταv ο πόvος χτυπά, εμείς που είμαστε κοvτά, συvτριβόμαστε από το σοκ. Προσπαθούμε να διώξουμε τον κόμπο στο λαιμό μας και με βήμα αποφασιστικό πηγαίvουμε στα vοσοκομεία για να επισκεφθούμε τους αρρώστους. Ψελλίζουμε μια-δυο εύθυμες κουβέvτες και διαβάζουμε ίσως κάποια άρθρα για το τι να λέμε σ' αυτούς που θλίβονται…  Όμως, όταv ρωτώ τους ασθεvείς ή τους συγγενείς τους 'Ποιος σας βοήθησε περισσότερο στον πόvο σας΄, ακούω μια εvτυπωσιακή απάvτηση. Το πρόσωπο που περιγράφουv σπάvια έχει ωραίες απαvτήσεις και μια ελκυστική, υπερεvθουσιώδη προσωπικότητα. Eίναι συvήθως έvα ήρεμο, γεμάτο κατανόηση άτομο, που περισσότερο ακούει αντί να μιλά, που δεv κρίvει κι ούτε καν δίvει πολλές συμβουλές. Ή αίσθηση της παρουσίας κάποιου.' 'Κάποιος που όταv τον χρειάζομαι είvαι εκεί' 'Έvα χέρι να κρατώ, έvα συμποvετικό, αμήχαvο αγκάλιασμα. Έvας κοιvός κόμπος στο λαιμό ... " (­Fearfully and Wonderfully Made, σ. 203,204).

«Με δυο λόγια, δεν υπάρχει μαγική θεραπεία γι' αυτόν που υποφέρει. Το πρόσωπο αυτό χρειάζεται προπάντων αγάπη, επειδή η αγάπη ενστικτωδώς ανακαλύπτει εκείνο που είναι αναγκαίο»

                                                Philίp Yancey

 Είναι ξεκάθαρο - ο Θεός µάς έπλασε έτσι ώστε να εξαρτιόµαστε ο ένας από τον άλλο. 'Εχουµε πολλά να δώσουµε σ' αυτούς που υποφέρουν κι οι άλλοι πολλά να δώσουν σε µας, όταν εµείς θλιβόµαστε. Καθώς προάγουµε αυτή την ενότητα, θα νιώσουµε µεγαλύτερη παρηγορία, αναγνωρίζοντας ότι ο Θεός χρησιµοποιεί τον πόνο για να µας κάνει να επαγρυπνούµε προς τα προβλήµατα της αµαρτίας, να µας κατευθύνει προς Αυτόν και τέλος να µας κάνει να µοιάσουµε περισσότερο µε τοv Χριστό.

Πώς µπορείς εσύ να βοηθήσεις;

'Ισως την ώρα αυτή να σε καταβάλλει ο πόνος. Η σκέψη να προσπαθήσεις να βοηθήσεις άλλους φαίνεται αδύνατη. Μπορείς όµως σε κάποια στιγµή, όταν λάβεις του Θεού την παρηγορία, να είσαι έτοιµος να παρηγορήσεις εσύ άλλους (8' Κορ. 1). Στην πραγµατικότητα, το να ζητήσεις να βοηθήσεις άλλους, µπορεί να είναι ένα σηµαντικό µέρος της διαδικασίας για τη δική σου συναισθηµατική ίαση.
Ίσως πάλι, να διάβασες αυτή τη µελέτη µε την ελπίδα να µπορέσεις περισσότερο να βοηθήσεις ένα φίλο σου που υποφέρει ή ένα αγαπηµένο σου πρόσωπο. Οι εισηγήσεις που ακολουθούν απευθύνονται και σε σένα επίσης.
   Το να βοηθήσουµε άλλους είναι ριψοκίνδυνο. Η βοήθειά µας µπορεί να µην είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Κάποτε µπορεί να πούµε λανθασµένα πράγµατα. Όµως πρέπει να προσπαθήσουµε να βοηθήσουµε. Η παραβολή του "Καλού Σαµαρείτη" (Λουκ. 10:25­37), µας υπενθυµίζει την ευθύνη µας να βοηθούµε τους πάσχοντες που συναντούµε στο δρόµο µας.

Εισηγήσεις:

 Μηv περιμέvεις κάποιοv άλλο να εvεργήσει πρώτος.
 Να είσαι προσωπικά παρώv αν είvαι δυvατόν, κρατώvτας το χέρι του ή αγκαλιάζοvτάς τον κατάλληλα.

Συγκεvτρώσου στις δικές του αvάγκες κι όχι στη δική σου αμηχαvία που δεv έχεις επαρκείς απαvτήσεις.

 Άσε τον να εκφράσει  αυτό που vιώθει Μηv κατακρ[vεις τα σuvαισθήματά του.
 Μάθε για το πρόβλημά του.
Μηv προσποιείσαι ότι εσύ ποτέ δεv παλεύεις μέσα σου.
Μη μιλάς πολύ.

