_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-09-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


 09-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»
Όλοι οι άνθρωποι δια φύσεως είναι πλάσματα του Θεού και μπορούν να γίνουν τέκνα Θεού μόνο δια πίστεως. Το να είναι υιός είσαι κληρονόμος και το να είσαι κληρονόμος αυτό σημαίνει να είσαι κάτοχος όλων εκείνων που αγοράσθηκαν για μας δια του θαυμάσιου θανάτου του Σταυρού. Και επειδή είμεθα υιοί εξαπέστειλε ο Θεός το Πνεύμα του Υιού Του στις καρδιές μας το οποίο κράζει « Αββά ο Πατήρ» (Γαλάτας δ:6) και έτσι ο Πατήρ ακούει την κραυγή και απαντά κατά την πληρότητα της Πατρικής Του σοφίας και αγάπης.
4/. Απέθανε για να μας ελευθερώσει από τον παρόντα πονηρόν αιώνα(Γαλάτας α: 4). Ενόσω θα βρισκόμαστε στο σώμα αυτό θα είμαστε εκτεθειμένοι στις πολλές επιδράσεις του παρόντος πονηρού αιώνος. Έξω από την επιρροή του αγίου πνεύματος του Θεού εργάζονται τα πονηρά πνεύματα στις καρδιές των υιών της απείθειας.(Εφεσίους β:2). Ένας από τους καρπούς του Θανάτου του Χριστού είναι να μας σώσει από τις εσφαλμένες αρχές και τις ακάθαρτες διαθέσεις μας και να θεραπεύσει τις ψυχές μας ακόμα και μέσα στη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα του παρόντος πονηρού αιώνος. Μια από τις αιτήσεις της μεγάλης ιερατικής προσευχής του Κυρίου ήταν: «Δεν παρακαλώ να σηκώσεις αυτούς εκ του κόσμου αλλά να φυλάξεις αυτούς εκ του πονηρού».
(Ιωάννης ιζ:15).
Οι τρεις παίδες δεν σώθηκαν από την κάμινο του πυρός αλλά σώθηκαν από την κάμινο του πυρός αλλά σώθηκαν μέσα σ’ αυτήν και αυτό ήταν περισσότερο για τη δόξα του Θεού.
Ο πανταχού παρόν σταυρός είναι πανταχού για να μας προστατεύει από τον πονηρό του κόσμου τούτου. Νικούμε δια του αίματος του Αρνίου.  Δια της συνεχούς αποβλέψεως μας
σ’ Αυτόν θα είμαστε συνεχώς ελευθερωμένοι.
5/. «Απέθανε υπέρ ημών δια να μη ζήσωμεν ημείς πλέον δι’ εαυτούς(για τους εαυτούς μας) αλλά δια τον αποθανόντα υπέρ ημών»
(Β΄ Κορινθίους ε:15). Απέθανε για μας για να μας ελευθέρωσε από τη νεκρά κατάσταση της φιλαυτίας(φίλος του εαυτού μου) και για να βρούμε μια νέα ζωή με κέντρο Αυτόν.(όχι του εαυτού μας).
Το να ζούμε για τον εαυτό μας είναι σαν να είμαστε νεκροί για τον Θεό ενώ ζούμε. Η ψυχή που δεν έχει ελκυσθεί από τη δύναμη του Σταυρού δεν μπορεί να πει πως βρήκε την αληθινή της ανάπαυση. Οι πιο μεγάλοι πειρασμοί με τους οποίους έχομε να κάνουμε είναι εκείνοι που μας ωθούν να ζήσομε για τον εαυτό μας. Όλη η αυτενέργεια κατά κάποιον τρόπο θέλει να δοξάσει το εγώ. Τα νερά που πηγάζουν από μια φίλαυτη καρδιά δεν μπορούν να σηκωθούν ψηλότερα από μια φίλαυτη τιμή.
-Όταν η καρδιά γίνει το κανάλι της θείας ενέργειας αντί η πηγή της αυτενέργειας η έκβαση της ζωής θα σηκωθεί πάνω από την ανθρώπινη προσπάθεια και θα δοξάσει Εκείνον που είναι η πηγή της ζωής και της σωτηρίας. Ο Χριστός έπαθε για μας αφήνοντας παράδειγμα για να ακολουθήσουμε στα ίχνη Εκείνου. «Αυτός δεν ήρεσεν εις Εαυτόν».(Εννοεί ότι ήθελε να αρέσει στον Πατέρα και όχι στον εαυτό Του ο Χριστός δηλαδή). Εάν έχουμε λυτρωθεί με την τιμή αυτή του αίματος πρέπει να δοξάσουμε τον Θεό δια του σώματος μας και δια του πνεύματος μας τα οποία είναι δικά Του. Η γλώσσα των λυτρωμένων ψυχών είναι:  «Όχι εγώ αλλά ο Χριστός».(Όπως και ο Χριστός  όχι εγώ αλλά ο Πατέρας).

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-10-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


10-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»

6/. Αυτός απέθανε για μας για να λάβουμε την επαγγελία του Πνεύματος (Γαλάτας γ:13—14).
Αυτός εξαγόρασε την ελευθερία μας από την κατάρα του Νόμου για να λάβουμε την δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή ήταν στο Γολγοθά. Η δύναμης του Αγίου Πνεύματος έχει εξασφαλισθεί για μας δια της δυνάμεως του θανάτου Του και της αναστάσεως Του.
Διδασκόμαστε εδώ ότι κανείς δεν μπορεί να λάβει την επαγγελία του Πνεύματος εντός εκτός εάν έχει λυτρωθεί από την κατάρα δι’ Αυτού που έγινε κατάρα για μας. Το αίμα του Χριστού πρέπει κατά πρώτον να καθαρίσει την καρδιά προτού το ευλογημένο Άγιο Πνεύμα μπορέσει να κατοικήσει εκεί. Το αίμα του Χριστού προμηθεύει κάθε πνευματική ευλογία για μας και το άγιο Πνεύμα έρχεται για να μας βοηθήσει στην πνευματική απόλαυση των ευλογιών αυτών και να εργαστεί μέσα μας και με εμάς εκείνο που είναι ευάρεστο(αρεστό) ενώπιον του Θεού.
Αυτός πέθανε να μας σώσει από τις αμαρτίες μας. Όχι μόνο για να διαφύγουμε την επερχόμενη οργή αλλά για να γίνουμε Ναοί του Αγίου Πνεύματος και μάρτυρες Αυτού.(του Χριστού)
(Πράξεις α:8). Η υπόσχεσης του Πατρός περί Πνεύματος όπως και η σωτηρία μας λαμβάνεται δια πίστεως.
7/. Απέθανε για μας για να γίνει ο Κύριος του θανάτου και της ζωής.
«Επειδή δια τούτο ο Χριστός και απέθανε και ανέζησε δια να είναι Κύριος και νεκρών και ζώντων»(Ρωμαίους ιδ:9). Αυτός ταπείνωσε τον εαυτό Του τόσο χαμηλά και ο Θεός Τον ύψωσε. Αυτός που ήταν άσημος τώρα είναι στεφανωμένος ως Κύριος των όλων. Μας λύτρωσε δια του αίματος Του για να γίνει ο Κύριος της ζωής μας. «Δεν ανήκετε εις εαυτούς». Μας εξαγόρασε για να είμαστε ο ιδιαίτερος Του θησαυρός που δόθηκε ελεύθερα και ολοκληρωτικά στη διάθεση Του.
Τι ευλογημένο προνόμιο να ανήκεις σ’ Αυτόν ο Οποίος δια των παθημάτων και του θανάτου υψώθη πάνω απ’ όλα έχοντας όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη και ο Οποίος επιθυμεί και απαιτεί το σωστό και να μας απαλλάξει από όλη τη ζωή μας για το δικό μα αιώνιο καλό και για τη δική Του αιώνια δόξα. Εάν ο Χριστός είναι ο Λυτρωτής σου είναι επίσης και ο Κύριος σου. Δια του θανάτου Του είχε γίνει ο Κύριος ζώντων και νεκρών. Μόνον εκείνοι που είναι ζώντες εν Θεώ μπορούν να τον έχουν ως Κύριο τους. Εκείνοι που πέθαναν στις αμαρτίες τους θα Τον ομολογήσουν ως Κύριό όταν Τον συναντήσουν στο
Θρόνο της κρίσεως. Ας είναι η εξουσία της σου επί των ώμων Του τώρα. Ας λάβει ο Κύριος ο Λυτρωτής σου και Θεός σου την πρέπουσα θέση στο θρόνο της καρδιάς σου και η βασιλεία Του θα έλθει μέσα σου και το θέλημα Του θα γίνει στην επίγεια ζωή σου όπως γίνεται στον Ουρανό. Για το σκοπό αυτό «ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός απέθανεν υπέρ ημών ίνα είτε αγρυπνούμε είτε κοιμώμεθα ζήσωμεν μετ’ Αυτού»
(Α΄ Θεσσαλονικείς ε:10).  

