_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ

ΤΥΧΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Βιβλική Μελέτη ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
Εσείς τηρείτε
την ξεχασμένη εντολή;
Τώρα που οι νεαροί μας φίλοι είναι ελεύθεροι από τα σχολικά τους καθήκοντα, κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε το παρόν κείμενο, που είναι ελεύθερη προσαρμογή από άρθρο του Joel Jilliker. Aφορά ιδιαίτερα τη δική τους ηλικία, αν και σε μεγάλο βαθμό ισχύει και για τα μεγαλύτερα άτομα, που οι γονείς τους είναι στη ζωή και έχουν διανοητική υγεία. Πράγματι, στους χρόνους που ζούμε, υπάρχει πρόβλημα με αυτό που ο αρθρογράφος μας ονομάζει "ξεχασμένη εντολή". -Οι αριθμοί μέσα σε [ ] παραπέμπουν σε σχετικά χωρία στο τέλος του άρθρου. Παρακαλούμε διαβάστε τα!
Τα πάτε καλά με τους γονείς σας; Για σκεφθείτε το. Είναι τα πράγματα ειρηνικά και αρμονικά; Έχετε μεταξύ σας καλή επικοινωνία; Τους σέβεστε; Ή μήπως διαφωνείτε σε πάρα πολλά πράγματα; Λογομαχείτε, ή τα πράγματα είναι χειρότερα;
Έχει αυτό σημασία; Πολλοί θα πουν ότι η σχέση τους με τους γονείς τους δεν έχει μεγάλη σημασία. Αλλά γνωρίζετε πως μια από τις μεγαλύτερες ευθύνες του ανθρώπου -είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι- είναι οι σχέσεις με τους γονείς μας; Πιο συγκεκριμένα, το να συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας με την ανάλογη τιμή.
Ο Θεός έχει πολλά να πει γι’ αυτό το θέμα. Είναι περισσότερο σπουδαίο από όσο ίσως αναγνωρίζουμε!
Σ’ αυτή τη βιβλική μελέτη, λοιπόν, καλούμαστε να μάθουμε για τα θαυμάσια οφέλη που υπόσχεται ο Θεός σ’ εκείνους που εφαρμόζουν αυτή την εντολή σωστά - καθώς και για τα προβλήματα που περιμένουν όσους αμελούν αυτή την υποχρέωση.
Πριν ξεκινήσουμε, πάρτε τη Βίβλο σας, μολύβι και χαρτί. Γράψτε και σκεφθείτε σοβαρά κάθε βιβλικό χωρίο ξεχωριστά καθώς τα συναντάτε. Μ’ αυτό τον τρόπο αυτές οι σπουδαίες αρχές θα τοποθετηθούν καλύτερα στο νου σας.
Τι σημαίνει "Τιμή";
1. Ποια είναι η ειδική εντολή του Θεού σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τους γονείς μας; ``Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, διά να γείνης μακροχρόνιος επί της γης, την οποίαν σοι δίδει Κύριος ο Θεός σου’’ (Έξοδ. 20/κ/12). Ο Κύριος Ιησούς θεωρούσε πολύ σπουδαία αυτή την εντολή! [1]
Ο Θεός θέλει οι οικογένειες να είναι ευτυχισμένες, ενωμένες και να προσφέρουν στα μέλη τους ικανοποίηση. Όταν τα παιδιά τιμούν τους γονείς τους, αυτό είναι πολύ σπουδαίο για την ύπαρξη ισχυρών οικογενειών που με τη σειρά τους τιμούν τον Θεό, γι’ αυτό ο Κύριος καταχώρησε αυτή την εντολή πέμπτη στη σειρά μέσα στο Δεκάλογο - μάλιστα πιο μπροστά από το "Μη φονεύσης" (Έξοδ. 20/κ/13). Όμως σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν αυτή την εντολή πολύ πρόχειρα. Ίσως ποτέ δε θα σκεφτούν να σκοτώσουν κάποιον, αλλά δεν σκέφτονται σοβαρά πως πρέπει να τιμούν τους γονείς τους. "Τιμώ" κάποιον σημαίνει ότι του δείχνω μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. Η έννοια περιέχει αγάπη και αφοσίωση. Ελάχιστοι νέοι άνθρωποι έχουν τέτοια αισθήματα για τους γονείς τους... Δίκαια, λοιπόν, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την εντολή ως "Η Ξεχασμένη Εντολή"!