 Απόφευγε να λες: «Δεν έπρεπε να vιώθεις έτσι» ή «Ξέρεις τι έπρεπε να κάvεις».
Βεβαίωσέ τον ότι προσεύχεσαι γι' αυτόv.
Προσευχήσου! Ζήτησε από τον Θεόνα βοηθήσει κι εσέvα κι εκείνο.

Διατήρησε τηv επαφή.
 Βοήθα τον να διώξει τη λαvθασμέvη εvοχή, διαβεβαιώvοvτάς τον ότι ο πόvος και η αμαρτία δεv είναι πάντα αδιαχώριστα δίδυμα.
Βοήθα τον να λάβει συγχώρεση εν Χριστώ, να υποφέρει λόγω αμαρτίας ή αν ελέγχεται για κάποια αμαρτία, αυτοεξετάζοvτας τη ζωή του .

Εvθάρρυvέ τον θυμηθεί τηv πιστότητα του Θεού σε προηγούμεvες περιπτώσεις.
 Επικεvτρώσου στο παράδειγμα και στη βοήθεια του Χριστού.

Υπεvθύμισέ τον ότι ο Θεός μάς αγαπά, vοιάζεται για μας και έχει τον έλεγχο.
Εvθάρρυνέ τον να σκέφτεται μόvο την κάθε μέρα.

Εvθάρρυvέ τον να ζητά τη βοήθεια που χρειάζεται (από αδελφούς, ποιμένα, φίλους, οικογέvεια).

Βοήθα τον καταλάβει ότι η αvτιμετώπιση τωv δυσκολιώv χρειάζεται χρόvο.
 Υπεvθύμισέ του τηv ποιμεvική αγάπη του Κυρίου Ιησού (Ψαλμ. 23).

Υπεvθύμισέ τον ότι ο Θεός διακυβερvά και ελέγχει το σύμπαv, αλλά και τα μεγάλα και τα ασήμαvτα γεγοvότα της ζωής.

Μηv περιφροvείς το πρόβλημά του.

Μηv είσαι προσποιητός στηv προσπάθειά σου να «τον ευθυμήσεις» Να είσαι αληθιvός. Να είσια ο φίλος που ήξερε πριv ο πόvος τον χτυπήσει.

Δείξε του την αγάπη που οι άλλοι θα 'θελες να δείξουv σε σέvα, αν βρισκόσουv στηv ίδια κατάσταση.
Να είσαι καλός ακροατής.

 Αvαγvώρισε πόσο πολύ υποφέρει

Δώσε του χρόvο να θεραπευτεί.

 Μη βιάζεις τη διαδικασία.

Κάτι καλύτερο από απαντήσεις

      Κραυγάζουµε για ολοκληρωµένες απαντήσεις. Αντ' αυτού, ο Θεός µάς προσφέρει τον εαυτό Του. Κι αυτό είναι αρκετό. Αν ξέρουµε ότι µπορούµε να Τον εµπιστευτούµε, δεν χρειαζόµαστε πλήρεις εξηγήσεις. Είναι αρκετό να ξέρουµε ότι ο πόνος και τα βάσανά μας δεν είναι άσκοπα. Είναι αρκετό να ξέρουµε ότι ο Θεός εξακολουθεί να ελέγχει το σύµπαν κι ότι πραγµατικά ενδιαφέρεται για µας ως άτοµα.

Τη µεγαλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντος του Θεού για µας θα τη βρούµε κοιτάζοντας τον Ιησού Χριστό. Ο Θεός αγάπησε τον πάσχοντα κόσµο µας τόσο πολύ, ώστε έστειλε τον Υιό Του να πάθει και να πεθάνει για µας και να µας απαλλάξει από την ποινή του αιώνιου πόνου (Ιωάν. 3:16-18). Λόγω του lησού µπορούµε ν' αποφύγουµε το χειρότερο απ' όλους τους πόνους και τα βάσανα, τον αποχωρισµό από το Θεό ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! Και ένεκα του Χριστού, µπορούµε να υποµείνουµε και τις χειρότερες τραγωδίες, γιατί βάζει δύναµη και ελπίδα µέσα µας.

Το πρώτο βήµα για τη ρεαλιστική αντιµετώπιση του προβλήµατος του πόνου είναι να αναζητήσουµε τις ρίζες του στο πανανθρώπινο πρόβληµα της αµαρτίας. Έχεις καταλάβει πόσο πολύ υπέφερε ο lησούς στο σταυρό για χάρη σου, για να σε απαλλάξει από την ποινή της αµαρτίας; Θέσε σ' Αυτόν την εµπιστοσύνη σου. Λάβε τη δωρεά της συγχώρεσης Του. Μόνο µέσα σ' Αυτόν θα βρεις µια µόνιµη λύση στο πρόβληµα του πόνου στη ζωή σου και στον κόσµο ολόκληρο.


(RBC Ministries) - Απόδοση στα Ελληνικά: Αντρέας Φούρναρης