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-07-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


07-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»

3/. Συγχώρησης.
Το αίμα του Χριστού δεν μας προμηθεύει μόνο το σκέπασμα της αμαρτίας (όπως το ιλαστήριο κάλυπτε τις πλάκες του παραβιασμένου Νόμου) ούτε μόνο μία τιμή ικανή να λυτρώσει τον αμαρτωλό αλλά μας προμηθεύει επίσης και την συγχώρηση των αμαρτιών. «Δια του Οποίου έχομεν την απολύτρωσιν δια του αίματος Αυτού την άφεση των αμαρτημάτων». (Εφεσίους α:7).
Αυτός εφανερώθη για να σηκώσει τις αμαρτίες μας. Εσήκωσε τις αμαρτίες μας στο σώμα Του επάνω στο ξύλο και στο καταραμένο εκείνο ξύλο ένας θάνατος ισοδύναμος με την αμαρτία απέθανε.
Ο μισθός της αμαρτίας του κόσμου ήταν ο θάνατος του Υιού του Θεού. Και επειδή ο μισθός της αμαρτίας επληρώθη η αμαρτία δεν έχει καμιά κυριότητα επάνω μας. «Πας ο πιστεύων δικαιούται». ( Πράξεις ιγ:39) το αίμα του Σταυρού του Χριστού είναι το επίπεδο της πλήρους και αιωνίου συγχωρήσεως του Θεού. Η ελευθερία και η πληρότητα της συγχωρήσεως αυτής εξαρτώνται από την ελευθερία και την πληρότητα της θυσίας του Χριστού. Όχι από προσπάθειες και τα έργα μας αλλά από το έλεος και την χάρη του Θεού.
4/. Καθαρότης. Τόσο τέλειο και θαυμαστό είναι το έργο αυτό της χάριτος για μας ώστε η μίανσης που επροξενείτο με την πράξη των αμαρτιών που ήδη συγχωρήθηκαν τώρα θα έχει ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό. Το αίμα των τράγων και των ταύρων και η σποδός της δαμάλεως—οι σκιές εκείνες του αίματος του Χριστού—μπορούσε μόνο να φέρουν τελετουργικό καθαρισμό αλλά «πόσο περισσότερον το αίμα του Χριστού (ο οποίος ενεδυναμώθη υπό του αιωνίου Πνεύματος να προσφέρει τον Εαυτό Του στον Θεό) θέλει καθαρίσει την συνείδηση σας από νεκρών έργων». (Εβραίους θ:14). Ο καθαρισμός αυτός είναι απαραίτητος για να υπηρετήσομε τον ζώντα Θεόν. «οι καθαροί την καρδίαν θέλουσιν ιδεί τον Θεόν». Λυτρωθήκαμε για να είμεθα ένας καθαρισμένος λαός γι’ Αυτόν ζηλωταί καλών έργων.
Αλλά πως θα διατηρηθούμε μέσα στην καθαρότητα αυτή για να είμεθα κατάλληλοι για την υπηρεσία του  Κυρίου; η απάντηση μας δίδεται στην ( Α΄ Επιστολή του Ιωάννου α:7)
 «Εάν περιπατώμεν εν τω φωτί καθώς Αυτός είναι εν τω φωτί έχομεν κοινωνίαν μετ’ αλλήλων και το αίμα του Ιησού Χριστού του Υιού Αυτού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας».
Ενώ περιπατούμε στο φως της παρουσίας Του το αίμα του Χριστού καθαρίζει συνεχώς καθαρίζει συνεχώς κάθε αμαρτία η οποία θα διέκοπτε την κοινωνία μας μετ’ αλλήλων και θα μας παρεμπόδιζε να εργασθούμε γι’ Αυτόν.
5/. Ειρήνη. Αυτή δεν είναι μια ειρήνη που έγινε με τον Θεόν αλλά μια ειρήνη που ο Θεός έκαμε «ειρηνοποιήσας δια του αίματος του σταυρού αυτού». Ο μεγάλος αγώνας μεταξύ της αμαρτίας του ανθρώπου και της δικαιοσύνης του Θεού τελείωσε επάνω στο Σταυρό όσον αφορά τον λυτρωμένο. Αυτή είναι η ειρήνη με τιμή. Αιωνία τιμή στην άπειρη σοφία και αγάπη του Πατρός και στην άπειρη συγκατάβαση και χάρη του Υιού. Ο Σταυρός του Χριστού είναι μια τέτοια υπερχειλίζουσα αποκάλυψης της αγαθότητας του Θεού που έχομε αλλά για να την απολαύσουμε πρέπει να μετανοήσουμε και να προχωρήσουμε τελείως τον εαυτό μας μία ειρήνη «την οποία ο κόσμος δεν δύναται να δώσει». «Αυτός είναι η ειρήνη ημών».
6/.  Εγγύτης. «Τώρα όμως δια του Ιησού Χριστού σεις οι ποτέ όντες μακράν εγίνατε πλησίον δια του αίματος του Χριστού». Η αμαρτία δεν είναι μόνο «ακαθαρσία» η οποία μας η οποία μας κάνει ακατάλληλους για την παρουσία του Θεού αλλά είναι και «παράβασης» και αποστασία η οποία τραβά την ψυχή μακριά από τον Θεό. Ότι κάνει η αμαρτία το αίμα του Χριστού τα καταστρέφει. Η αγάπη της αμαρτίας μας οδηγεί μακριά από τον Θεό η δε αγάπη για τον Χριστό που έγινε θυσία για την αμαρτία μας –μας φέρει κοντά στον Θεό. Το να έχεις σχέσεις με τον θάνατο του Χριστού αυτό θα σε φέρει κοντά στον Θεό. Αυτή είναι η εγγύτης ενός τέκνου γεννημένου στην οικογένεια του Θεού που βρήκε τον τόπο της αναπαύσεως στους βραχίονας  της αιωνίου αγάπης Του. Όπως το φως εξαλείφει τα σκοτάδια έτσι και το αίμα του Χριστού εξαλείφει τις αποστάσεις.
7/. Ελευθερία. Αφού οι αμαρτίες μας και οι ανομίες μας δεν θα μνημονευθούν πλέον θα έχομε παρρησία να «εισέλθωμεν εις τα άγια δια του αίματος του Ιησού  δια νέας και ζώσης οδού την οποίαν καθιέρωσεν εις ημάς δια του καταπετάσματος τουτέστι της σαρκός αυτού». (Εβραίους ι:17—20). Το μεγαλύτερο προνόμιο μας στη γη είναι να εισερχώμεθα με παρρησία στα άγια. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη πράξης την οποία ο Αρχιερεύς έκανε στη μεγάλη ημέρα του εξιλασμού. Η ελευθερία αυτή της εισόδου μας στο μέρος της παρουσίας του Θεού ο οποίος είναι ο Αγιότερος όλων είναι η στεφανωμένη Νίκη του Σταυρού. Δια του Αίματος του Ιησού η ενοχή της αμαρτίας μας εξαλείφθηκε και το μίασμα της αμαρτίας καθαρίστηκε από την ψυχή μας και έτσι μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό με πίστη και εμπιστοσύνη (Εφεσίους γ:12). Η ελευθερία αυτή της εισόδου μας στα άγια είναι το μυστικό και η πηγή της ελευθερίας στην υπηρεσία μας. «Ας πλησιάζωμεν λοιπόν μετά παρρησίας εις τον θρόνο της χάρητος δια να λάβωμεν έλεος και να εύρωμεν χάριν προς βοήθειαν εν καιρώ χρείας».( Εβραίους δ:16). Εκείνοι που πηγαίνουν με παρρησία στο θρόνο της χάρητος θα πάνε με παρρησία στο έργο του Κυρίου. Επωφελούμαστε άραγε από την Αιματοαγορασμένη αυτή ελευθερία;
Στις ημέρες της δουλείας ένα φτωχό πλάσμα βρέθηκε στον Καναδά. Καθώς το τραίνο περνούσε μέσα από το Τορόντο μια άλλη ελευθερωμένη σκλάβα τον είδε ταπεινωμένο σε μια γωνιά
ηθικά φοβισμένο μήπως κάποιος έμπορος σκλάβων τον συλλάβη.
-Τζων είσαι ανόητος του είπε εκείνη. Γιατί είσαι τόσο φοβισμένος; Έχεις αποτινάξει τα δεσμά της σκλαβιάς. Είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος σε ελεύθερο έδαφος. Δόξασε το Θεό Τζων!
-Αγαπητή ψυχή και συ είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος σε ελεύθερο έδαφος. Πάρε την ελευθερία σου  που ο Χριστός έχει εξαγοράσει για σένα. Δόξασε τον Κύριο

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-08 Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


 08-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»
                                ==Δ==