Ο Θεός καταλαβαίνει ότι δεν ζούμε όλοι σε ιδανικές οικογένειες. Όμως και πάλι πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτή την εντολή. Άσχετα του αν συμφωνούμε στο ότι οι γονείς μας αξίζουν να τους τιμούμε, ο Θεός θα ευλογήσει καθέναν που προσπαθεί να υπακούσει την Πέμπτη Εντολή.
2. Ο Θεός υπόσχεται το δώρο της μακροημέρευσης σ’ εκείνους που τιμούν τους γονείς τους.[2]Πόσο μεγάλη είναι αυτή η ευλογία! Οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν για τα παιδιά τους και θέλουν το καλύτερο γι’ αυτά. Θέλουν να τα βλέπουν να είναι καλά και ευτυχισμένα, να ζήσουν καλύτερη ζωή από εκείνη που έχουν οι ίδιοι. Τιμώντας τους και προσέχοντας τις συμβουλές τους, θα αποφύγουμε πολλά λάθη, εξασφαλίζοντας μακρύτερη και καλύτερη ζωή. Αυτό το υπόσχεται ο Θεός![*]
Όμως λάβετε υπόψη σας και τούτο: Όταν τιμούμε τους γονείς μας, δείχνουμε μια διάθεση να τιμούμε και τον "Πατέρα μας τον ουράνιο". Εφόσον Εκείνος είναι ο πνευματικός μας Πατέρας, πρέπει πάντοτε να Τον τιμούμε. Και όπως ακριβώς το να τιμούμε τους φυσικούς μας γονείς, μάς εξασφαλίζει μακρόχρονη φυσική ζωή, έτσι και το να τιμούμε τον Θεό ως Πατέρα μας, μάς εξασφαλίζει ΑΙΩΝΙΑ ζωή!
3. Ο Ιησούς Χριστός είναι το παράδειγμά μας. Οι Χριστιανοί έχουμε κλειθεί ``να ακολουθήσητε τα ίχνη αυτού’’ (Α' Πέτρ. 2/β/21). Συνεπώς, και να τιμούμε τους γονείς μας όπως Εκείνος τιμούσε τους γονείς Του όταν ήταν νέος[3] και ευλογήθηκε γι’ αυτό.[4]
Ο Κύριος Ιησούς επίσης τιμούσε τον Ουράνιο Πατέρα Του[5], και επίσης τίμησε τη μητέρα Του εξασφαλίζοντας ότι κάποιος θα την φρόντιζε μετά το θάνατό Του.[6]
***
Ας δούμε τώρα την κατάσταση από την προοπτική των γονέων.
4. Ο Θεός δεν έδωσε υποχρεώσεις μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς, όπως: ``Δίδαξον το παιδίον εν αρχή της οδού αυτού^ και δεν θέλει απομακρυνθή απ’ αυτής ουδέ όταν γηράση’’ (Παρ. 22/κβ/6), και ``Οι πατέρες, μη παροργίζετε τα τέκνα σας, αλλ’ εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου’’ (Εφεσ. 6/ς/4). Σ’ αυτό το έργο περιλαμβάνεται πειθαρχία και διόρθωση[7].
Όταν γεννηθήκαμε, δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ο Θεός ανέθεσε στους γονείς την ευθύνη να διδάξουν και να οδηγήσουν τα παιδιά τους καθώς εκείνα μεγαλώνουν κι αυτό είναι τεράστιο έργο!
5. Ο Θεός θέλει να φοβόμαστε τους γονείς μας. ``Θέλετε φοβείσθαι έκαστος την μητέρα αυτού, και τον πατέρα αυτού^ και τα σάββατά μου θέλετε φυλάττει. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας’’ (Λευ. 19/ιθ/3) πρόσταξε το λαό Του.
Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η λέξη φόβος εδώ δεν αφορά τον τρόμο, αλλά το βαθύ εκείνο σεβασμό που παράγει μέσα μας τη διάθεση να τους υπακούσουμε.