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

«Ο Ιησούς Χριστός όστις έδωκεν εαυτόν δια τας αμαρτίας υμών δια να ελευθερώσει ημάς εκ του παρόντος πονηρού αιώνος κατά το θέλημα του Θεού και Πατρός ημών.(Γαλάτας α:4).
Στην μεγάλη αυτή ημέρα του Ισραήλ όταν ο Αρχιερεύς έκανε τον ετήσιο εξιλασμό ράντιζε με το αίμα της θυσίας όλα τα σκεύη της σκηνής και αυτό  σήμαινε ότι ο δρόμος πλέον ήταν ανοιχτός για την εισαγωγή στην απόλαυση όλων των ευλογιών που αυτά αντιπροσώπευαν. Έτσι με τον ραντισμό του αίματος του εξιλασμού όλα τα πράγματα που τυπικώς ήσαν αφιερωμένα στο Ναό προσφέρθηκαν ελεύθερα στο λαό. Γι’ αυτό στην προς (Ρωμαίους η 32) διαβάζουμε: «Επειδή όστις τον ίδιον εαυτού  Υιόν δεν εφείσθη αλλά παρέδωκεν αυτόν υπέρ πάντων ημών πως και μετ’ αυτού δεν θέλει χαρίσει εις ημάς τα πάντα;» Πώς να τα δώσει ο Θεός όλα αυτά αφού όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για την ευσέβεια αγοράστηκαν για μας δια του θανάτου του Υιού αυτού; Ο Ιησούς είπε στους μαθητάς Του: «Αιτείτε και θέλει σας δοθεί. Ζητείτε και θέλετε ευρεί». Τι είναι λοιπόν τα ιδιαίτερα εκείνα προνόμια και οι ευλογίες που αγοράσθηκαν δια του αίματος του σταυρού Αυτού και μας δόθηκαν ως κληρονομιά στο θάνατο Του;  
1/. Ο Χριστός απέθανε για μας για να αγοράσει την ελευθερία μας από όλη την ανομία(Τίτος β:14). Η ανομία έχει δύο όψεις: Την παθητική και την ενεργητική ως κατάστασης και ως πράξης.  Ως κατάστασης σημαίνει ανισότητα ως πράξης
σημαίνει αδικία. Η φυσική στάσης του ανθρώπου ενώπιον του Θεού δεν είναι σωστή δεν υπάρχει ισότης και ενότης σκοπών και έτσι τα έργα του ανθρώπου είναι άδικα για τον Θεό. Ονομάζονται «πονηρά έργα». Και από τα έργα αυτά της αδικίας και από την άνιση φύση που είναι ο αρχηγός τους μας ελευθερώνει το πολύτιμο αίμα του Χριστού. Το να λυτρωθείς από κάθε τι που εμποδίζει την ψυχή από του να ομοιάσει εκείνον που πέθανε για τις αμαρτίες μας.
Εάν δεν είμαστε απελεύθεροι από όλες αυτές τις διαθέσεις της ψυχής που αμαυρώνουν την ισότητα μας με το Θείο Σχέδιο τότε ο Σταυρός του Χριστού δεν ξεπλήρωσε το σκοπό του σε μας.
2/. «Αυτός απέθανε για μας ο δίκαιος υπέρ των αδίκων για να μας φέρει στον Θεό».(Α΄ Πέτρου γ:18). Ο σκοπός του θανάτου του Χριστού δεν ήταν μόνο να μας ελευθερώσει από όλη την ενοχή και την ανομία αλλά για να μας φέρει προς τον Θεόν. «Προσήλθατε—λέγει ο συγγραφεύς της προς Εβραίους επιστολής—εις τον Ιησούν τον μεσίτην και εις αίμα καθαρισμού…και εις την πόλην του Θεού του ζώντος» (Εβραίους ιβ:22—24).
Το να φερθείς στον Θεό όχι σαν ένας εγκληματίας αλλά ως ένας αγορασμένος με το αίμα υιός είναι μεγάλος θρίαμβος του Σταυρού του Χριστού. Αλλά πως μπορεί ο θάνατος του Χριστού να μας φέρει στον Θεό;
Κατά πρώτον μας φέρνει στη γνώση του Θεού.  Εμείς ποτέ δεν μπορούσαμε να εννοήσομε την άπειρη αγάπη και το έλεος του Θεού που απέστειλε τον Υιόν Του να υποφέρει και να πεθάνει για τους ασεβείς. Δια θανάτου του Υιού Του ο Θεός μας έδωσε μια νέα και πλήρη αποκάλυψη του Εαυτού Του.  
Δεύτερον τα παθήματα του Χριστού μας φέρνουν στην εύνοια του Θεού. Συμφιλιωθήκαμε με τον θεό δια του θανάτου του Υιού Του.
Τρίτον δια του θανάτου Αυτού λάβαμε δια πίστεως την ομοιότητα του Θεού και γίναμε «Κοινωνοί Θείας φύσεως».
Τέταρτον φερθήκαμε στην απόλαυση του Θεού και τελικώς θα φερθούμε στον Οίκο και στην άμεση Παρουσία του Θεού. Ο σκοπός μας στο Θεό αλλά να φέρει την καθημερινή μας ζωή σε
ευγνώμονα και μακαρία αφιέρωση στο θέλημα Του. Η δύναμης του Σταυρού Του σε έφερε στον Θεόν;
3/. Αυτός απέθανε για μας για να λάβωμεν την υιοθεσία. «εξαπέστειλε ο Θεός τον Υιόν αυτού…..δια να μας εξαγοράσει….δια να λάβωμεν την υιοθεσίαν» (Γαλάτας δ:5). Το προνόμιο της υιοθεσίας αγοράσθηκε δια του αίματος του Σταυρού αυτού. Προτού καλέσουμε τον Θεό Πατέρα μας πρέπει να ελευθερωθούμε από το βάρος της ενοχής και την δύναμη του Νόμου. Προτού  ο Θεός μας αναγνωρίσει ως υιούς Του πρέπει και εμείς να φέρουμε την εικόνα Του και να εκπληρώσουμε όλες τις δίκαιες απαιτήσεις του αγίου Νόμου.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-06-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


06-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»
                                     ==Γ=
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

«και δι’ αυτού να συνδιαλλάξει τα πάντα προς εαυτόν ειρηνοποιήσας δια του αίματος του Σταυρού αυτού»(Κολοσσαείς α:20).
Μια από τις πλέον θαυμάσιες εκθέσεις σε ολόκληρη τη Γραφή σχετικά με τον μοναδικό χαρακτήρα του Κυρίου Ιησού Χριστού βρίσκεται στο πρώτο κεφάλαιο της προς Κολοσσαείς επιστολής και στα εδάφια αυτά θα δεις ότι αρχίζουν και τελειώνουν με μια παραπομπή στο απολυτρωτικό αίμα του Σταυρού του Χριστού σαν να ήταν η βάσις της ενδόξου
προεξοχής Του.
Η αμαρτία και ο θάνατος συνεδέθησαν μαζί σαν αιτία και αποτέλεσμα από την πρώτη αρχή. «Εν τη ημέρα καθ’ ην φάγης θέλεις εξάπαντος αποθάνει». Όταν ο Αδάμ αμάρτησε ο θάνατος αμέσως έγινε φανερός στην αναζήτηση να κρύψει τον εαυτόν του από την παρουσία του Θεού. Επίσης η αμαρτία του Κάϊν τον οδήγησε μακριά από την παρουσία του Θεού. Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. Εκείνοι που δεν συμφιλιώθηκαν με τον Θεό δια του θανάτου του Υιού Του παρουσιάζονται ως νεκροί ενώ είναι ζωντανοί.
Υπάρχουν δύο ζωτικές και σπουδαίες ερωτήσεις σχετικά με την άποψη αυτή του Σταυρού στις οποίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.
α/. Τι σημαίνει το αίμα του Σταυρού Αυτού;   
Το αίμα του Σταυρού αυτού πρέπει να διακριθεί από το αίμα κάθε άλλου Σταυρού. Το αίμα εκείνων που σταυρώθηκαν με τον Χριστό δεν αξίζει τίποτα. Και αν ακόμα το αίμα ολοκλήρου της ανθρωπότητας θα μπορούσε να χυθεί επάνω σε ένα Σταυρό δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε ένα εξιλασμό ενώπιον του Θεού. Η έμφασης δεν  πρέπει να τεθεί τόσο επάνω στο Σταυρό όσο το γεγονός ότι αυτός ήταν δικός Του σταυρός και ότι ήταν στην αγία ενανθρώπιση Του στη θεία Του αξιοπρέπεια δόξα και τιμή εσταυρώθει εκεί. «η ζωή είναι εις το αίμα και τι ζωή ήταν αυτή! Όλη η πολυτιμότης και αμέτρητη αξία και της ζωής του Θεού αντιπροσωπεύεται εδώ στο αίμα του Χριστού. Η έκχυσης του αίματος Αυτού επάνω στο Σταυρό ήταν η έκχυσης της ψυχής Του με όλη την άπειρη αξία της καθαρότητας αγάπης και δυνάμεως. Αυτός έδωσε τον εαυτό Του για μας. Αυτό λέγεται εύκολα. Αλλά που μπορούν πεπερασμένα μυαλά να συλλάβουν όλα εκείνα που ο εαυτός Του σημαίνει στα μάτια και στην καρδιά του Θεού; Μόνον ο Αιώνιος Πατήρ μπορεί να εννοήσει πλήρως και να εκτιμήσει την αξία της ψυχής του Αιωνίου Υιού.
Το αίμα του Χριστού που εχύθη για τις αμαρτίες μας είναι όλο εκείνο που ο Χριστός είναι ενώπιον του Θεού χάριν ημών. Ποιος θα τολμήσει να πει πως η τιμή δεν ήταν αρκετή;           
 Δεν έχει σημασία η αξία που εμείς δίδαμε στο Αίμα του
Σταυρού Του αλλά η αξία που ο Θεός δίδει.
Η επόμενη ερώτησης είναι:
β/. Το αίμα του Σταυρού Του τι μας εξασφαλίζει;
Αυτό έθεσε την βάση δια της οποίας ο Θεός μπορεί δικαίως να δικαιώσει τον ασεβή. Άνοιξε ένα αυλάκι δια του οποίου το σωτήριο έλεος του Θεού μπορεί να ρέει χαρμόσυνα ως τα έσχατα μέρη της γης και τα έσχατα βάθη της ανθρώπινης ανάγκης. Δια του αίματος του Σταυρού Του υπάρχει:
1/. Εξιλέωσης. «Και Αυτός είναι ιλασμός περί των αμαρτιών ημών και ουχί μόνον περί των ημετέρων αλλά και περί όλου του κόσμου».(Α΄ Ιωάννης β:2). Ήταν  αναμφιβόλως στην τιμή της θυσίας της ζωής που ο Θεός στην αρχή έντυσε τον Αδάμ και την Εύα με το δέρμα του ζώου. Τώρα στην τιμή της ζωής του Υιού υπάρχει ένα ταιριαστό κάλυμμα προσφερόμενο σε κάθε παιδί του Αδάμ. Το κάλυμμα που προμηθεύει δια του αίματος του Χριστού ήταν αρκετά μακρύ και φαρδύ ώστε να σκεπάσει τις αμαρτίες ολόκληρου του  κόσμου.»Ο κρύπτων τας αμαρτίας αυτού δεν θέλει ευοδωθεί». Κανένα σκέπασμα κατασκευασμένο από άνθρωπο δεν είναι αρκετά μακρύ και δυνατό να αποκρύψει την ασυγχώρητη αμαρτία από το μάτι εκείνου ο Οποίος ως κριτής όλης της γης θα καθίσει επί του μεγάλου λευκού θρόνου.
2/. Απολύτρωσης: το αίμα του Χριστού δεν είναι μόνο ένα σκέπασμα της αμαρτίας αλλά είναι επίσης  μια εξαγοραστική τιμή που επληρώθη για τον αμαρτωλό. Κοίταξε πως το τοποθετεί ο Πέτρος: «Εξεύροντες  ότι δεν ελυτρώθητε από της ματαίας πατροπαραδότου διαγωγής υμών δια φθαρτών αργυρίου ή χρυσίου αλλά δια του τιμίου αίματος του Χριστού» (Α΄ Πέτρου α:18). Ο μέγας Θεός και Σωτήρας μας λέγει ο Παύλος  γράφοντας προς τον Τίτο έδωκε τον Εαυτόν Του για μας για να μας εξαγοράσει από κάθε ανομία( Τίτος β:14 ). Δεν υπάρχει Εκκλησία του Θεού χωρίς το απολυτρωτικό αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Πράξεις κ: 28). Το να απορρίπτεις την απολυτρωτική δύναμη του εκχυθέντος αίματος του Χριστού είναι σαν να απορρίπτεις την ύπαρξη της Εκκλησίας ως ενός κεκλιμένου λαού γι’  Αυτόν.
«Δεν ανήκετε εις εαυτούς δια τιμής ηγοράσθητε» είναι αλήθεια για κάθε έναν που είναι παιδί του Θεού δια της χάρητος. Η αμαρτία δεν ένα χρέος αλλά είναι ένα έγκλημα για το οποίο ο Χριστός έγινε κατάρα. Το αίμα Του χύθηκε όχι για να πληρώσει το χρέος της αμαρτίας αλλά για να εξαλείψει την αμαρτία και να απολυτρώσει τον αμαρτωλό από όλες τις ανομίες του. η τιμή ήταν ο Εαυτός Του και είναι ικανή στον υπολογισμό του Θεού για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Αγαπητέ μου φίλε έχεις απαιτήσει δια πίστεως την ελευθερία αυτή που αγοράσθηκε για σένα δια του αίματος του Σταυρού Του; ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
                     «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-02-Stavros Barotsakis


02-Stavros Barotsakis
Πριν από 14 λεπτά στην περιοχή Athens, Attiki ·
Εγκρατεύθητε, αγρυπνήσατε· διότι ο αντίδικός σας διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιέρχεται ζητών τίνα να καταπίη.Πέτρου Α' 5:8.

Σύμφωνα μ αυτόν το στίχο, ο διάβολος είναι αντίδικος μας. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι ο διάβολος δεν είναι κάποιος που βρίσκεται σε συμμαχία μαζί μας. Σε αντίθεση είναι κάποιος ο οποίος μάχεται εναντίον μας. Είναι ένας εχθρός μας. Η πρώτη λοιπόν πληροφορία είναι ότι ο διάβολος είναι σίγουρα ένας αντίπαλος εχθρός.
Πιθανόν υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στους οποίους αρέσει να έχουν εχθρούς. Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα συμφωνήσει,ότι όταν όντως υπάρχουν εχθροί τότε το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τους αγνοεί. Αντ αυτού το καλύτερο είναι να γνωρίζει κανείς τον εχθρό,του και τις πρακτικές του,έτσι ώστε να μπορεί να αμυνθεί.
Αν και όλα τα παραπάνω φαίνονται πολύ λογικά, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι προτιμούν να αγνοούν τον εχθρό για τον οποίον ο Λόγος του Θεού μιλάει,αντί να κερδίσουν γνώση σχετικά με αυτόν. Δυστυχώς, αυτή η τακτική μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αφού ακόμη και ο ασθενέστερος εχθρός γίνεται πολύ δυνατός και αποτελεσματικός,αν δει ότι ο αντίπαλος του δεν έχει γνώση της ύπαρξης του,και είναι έτσι χωρίς θωράκιση.
Ο εχθρός που η Βίβλος μας μιλάει είναι ο διάβολος ή Σατανάς. Το γεγονός ότι ο Θεός δεν μας θέλει να είμαστε αμαθής σχετικά μ αυτόν τον εχθρό φαίνεται από την προς Κορινθίους Β' 2:11 όπου διαβάζουμε:"διά να μην υπερισχύση καθ’ ημών ο Σατανάς, διότι δεν αγνοούμεν τα διανοήματα αυτού".Ο Λόγος του Θεού επίσης μας λέει ότι περιέρχεται, δηλαδή στριφογυρίζει, σαν "λέων ωρυόμενος". Μ άλλα λόγια δεν είναι ένας εχθρός ο οποίος κοιμάται. Επίσης μας λέει ότι ο σκοπός της δραστηριότητας του είναι πολύ κακός αφού αυτό το οποίο ψάχνει είναι να βρει κάποιον για να τον καταπιεί. Είναι εξαιτίας αυτής ακριβώς της μεγάλης κακίας για μας,που ο Λόγος του Θεού μας λέει να είμαστε σώφρονες και να αγρυπνούμε!!!
"Το λοιπόν, αδελφοί μου, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού.
Ενδύθητε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να σταθήτε εναντίον εις τας μεθοδείας του διαβόλου".Εφεσίους 6:10-11.κ.τ.λ...

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-01-Stavros Barotsakis


01-Stavros Barotsakis
Κάποιος άνθρωπος του Θεού περιγράφει το παρακάτω περιστατικό:
Μια από τις συνάδελφους μου στην δουλειά ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου, λέγοντας μου ότι κατεβαίνοντας από το τραίνο είχε ξεχάσει να πάρει την βαλίτσα της. Ταξίδευε εκείνο το βράδυ, και η λύπη της ήταν πολύ μεγάλη. Την επόμενη μέρα σκεφτόμουν αυτό το περιστατικό: Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι,που θα λυπηθούν υπερβολικά για μια υλική απώλεια στη ζωή τους, για μια χαμένη ίσως ευκαιρία, για μια επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Κι όμως, μπορεί να μην ενδιαφερθούν καθόλου για την μεγαλύτερη απώλεια. ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.