6. Γεννιέται όμως το ερώτημα: Οφείλουμε να υπακούμε τους γονείς μας σε όλα τα θέματα που απαιτούν από εμάς; Ο λόγος του Θεού θα απαντήσει: ``Τα τέκνα, υπακούετε εις τους γονείς κατά πάντα^ διότι τούτο είναι ευάρεστον εις τον Κύριον’’ και ``Τα τέκνα, υπακούετε εις τους γονείς σας εν Κυρίω^ διότι τούτο είναι δίκαιον’’ (Κολ. 3/γ/20, Εφεσ. 6/ς/1).
Είναι σπουδαίο στο σημείο αυτό να καταλάβουμε ότι η υπακοή είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο τιμούμε τους γονείς μας. Όμως το χωρίο από την Επιστολή προς Εφεσίους διδάσκει να τους υπακούμε ``εν Κυρίω’’. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους υπακούμε οτιδήποτε μας ζητήσουν εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει στους άλλους νόμους του Θεού. Όταν όμως υπάρχει σύγκρουση, ``πρέπει να πειθαρχώμεν εις τον Θεόν μάλλον παρά εις τους ανθρώπους’’ (Πράξ. 5/ε/29). Σημειώστε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το χωρίο της Επιστολής προς Κολοσσαείς πρέπει να υπακούμε επειδή αυτό είναι ``ευάρεστον εις τον Κύριον’’ και φυσικά ο Θεός δεν θα ευαρεστηθεί όταν οδηγούμαστε να πράξουμε αμαρτία.[**]
Αλλά δεν φτάνει να υπακούμε με απροθυμία. Πρέπει να υπακούμε με όλη μας τη θέληση. Τιμούμε τους γονείς μας όταν ανταποκρινόμαστε άμεσα και με χαρά. Αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε τις επιθυμίες τους ακόμη και όταν νομίζουμε ότι η δική μας γνώμη είναι καλύτερη. Καλύτερο είναι να βρίσκουμε εμείς κάθε τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν οι γονείς μας.
Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι τα παραπάνω θα κάνουν τους χριστιανούς νέους να διαφέρουν από τους συνομήλικούς τους! Αλλά δεν έχει μεγαλύτερη σημασία να υπάρχει αρμονία σχέσεων μέσα στην οικογένειά μας;
Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Θεός έδωσε τόση προτεραιότητα στην Πέμπτη Εντολή! Κάνοντας ό,τι μπορούμε ώστε το σπίτι μας να είναι ένας ευχάριστος τόπος για τον καθένα, ειδικά για τους γονείς μας, αποδεικνύουμε ότι ετοιμάζουμε τον εαυτό μας για μεγαλύτερες επιτυχίες σε κάθε τι που θα κάνουμε και έξω από το σπίτι.
7. Είναι πολλές οι ευλογίες που θα δοθούν από τον Θεό σ’ εκείνους που αληθινά ακολουθούν τις συμβουλές των γονέων τους. Ο σοφός Παροιμιαστής του λαού Ισραήλ έγραψε: ``Άκουε υιέ μου, την διδασκαλίαν του πατρός σου, και μη απορρίψης τον νόμον της μητρός σου. Διότι ταύτα θέλουσιν είσθαι στέφανος χαρίτων εις την κορυφήν σου, και περιδέρραιον περί τον τράχηλον σου’’ (Παρ. 1/α/8-9).[8]
Ο λόγος του Θεού ονομάζει σοφό εκείνον που ακούει τις πατρικές συμβουλές: ``Ο σοφός υιός δέχεται την διδασκαλίαν του πατρός^ ο δε χλευαστής δεν ακούει έλεγχον.’’ (Παρ. 13/ιγ/1). Αντίθετα ονομάζει άφρωνα εκείνον που δεν τις υπολογίζει: ``Ο άφρων καταφρονεί την διδασκαλίαν του πατρός αυτού^ ο δε φυλάττων έλεγχον είναι φρόνιμος’’ (Παρ. 15/ιε//5).