Ο Ιησούς Χριστός είπε μια σχετική παραβολή,στον Λουκ.12:15-21
"Και τους είπε: Προσέχετε και φυλάγεστε από την πλεονεξία. επειδή αν κάποιος έχει περίσσεια αγαθά, η ζωή του δεν εξαρτάται από τα υπάρχοντα του. Και τους είπε μια παραβολή, λέγοντας: Κάποιου πλουσίου ανθρώπου τα χωράφια καρποφόρησαν άφθονα. και συλλογίζονταν μέσα του, λέγοντας: τι να κάνω; Επειδή δεν έχω που να συγκεντρώσω τους καρπούς μου. Και είπε: τούτο θα κάνω. θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου, και θα χτίσω μεγαλύτερες, κι εκεί θα συγκεντρώσω όλα τα γεννήματα μου και τα αγαθά μου. και θα πω στην ψυχή μου: Ψυχή μου έχεις πολλά αγαθά αποταμιευμένα για πολλά χρόνια. αναπαύου, φάε, πιες, ευφραίνου. Και ο Θεός είπε σ’ αυτόν: Άφρονα αυτήν εδώ την νύκτα απαιτούν από σένα την ψυχή σου. Όσα λοιπόν ετοίμασες, τίνος θα είναι; Έτσι θα είναι οποίος θησαυρίζει στον εαυτό του και δεν πλουτίζει στον Θεό".

Αυτός ο άνθρωπος ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για οτιδήποτε άλλο, ξεχνώντας όμως το πλέον σημαντικό: ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.
Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία: "Φάε, πιες, ευφραίνου" ή όπως ο Παύλος το έθεσε σε ένα άλλο σημείο "Ας φάμε και ας πιούμε. επειδή αύριο πεθαίνουμε" Κορινθ.Α' 15:32. Φροντίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την ψυχή τους. Φίλε/η μου,το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις δεν είναι η σοδειά σου, ή τα όσα κατέχεις, η καριέρα σου κτλ. Το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις είναι Η ΙΔΙΑ ΣΟΥ Η ΨΥΧΗ. Αν επιθυμείς να την χάσεις,είναι δικαίωμά σου,και δική σου ευθύνη.Είναι η επιλογή σου,με αιώνιες συνέπειες.
Όμως αν δεν έχεις τέτοια επιθυμία, ο Θεός έχει προμηθεύσει κάτι ειδικό και πολύτιμο γι αυτόν τον σκοπό.Τον Ιησού Χριστό!!!
Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, δια να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχει ζωήν αιώνιον. Ιωάν.3:16...

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-05-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


05-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»

3/. Ένας προλεγόμενος θάνατος.
Η αρχαιότατη σκέψη που κάποτε εισήλθε στο νου του ανθρώπου είναι συνδεδεμένη με τον με τον Αμνό του Θεού: τα παθήματα του Κυρίου Ιησού Χριστού. «Ο αμνός του Θεού ο θυσιασθείς προ καταβολής κόσμου»(Αποκάλυψης ιγ: 8). Αυτό δεν ήταν μια μεταγενέστερη σκέψη του Θεού το να δώσει δηλαδή τον Υιό Του να θυσιαστεί για τη σωτηρία του κόσμου. Ο Πέτρος μας λέγει ότι ο Χριστός ήταν «Προορισμένος προ
καταβολής κόσμου» (Α΄ Πέτρου α:20).
Ο  θάνατος Του ήταν ο σκοπός της ενσαρκώσεως Του. ήλθε όχι για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή Του λύτρον αντί πολλών. Δεν έχεις παρά να μελετήσεις τον «Μωϋσή και τους προφήτες» για να ιδείς πόσο καθαρά οι άνθρωποι αυτοί του θεού μίλησαν κινούμενοι υπό του Αγίου Πνεύματος περί των παθημάτων του Χριστού και της μετά ταύτα δόξης.(Γένεσης γ: 15—κβ:18—Ησαϊας ν:6—
νγ:  3—12 Δανιήλ θ:24—26 Ζαχαρίας ς:12—13—ιγ:6—7
Μαλαχίας γ: 1—3).
Ο απόστολος Πέτρος που γνώριζε την διδασκαλία των προφητών προκαλούμενος στο Ναό από τους Ιουδαίους τους είπε ότι όλα αυτά που « ο Θεός προ-είπε δια στόματος πάντων των προφητών αυτού ότι ο Χριστός έμελλε να πάθη εξεπλήρωσεν ούτω» (Πράξεις γ: 18). Στην ένδοξη εκείνη συνάθροιση στο όρος της μεταμορφώσεως το κύριο και μοναδικό θέμα άξιο της προσοχής τους ήταν «ο θάνατος που θα πραγματοποιούνταν στην Ιερουσαλήμ» ο ουρανός η γη και η Κόλαση θα επηρεάζονταν από το θάνατο αυτό.  «Ω ανόητοι και βραδείς την καρδίαν» είπε ο Κύριος στους δύο που βάδιζαν προς Εμμαούς «εις το να πιστεύσητε όλα όσα ελάλησαν οι προφήται. Δεν έπρεπε ο Χριστός να υποφέρει και να εισέλθει εις την δόξαν αυτού;» (Λουκάς κδ: 25—26).
Ο θάνατος του Χριστού μαζί με τη δόξα που θα ακολουθούσε είναι το πιο έξοχο γεγονός μέσα σε ολόκληρη την περιοχή της θείας Αποκαλύψεως.
4/. Ένας αντικαταστατικός θάνατος.
Αυτός έθεσε τη ζωή Του με σκοπό να σώσει εμάς από την ενοχή και την αμαρτία για να μας φέρει προς το Θεό. τι λέγει η Γραφή; Ο Λόγος του Θεού ασφαλώς είναι πολύ καθαρός πάνω στο σπουδαίο και ζωτικό αυτό σημείο. Άκουσε τι λέγει ο Πέτρος: «Τας αμαρτίας ημών Αυτός εβάστασεν εν τω σώματι Αυτού επί του ξύλου»(Α΄ Πέτρος β:24). Άκουσε την διακήρυξη του Παύλου: «Ο Ιησούς Χριστός έδωκεν εαυτόν υπέρ ημών δια να μας λυτρώσει από πάσης ανομίας και να μας καθαρίσει εις εαυτόν λαόν εκλεκτόν ζηλωτήν καλών έργων». (Τίτος β:4). Ο Ησαϊας λέγει γι’ Αυτόν: «Αυτός τω-όντι
τας ασθενείας ημών εβάστασε και τας θλίψεις ημών επεφορτίσθη. Αυτός ετραυματίσθη δια τας παραβάσεις ημών εταλαιπωρήθη δια τας ανομίας ημών η τιμωρία ήτις έφερε την ειρήνην ημών ήτο επ’ Αυτόν…. Αλλά η βαθύτερη καρδιά του θέματος εγγίζεται όταν λέγει: «Αλλ’ ο Κύριος ηθέλησε να βασανίσει αυτόν… θα δώσεις την ψυχήν Αυτού προσφοράν περί αμαρτίας».(Ησαϊας νγ:4—10). «Τον μη γνωρίσαντα αμαρτίαν έκαμεν υπέρ ημών αμαρτίαν δια να γίνωμεν ημείς δικαιοσύνη του Θεού δι’ αυτού». (Β:  Κορινθίους ε:21).
Ο θάνατος του Χριστού είναι η θέση του αμαρτωλού. Είναι η τελική και αμετάκλητη τακτοποίηση του Θεού με την αμαρτία. Οι θυσίες της Π.Δ. δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν την αμαρτία. Σ’ αυτές υπήρχε ενθύμησης της αμαρτίας.
(Εβραίους ι:3—4). Αλλ’ ο Χριστός με μια προσφορά ετελειοποίησε διαπαντός τους αγιαζομένους. (Εβραίουςι:14).Η προσφερόμενη εκείνη θυσία πάνω στο σταυρό είναι η τελευταία ενθύμηση του Θεού περί αμαρτίας εκείνων που πιστεύουν. «Τας αμαρτίας σας και τας ανομίας σας δεν θέλω ενθυμείσθαι πλέον» (Ιερεμίας λα:34)
Η αμαρτία πρέπει να είναι ένα απερίγραπτο και τρομερό πράγμα στα μάτια του Θεού όταν Αυτός δεν μπορούσε και δεν θα μπορέσει να δεχθεί καμία άλλη τιμή από εκείνη την αγία και άμωμη ψυχή του αιωνίου και αγαπητού Του Υιού. Αυτός έδωσε την ψυχή του Υιού Του προσφοράν περί αμαρτίας.(Ησαϊας νγ:10)
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-04-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


04-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»
                                   ==Β==
 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
«Και ευρεθείς κατά το σχήμα ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος θανάτου –θανάτου δε σταυρού». (Φιλιππισίους β:6)
Ο θάνατος του Χριστού μνημονεύεται στην Καινή Διαθήκη 175 φορές.  Όλες οι μεγάλες διδασκαλίες της Γραφής σαν αμάραντα στεφάνια κατατέθηκαν  υπό του Αγίου Πνεύματος
στα πόδια του Σταυρού.
Ο Σταυρός και ο Χριστός αντιπροσωπεύονται ως ένα διότι καρφώθηκαν μαζί. Το να κηρύττεις το Σταυρό είναι σαν να κηρύττεις τον Χριστό και Αυτόν εσταυρωμένον.
Το να καυχάσαι στο Σταυρό είναι σαν να καυχάσαι στη χάρη εκείνη η οποία δια του θανάτου έχει αθετήσει την αμαρτία και κατήργησε την έχθρα της ανθρώπινης καρδιάς.
(Εφεσίους β:16).
Ο θάνατος του Σταυρού είναι ο θάνατος της αμαρτίας που έφραζε το δρόμο του ανθρώπου προς τον Θεό και ο θάνατος του θανάτου που ήταν  ο μισθός της αμαρτίας. Η φωνή μας χρειάζεται να αγιασθεί για να μιλήσει για ένα θάνατο όπως αυτόν. Διότι αυτός ήταν:
1/. Ένας θάνατος αισχύνης.
Για ληστεία και φόνο ο Ρωμαίος σκλάβος μαστιγωνόταν και σταυρωνόταν γυμνός. Ο Άγιος του Θεού που ελογίσθη μετά ανόμων είχε την ίδια μεταχείριση (Ιωάννης ιθ:23—24). «Έλαβον τα ιμάτια και έκαμον τέσσερα μερίδια εις έκαστον στρατιώτην εν μερίδιον… και επί τον ιματισμόν έβαλον κλήρον».  Αυτοί τον μαστίγωσαν γυμνόν και τον εξέθεσαν στα μάτια των ανθρώπων αλλά τόσον βαθειά και ισχυρή ήταν η αγάπη Του για τους αμαρτωλούς και τόσο πολύ ευχαριστείτο στο θέλημα του Θεού ώστε υπέφερε το Σταυρό καταφρονήσας την αισχύνη. (Εβραίους ιβ:2).
Ο σταυρωμένος επάνω στο ξύλο εθεωρείτο καταραμένος από τη γη και από τον ουρανό. Αυτό ήταν και γεγραμμένο: «Επικατάρατος πας ο κρεμάμενος επί ξύλου». Αυτός έφερε την αμαρτία και υπέφερε την αισχύνη διότι αμαρτία και αισχύνη είναι αδιαχώριστα. Είσαι τόσο αναίσχυντος για τις αμαρτίες σου ώστε να θέτεις  Αυτόν σε φανερή αισχύνη; (Εβραίους ς:6)
Ω τι ντροπή να αισχύνεσαι(ντρέπεσαι) γι’ Αυτόν ο οποίος δεν αισχύνθηκε(ντράπηκε)να υποφέρει τον οδυνηρό και ατιμωτικό θάνατο του Σταυρού για μας για να μας σώση α[π τη δύναμη και την ενοχή της αμαρτίας και από την αγωνία μιας αιωνίου αισχύνης (ντροπής). Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να θέση μια βαθύτερη σημασία στον ύμνο: «Δεν επαισχύνομαι Χριστέ να Σε ομολογώ».
2/. Ένας εκούσιος θάνατος.
Το θέλημα του Θεού ήταν γραμμένο στην καρδιά Του. με την καθημερινή και συνεχή υπακοή Του στο θέλημα αυτό έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου –θανάτου δε Σταυρού. Άκουσε τα λόγια Του γραμμένα στο κατά Ιωάννην ι:17—18: «Δια τούτο ο Πατήρ με αγαπά διότι εγώ βάλλω αυτήν απ’ εμαυτού. Εξουσίαν έχω να βάλω αυτήν και εξουσίαν έχω πάλιν να λάβω αυτήν. Ταύτην την εντολήν έλαβον παρά του Πατρός μου».
Μπορεί να είναι αυτός ο θάνατος ενός μάρτυρος κατά συνήθη έννοια; Ο κόσμος έχει δει όχι και λίγους που είχαν τη δύναμη να την λάβουν πάλι πίσω. «Χαλάσατε τον Ναόν τούτον» είπε ο Ιησούς εννοώντας το σώμα Του «και εις τρεις ημέρας θα τον οικοδομήσω». Είναι η γλώσσα ενός απλώς «καλού ανθρώπου» που είναι έτοιμος να υποφέρει θάνατο χάριν της αληθείας; Το γεγονός ότι αυτός είχε δύναμη να λάβει πίσω τη ζωή Του πάλι δίνει άπειρη αξία στο να την βάλει. Ο θάνατος Του δεν μπορούσε να είχε γλυκειά ευωδία στο Θεό σαν μια εξιλέωση για την αμαρτία εάν δεν ήταν ένας πρόθυμος και οικιοθελής θάνατος για το σκοπό αυτό.
Ο Απ. Παύλος έγραφε στους Κορινθίους: «διότι εξεύρετε την χάριν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ότι πλούσιος ων επτώχευσε δια σας δια να πλουτήσητε σεις με την πτωχείαν Εκείνου». (Β΄ Κορινθίους η: 9). Ο Εθελοντικός Του θάνατος είναι αδιαχώριστος από την Του ζωή. Η υποταγή Του ήταν «έως θανάτου» και έτσι η υποταγή Του και ο θάνατος Του ήταν μια προσφορά—μια θυσία η οποία θα έχει μια γλυκιά ευωδία στο Θεό για όλη την αιωνιότητα.
Υπάρχει καμιά γλυκιά ευωδία στην ψυχή σου χάριν της θυσίας
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-03-Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


03-Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»


3/. Ο Λόγος του Σταυρού είναι Λόγος του Θεού σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ειρήνη
Μερικοί από τους πρώτους Πατέρες της εκκλησίας δίδαξαν ότι η προσφερόμενη υπό του Χριστού απολυτρωτική τιμή πληρώθηκε στο Σατανά για την ελευθέρωση των ψυχών(1) (Σημείωση ένα(1)
Σ. Μ. Τη θεωρία του Ωριγένη αυτή φαίνεται ότι πρώτος επινόησε ο Ωριγένης δεχόμενος: ότι ο Ιησούς στο θάνατο Του προσέφερε το  μεν σώμα Του ως θυσία στον Θεό την δε ψυχή Του ως «λύτρον»και αντάλλαγμα στο διάβολο για να εξαγοράσει τις ψυχές των ανθρώπων που είχε εκείνος στην εξουσία του.
«Ούτος γαρ (ο διάβολος) εκράτει ημών εως δοθεί το υπέρ υμών αυτώ λύτρον ή του Ιησού ψυχή…»(Ωριγένης. εις το Ματθαίον 16:8) ).
Αλλά τι δικαίωμα είχε πάνω στις ψυχές των ανθρώπων αυτός που ήταν ένας ανθρωποκτόνος από την αρχή; Η βίβλος διδάσκει ότι ο Χριστός έδωσε τον εαυτό Του θυσία προς τον Θεό (Εφεσίους ε:2).
Ο Σταυρός δεν στέκεται μόνο ως έμβλημα της απείρου αγάπης αλλά και της αιωνίας δικαιοσύνης. Ο Χριστός έφερε την ειρήνη δια του αίματος του Σταυρού. Η άπειρη δικαιοσύνη είναι απείρως ικανοποιημένη με την άπειρη αξία της ζωής και του αίματος Εκείνου ο Οποίος ήταν Άπειρος. «εξαλείψας το καθ’ ημών χειρόγραφον συνιστάμενον εις διατάγματα το οποίον ήτο εναντίον εις ημάς και αφήρεσεν αυτό εκ του μέσου προσηλώσας αυτό επί του Σταυρού».(Κολοσσαείς β:14). Όλο εκείνο που ήταν εναντίον μας στα μάτια του δίκαιου Θεού που στεκότανε στο δρόμο της διαλλαγής μ’ Αυτόν καρφώθηκε πάνω στο Σταυρό μαζί μ’ εκείνον που υπέφερε και πέθανε πάνω σ’ αυτόν. Και έτσι εμείς που κάποτε ήμασταν μακράν εγίναμε πλησίον δια του θανάτου του Χριστού(Εφεσίους β: 13). Δια του Σταυρού Του  «δικαιοσύνη και ειρήνη εφιλήθησαν». Τώρα το μήνυμα του Σταυρού είναι ότι «Αυτός είναι η ειρήνη ημών όστις έλυσε το μεσότοιχον του φραγμού» (Εφεσίους β: 14) για να ενώσει Ιουδαίους και Εθνικούς στον Εαυτόν Του  καταργήσας την έχθραν εν τη σαρκί αυτού τον νόμον των εντολών των εν διατάγμασι».(Εφεσίους β:15).
4/. Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος του Θεού σχετικά με τη σωτηρία και τη δύναμη.
Κοίταξε στο εδάφιο με το οποίο αρχίσαμε :
(Α΄ Κορινθίους α:18)
«ο Λόγος του Σταυρού είναι εις ημάς τους σωζομένους δύναμις Θεού». Ο Σταυρός είναι το σύμβολο της παντοδυναμίας του Θεού στο να σώζει. Όλοι οι πιστεύοντες και οι επαναπαυόμενοι στη σκιά Του αισθάνονται τη σωτήρια δύναμη του Θεού. Όπως η ασφάλεια του Ισραηλίτη εξαρτιόταν από την παραμονή του στο σπίτι με τους ματωμένους παραστάτες.(Έξοδος ιβ: 22) έτσι και η δική μας ασφάλεια εξαρτάται από τη διαμονή μας κάτω από τον ματωμένο Σταυρό ως την ανατολή της ημέρας που θα διαλύσει τα σκοτάδια της αμαρτίας και του θανάτου. Όπως ο Ιησούς Χριστός έχασε τη ζωή Του στο Σταυρό για να την σώσει στη δόξα της αναστάσεως έτσι κι εμείς πρέπει να χάσουμε τη ζωή μας για να την εύρωμε νέα εν Αυτώ για την τιμή και τη δόξα του Θεού Πατρός.
Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος της δυνάμεως του Θεού προς σωτηρίαν εις πάντας του πιστεύοντας. Είναι το μόνο επιτυχές μέσον του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων δια πίστεως ώστε να εξέλθουν από τα από τα σκότη και να έλθουν στο φως για να γίνουν νέα κτίσματα. Παντού και πάντοτε ο σταυρός του ο Σταυρός του Χριστού είναι δύναμις Θεού.
Η σοφία των ανθρώπων και των αγγέλων ποτέ δεν θα ξεπεράσει την σοφία του Θεού που αποκαλύφθηκε στο Σταυρό του Χριστού. «Ο Ιησούς Χριστός έγινε εις ημάς σοφία από Θεού δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις».
(Α΄ Κορινθίους α:30).  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-02--Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