8. Όταν ακολουθούμε τις συμβουλές τους και εκτελούμε τις παραγγελίες τους, οι πρώτοι που θα επηρεαστούν είναι οι γονείς μας: ``Υιός σοφός ευφραίνει πατέρα^ υιός δε άφρων είναι λύπη της μητρός αυτού’’ (Παρ. 10/ι/1).[9]
Πράγματι, οι γονείς παίρνουν μεγάλη χαρά όταν τα παιδιά ακολουθούν τις συμβουλές τους και εργάζονται για την επιτυχία τους. Χαίρονται όταν τα βλέπουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες τους και έχουν επιτυχία σε ό,τι κάνουν! Μέσα σε τέτοιας μορφής σχέσεις είναι ευκολότερο να δει κανείς πόσο αληθινές ευλογίες είναι τέτοια παιδιά για την οικογένειά τους![10]
Αξίζει να καταλάβουμε ότι ο ίδιος Θεός που έκανε το νόμο της βαρύτητας, έκανε και τους Νόμους της Βίβλου. Οι νόμοι αυτοί είναι το ίδιο υποχρεωτικοί για τη ζωή μας, όπως το ίδιο οδυνηρές είναι και οι συνέπειες κάθε φορά που τους παραβαίνουμε! Αν εφαρμόζουμε την Πέμπτη Εντολή, θα δούμε ευλογίες σ’ εμάς και στην οικογένειά μας, όπως και στις σχέσεις με τους γονείς. Αυτό είναι εγγυημένο - ακόμη και αν κάποιος δεν πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην οικογένειά του! Αν δώσουμε προσοχή με ειλικρίνεια στο νόμο του Θεού, θα δουλέψει!
Παράβαση της Εντολής
Τώρα που έχουμε καλύτερη ιδέα για το πώς πρέπει να τιμούμε τους γονείς μας, ας δούμε με λίγα λόγια και κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε επειδή δεν τους δίνουν τιμή.
1. Ασφαλώς όταν περιφρονούμε τους γονείς μας είναι ατιμωτικό γι’ αυτούς. ``Υιός σοφός ευφραίνει πατέρα^ ο δε μωρός άνθρωπος καταφρονεί την μητέρα αυτού’’ (Παρ. 15/ιε/20). Όπως υπάρχει και το άλλο χωρίο, που αναφέρει: ``Όστις ατιμάζει τον πατέρα, και αποθεί την μητέρα, είναι υιός προξενών αισχύνην και όνειδος’’ (Παρ. 19/ιθ/26), όπου η λέξη ``απωθεί’’ υπονοεί βίαια συμπεριφορά εναντίον τους.
Όπως η σκληρή εργασία και η σωστή ζωή μας, κάνει τους γονείς περήφανους και τους δίνει τιμή, το αντίθετο συμβαίνει όταν οι πράξεις μας δεν είναι σωστές. Η ζωή μας πρέπει να παράγει όσο το δυνατό περισσότερη τιμή γι’ αυτούς.
2. Ο Θεός καταριέται εκείνους που ατιμάζουν τους γονείς τους, ορίζοντας: ``Επικατάρατος όστις κακολογήση τον πατέρα αυτού ή την μητέρα αυτού’’ (Δευτ. 27/κζ/16).
Τι συμβαίνει όταν κάποιος κοροϊδεύει τους γονείς του ή μιλάει υποτιμητικά πίσω από την πλάτη τους; ``Ο λύχνος του κακολογούντος τον πατέρα αυτού, ή την μητέρα αυτού, θέλει σβεσθή εν βαθεί σκότει’’ (Παρ. 20/κ/20).[11]
Αυτό και τα σχετικά εδάφια, τόσο δυνατά σε έκφραση, βοηθούν να καταλάβουμε πόσο σοβαρά ενδιαφέρεται ο Θεός για να τιμούμε τους γονείς μας.
Σήμερα είναι συνηθισμένο ανάμεσα στους νεαρούς ανθρώπους να μιλούν με αυθάδεια και να κακολογούν τους γονείς τους. Το κάνουν χωρίς να το σκεφτούν, όμως θα έπρεπε να σκέφτονται πολύ σοβαρά!
Αν τα εδάφια αυτά φαίνονται υπερβολικά, κοιτάξτε γύρω σας! Πόσοι νεαροί άνθρωποι που δεν προσέχουν τις συμβουλές τους ή με άλλους τρόπους ατιμάζουν τους γονείς τους, καταλήγουν σε περιπέτειες, βία και καταστροφικούς τρόπους ζωής, που μπορεί να τους οδηγήσουν σε πολλά και σοβαρά προβλήματα - μερικές φορές και σε πρόωρο θάνατο;
Υπάρχουν πάντοτε συνέπειες, όταν παραβαίνουμε τους νόμους του Θεού, όπως, από την άλλη πλευρά, δεχόμαστε πάντοτε φυσικές ευλογίες όταν τους τηρούμε!
***
Αν αισθάνεσαι ένοχος επειδή δεν τιμάς όπως πρέπει τους γονείς σου, λυπάσαι γι’ αυτό και είσαι έτοιμος να κάνεις ειλικρινείς προσπάθειες για ν' αλλάξεις, ο Θεός ΘΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ.
Ο σκοπός αυτής της μελέτης δεν είναι να σε εξαναγκάσει να υπακούς, αλλά να κάνει σαφές πόσο πολύ ενδιαφέρεται ο Θεός ώστε να τιμούμε τους γονείς μας.
Και μην ξεχνάς επίσης, ότι ο Θεός δεν αλλάζει. Εκείνος έχει πει: ``Εγώ είμαι ο Κύριος^ δεν αλλοιούμαι^ διά τούτο σεις, οι υιοί του Ιακώβ, δεν απωλέσθητε’’ (Μαλ. 3/γ/6). Επίσης η Καινή Διαθήκη γράφει: ``Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθες και σήμερον, και εις τους αιώνας’’ (Εβρ. 13/ιγ/8).
Το μέρος μας στην Οικογένεια
Πριν τελειώσουμε, χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πόσο σπουδαία είναι η ευθύνη μας απέναντι στην οικογένειά μας.
1. Είναι σημαντικό για τις οικογένειες να ζουν μαζί με ενότητα και αρμονία. Ο Κύριος Ιησούς δίδαξε ότι ``Πάσα βασιλεία διαιρεθείσα καθ’ εαυτής, ερημούται^ και πάσα πόλις ή οικία διαιρεθείσα καθ’ εαυτής, δεν θέλει σταθή’’ (Ματθ. 12/ιβ/25). Η οικογένεια λειτουργεί ομαδικά, γεγονός που απαιτεί ολοκληρωτική συνεργασία από κάθε μέλος της.
2. Οι αποστολικές συμβουλές για τις σχέσεις πρέπει πρώτιστα να εφαρμόζονται στα πλαίσια της χριστιανικής οικογένειας. Ποιες είναι αυτές; ``Πάντα όσα αν θέλητε να κάμνωσιν εις εσάς οι άνθρωποι, ούτω και σεις κάμνετε εις αυτούς^ διότι ούτος είναι ο νόμος και οι προφήται’’ (Ματθ. 7/ζ/12).[12]
Αυτά δεν είναι εύκολα, ιδιαίτερα σε μερικές περιπτώσεις. Το ``μη ανταποδίδετε κακόν αντί κακού’’ σημαίνει να είμαστε ευγενείς ακόμη και όταν κάποιο μέλος της οικογένειας φέρεται σ’ εμάς άσχημα.
Να θυμάστε, είναι δύσκολο έργο να είσαι γονέας. Κανένας δεν το κάνει τέλεια. Καθένας κουράζεται και εξαντλείται κάποιες φορές. Οι γονείς μας θα κάνουν και λάθη. Όμως πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να παραβλέψουμε τις ατέλειες και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον.
Ας προσπαθήσουμε ν' ακολουθήσουμε τις αρχές που παρουσιάστηκαν σ’ αυτό το άρθρο όσο πιο πιστά μπορούμε. Ο Θεός θα μας ανταμείψει πλούσια εάν το κάνουμε και θα μας δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται αν Του το ζητήσουμε επειδή, όπως υπόσχεται: ``Πάντα όσα αν ζητήσητε εν τη προσευχή, έχοντες πίστιν, θέλετε λάβει’’ (Ματθ. 21/κα/22). Τότε θα μπορούμε κι εμείς να πούμε: ``Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντος με Χριστού’’ (Ματθ. 21/κα/22, Φιλιπ. 4/δ/13).
Διάβαζε αυτή τη μελέτη κατά διαστήματα και έλεγχε τον εαυτό σου πώς ανταποκρίνεσαι. Όσο καλές κι αν είναι σήμερα οι σχέσεις με τους γονείς σου, μπορούν να γίνουν καλύτερες. Ποτέ μην ξεχνάς την Πέμπτη Εντολή! Θέσε τη σε λειτουργία. Θα σε φέρει πολύ κοντύτερα στους γονείς σου, θα φέρει ειρήνη και αγάπη στο σπίτι σου και περισσότερη επιτυχία στη ζωή σου.
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE
ΚΑΙ ΤΟ
BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ"
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»