02--Ο  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ( Υπό Ανδρέα Τσαγκαλίδη)
          Ευαγγελικών Αρχών
Εκδόσεις «Ο Λόγος»

                                  ==Α==

02--Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ελέχθη ότι η καρδιά του κόσμου είναι η Παλαιστίνη η καρδιά της Παλαιστίνης η Ιερουσαλήμ και η καρδιά της Ιερουσαλήμ ο ναός.
Η καρδιά του χριστιανισμού είναι η Βίβλος η καρδιά της Βίβλου είναι ο Σταυρός και η καρδιά του Σταυρού είναι η καρδιά του Θεού. μια καρδιά γεμάτη από τρυφερό πόνο για τον πλανεμένο αμαρτωλό άνθρωπο μια καρδιά που χτυπήθηκε και συντρίφτηκε την ώρα που έκανε εξιλέωση της δικής μου ενοχής!
Προτού προχωρήσουμε περισσότερο ας ζητήσουμε σιωπηλά το Άγιο Πνεύμα να μας δώσει μια καθαρότερη όραση των θαυμάσιων του Σταυρού και μια βαθύτερη πείρα της μεταμορφωτικής Του δυνάμεως.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι το τρομερότερο αλλά και το
ενδοξότερο αντικείμενο που είδαν ποτέ οι άνθρωποι ή οι άγγελοι έξω από την πύλη του Ουρανού.
Στην  (Α΄ Κορινθίους α: 18) διαβάζουμε: «Διότι ο λόγος του σταυρού εις μεν τους απολυμένους είναι μωρία εις ημάς δε τους σωζομένους είναι δύναμης Θεού».
Ο λόγος ή το μήνυμα του σταυρού πιθανόν να μη μπορεί ν’ ακουστεί από ένα μόνο εδάφιο της Γραφής. Αν θέλουμε να λάβουμε το μήνυμα αυτό σε όλη του την πληρότητα και σπουδαιότητα πρέπει να ακούσουμε ολόκληρο τον Λόγο του Θεού σχετικά μ’ αυτό. Το μεγάλο μήνυμα του Σταυρού έχει πολύ παρεξηγηθεί λόγω του τμηματικού τρόπου κατά πόσο κηρύττεται πλήρως το Ευαγγέλιο του Σταυρού. Τούτο θα εξακολουθεί να είναι στους απολυμένους μωρία. Πόσο αποκαλυπτικό είναι αυτό! Είναι ένα σημείο ότι είσαι απολυμένος αν δεν δεις την άπειρη σοφία και δύναμη του Θεού στο Σταυρό του Χριστού.
Ο Λόγος του Σταυρού είναι Λόγος του Θεού περί Σταυρού. Είναι το μήνυμα της αγάπης και της χάρητος σε μας δια του Σταυρού. Τι θαυμαστός Λόγος είναι αυτός! Ας προσπαθήσουμε την βαθύτερη σημασία Του.
                              «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
1/. Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος του Θεού σχετικά με την αγιότητα και την αμαρτία.
Εννοώ την αγιότητα του Πάσχοντος και την φαυλότητα της αμαρτίας για την οποία έπαθε. Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο η:38 ο Ιησούς είπε: «Ο πράτων την αμαρτίαν δούλος είναι της αμαρτίας». Και στο εδάφιο 46 λέγει: Τις από σας με ελέγχει περί της αμαρτίας;» Σχετικά με τη διδασκαλία του Ιησού αμαρτία και δουλεία είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. δεν υπάρχει αληθινή ελευθερία όπου δεν έχουν σπάσει τα δεσμά της αμαρτίας. Ο Χριστός δεν έκαμε αμαρτία. Εάν θα έκανε θα έμπαινε κάτω από την επιρροή της  και ως εκ τούτο θα υστερείτο της Μεσσιανικότητας Του και δεν θα ήταν κατάλληλος να γίνει μια θυσία «χωρίς μώμο». Αυτός ήταν άγιος άμωμος και χωρισμένος από τους αμαρτωλούς. Ο χαρακτήρα και οι λόγοι Του ήσαν αποκαλύψεις του αοράτου και αιωνίου
Θεού. Έφερε τις αμαρτίας μας στο σώμα Του και θανατώθηκε υπό «χειρών ανόμων» (Πράξεις β:22)
Η αγιότης του Θεού και η αμαρτωλότης του ανθρώπου συναντήθηκαν σε μια τρομερή πάλη στο σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Σταυρός είναι εκείνος που αποκαλύπτει την αγαθότητα του Θεού και την αμαρτωλότητα και ελεεινότητα του ανθρώπου (Πράξεις δ:27—28). Όπως το σκοτάδι δεν μπορεί να έχει επικοινωνία με το φως έτσι και το αμαρτωλό πνεύμα του ανθρώπου δεν μπορεί να έχει επικοινωνία με το Άγιο Πνεύμα της Νίκης προς την αγιότητα και προς την αθέτηση της αμαρτίας.
                       «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
2/.  Ο Λόγος του Σταυρού είναι ο Λόγος του Θεού σχετικά με την αγάπη και τη θυσία.
Όταν ο Θεός έδωκε τον Υιό Του δεν υπήρχε  καμιά προσδοκία αποφυγής του καταραμένου θανάτου του Σταυρού.
Ο Θεός δεν είχε καμιά ελπίδα σωτηρίας για τον άνθρωπο παρά μόνον δια του θανάτου του Υιού Του γι’ αυτό και δεν υπάρχει άλλη ελπίδα σωτηρίας εκτός από τη δύναμη του Σταυρού Του
(Πράξεις δ:12). Ο Σταυρός στέκεται για την αγάπη του
Θεού—Πατρός  και την θυσία του Θεού—Υιού. «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον Μονογενή». (Ιωάννης γ:16). Ο Χριστός επίσης μας αγάπησε και έδωκε τον εαυτό Του για μας «προσφορά και θυσία εις τον Θεό» (Εφεσίους ε:2). Η ομολογία του Κυρίου μας είναι: «Ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε δια να υπηρετηθεί αλλά δια να υπηρετήσει και να δώσει την ζωήν αυτού λύτρον αντί πολλών»(Ματθαίος κ:28).
Το μήνυμα του Σταυρού είναι μήνυμα της απείρου και υπηρετούσης αγάπης. Μόνο ο Θεός μπορούσε να αγαπήσει έναν αμαρτωλό κόσμο και να δώσει τον Υιόν Του τον Μονογενή για να πεθάνει πάνω στο Σταυρό γι’ αυτόν.
Μόνο ο Θεός—Υιός μπορούσε να μας αγαπήσει ενώ ήμασταν εχθροί και να δώσει την άμωμη ψυχή Του θυσία για την αμαρτία. Τα παθήματα και η θυσία του Χριστού είναι η απόδειξη και η έκφραση της εντάσεως της αγάπης του Θεού.
    «»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-01--Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΏΣΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΆΨΩ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ  ΜΕΡΙΚΏΝ ΚΕΦΑΛΑΊΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΜΈΝΗ ΖΏΗ ΘΑ ΑΝΑΡΤΉΣΩ ΑΥΤΌ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ:


Με πολλή ευχαρίστηση παρουσιάζω την πρώτην αυτήν εργασίαν του αγαπητού αδελφού και άλλοτε μαθητού μου εις την Βιβλική Σχολή Ανδρέα Τσαγκαλίδη ο οποίος τώρα υπηρετεί ως εργάτης του Κυρίου εις τον αμπελώνα Αυτού.
Το θέμα του μικρού τούτο τεύχους είναι: «ο Σταυρός του Χριστού» και αποτελείται από εννέα άρθρα που εδημοσιεύθησαν κατά καιρούς εις το θρησκευτικό περιοδικό «αναζωπύρωσης».
Είναι ενδιαφέρον και ρίχνουν άφθονο φως εις το εξιλαστήριο έργο του Χριστού. Βοηθούν δε πολύ τον πιστό αλλά και κάθε αναγνώστη εις το να εμβαθύνει στο  μεγάλο και ανέκφραστο μυστήριο του Σταυρού να κατανοήσει κάπως περισσότερο την τόσο ακατανόητη για το πεπερασμένο - (αυτό που έχει όρια). μας πνεύμα αγάπη του Θεού ο Οποίος  τόσο αγάπησε τον αμαρτωλό άνθρωπο ώστε να θυσιάσει τον Υιό Του τον Μονογενή «ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μην απολεσθή αλλά να έχει ζωήν αιώνιον. Η μικρή αυτή μελέτη θα βοηθήσει ελπίζουμε πολλούς ώστε να γνωρίσουν ότι ο Λόγος του Σταυρού ενώ είναι εις τους απολυμένους μωρία όμως στους σωζομένους είναι δύναμης Θεού  και ότι μόνον εκεί εις τον Σταυρό του Χριστού είναι δυνατόν να έχουμε ασφάλεια και σωτηρία επίσης ότι το Αίμα που χύθηκε στον Σταυρό μας εξασφαλίζει την εξιλέωση την απολύτρωση την συγχώρηση την καθαρότητα και την ειρήνη της ψυχής.
Αλλά και άλλη άποψης του Σταυρού η οποία ενώ με τόση δύναμη και πίστη διακηρύσσεται από τον Απόστολο Παύλο εις την προς Γαλάτας επιστολή του.(Γαλάτας β:20) μ’ όλα αυτά πολύ λίγο διακηρύσσεται και υπογραμμίζεται συνήθως αναπτύσσεται στη μικρή αυτή μελέτη με σαφήνεια και απλότητα. Είναι δε η αλήθεια αυτή ότι ο κάθε πιστός οφείλει να συμμετέχει εις τον θάνατον του Χριστού. Αυτό το θαυμάσιο μυστήριο αυτή η ευλογημένη παραδοξολογία ότι δηλαδή ενώ ζούμε τώρα είμαστε δια πίστεως νεκροί και συν-εσταυρωμένοι
Με τον Χριστό η αλήθεια είναι πράγματι ότι ο Χριστός  ζει μέσα μας που αποτελεί αληθινή αποκάλυψη και πνευματική επανάσταση αποτελεί επίσης και την λύση όλων των προβλημάτων μας και όλων των δυσκολιών μας.
Είναι βεβαίως οδυνηρά αλλά και τόσο πολύ ευλογημένα τα’ αποτελέσματα της συ-σταυρώσεως μας με τον Χριστό διότι επιβάλλουν την σταύρωσή μας ως προς τον κόσμο και του εγώ μας. Εν τούτοις από την σταυρωμένη αυτή ζωή πηγάζει η νέα ζωή της υπηρεσίας η ειρήνη και η ικανότης του πιστού να λέγει μαζί με τον Παύλο: «Τα πάντα δύναμαι δια του ενδυναμούντος με Χριστού». Όλα αυτά τα ευλογημένα αποτελέσματα αναπτύσσονται με δύναμιν και χάριν από τον συγγραφέα. Γενικώς η μελέτη του βιβλίου αυτού ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μία καθαρωτέραν και πληρεστέραν γνώσιν του απολυτρωτικού σχεδίου του Θεού και να συλλάβει την βαθυτέραν σημασίαν του ευλογημένου μηνύματος του Σταυρού που είναι ιδιαιτέρως επίκαιρον και απαρέτητον στην εποχή μας.
 Δημήτριος Ι. Μαγκριώτης   
SYNEXIZETAI

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ-03-Η ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΖΩΗ


03-Η  ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΖΩΗ  
 (ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ)
               ΥΠΟ
Χ. Ι. ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΔΗ (ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΒΕΡΡΟΙΑΣ)
ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  -1958-

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μποσταντζόγλου (1885—1916)    
 03
2/. Διωγμός δια των λόγων.

  Οι Ιουδαίοι Τον δίωκαν αποκαλώντας Τον βλάσφημο
Ματθαίος 9:3
 3 Και ιδού, τινές εκ των γραμματέων είπον καθ' εαυτούς· Ούτος βλασφημεί.
  Απέδιδαν  τα θαύματα Του στη δύναμη του Βεελζεβούλ.
Ματθαίος 10:25
25 Αρκετόν είναι εις τον μαθητή να γείνη ως ο διδάσκαλος αυτού, και ο δούλος ως ο κύριος αυτού. Εάν τον οικοδεσπότη ονόμασαν Βεελζεβούλ, πόσο μάλλον τους οικιακούς αυτού;
  Οι Φαρισαίοι δίωκαν τον Κύριο μας με το σκοπό να τον πειράζουν βρίσκοντας Τον λάθη και παραπονούμενοι εναντίον του.
Ματθαίος 16: 1:
1 Και καθώς ήρθαν κοντά του οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι, πειράζοντάς τον, ζήτησαν να τους δείξει ένα σημείο από τον ουρανό.

Ματθαίος 19-3
3 Και ήρθαν σ' αυτόν οι Φαρισαίοι, πειράζοντάς τον, και λέγοντάς του: Επιτρέπεται στον άνθρωπο να χωρίσει τη γυναίκα του για κάθε αιτία;
Ματθαίος 12:14-15
14 Και οι Φαρισαίοι, καθώς βγήκαν έξω, έκαναν συμβούλιο εναντίον του, για να τον εξολοθρεύσουν.
15 Αλλά, ο Ιησούς, όταν το αντιλήφθηκε, αναχώρησε από εκεί·
και τον ακολούθησαν πολλά πλήθη, και τους θεράπευσε όλους.
Μάρκος 6:2
2 Και τον παρατηρούσαν, αν θα τον θεραπεύσει κατά το Σάββατο, για να τον κατηγορήσουν.
Μάρκος 10:2
2 Και καθώς τον πλησίασαν οι Φαρισαίοι, τον ρώτησαν αν επιτρέπεται στον άνδρα να χωρίσει τη γυναίκα του· πειράζοντάς τον.
Μάρκος 12:13
2 Και ο Ιησούς, απαντώντας, είπε σ' αυτόν: Βλέπεις όλα αυτά τα μεγάλα οικοδομήματα; Δεν θα μείνει πέτρα επάνω σε πέτρα, που δεν θα κατακρημνιστεί.
Λουκάς  11:53-54
 53 Και ενώ αυτός τους έλεγε αυτά, οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι άρχισαν να τον διεγείρουν υπερβολικά, και να τον βιάζουν να μιλήσει, θέτοντας ερωτήσεις για πολλά,
54 ενεδρεύοντάς τον και ζητώντας να αρπάξουν κάτι από το στόμα του, για να τον κατηγορήσουν.
Οι Ιουδαίοι τον ειρωνεύονταν:
Λουκάς 22: 63-64
 63 Και οι άνδρες που κρατούσαν τον Ιησού, τον ενέπαιζαν δέρνοντάς τον·
64 και αφού τον σκέπασαν ολόγυρα με ένα κάλυμμα, τον χαστούκιζαν στο πρόσωπό του, και τον ρωτούσαν, λέγοντας: Προφήτευσε, ποιος είναι αυτός που σε χτύπησε;
Έλεγαν ότι είναι «έξω εαυτού»:
Μάρκος 3:21
21 Και όταν οι συγγενείς του το άκουσαν, βγήκαν για να τον πιάσουν· επειδή, έλεγαν ότι: Είναι εκτός εαυτού.
Έλεγαν ότι έχει δαιμόνιο:
Ιωάννης 8:48
48 Οι Ιουδαίοι, λοιπόν, αποκρίθηκαν και του είπαν: Καλά δεν λέμε εμείς ότι, εσύ είσαι Σαμαρείτης και έχεις δαιμόνιο;
Ιωάννης 10: 20
20 Και πολλοί απ' αυτούς έλεγαν: Έχει δαιμόνιο, και παραφρονεί· τι τον ακούτε;
Έλεγαν ότι είναι «μαινόμενος»(τρελός)
Ιωάννης 10-21
21 Άλλοι έλεγαν: Αυτά δεν είναι λόγια δαιμονιζόμενου· μήπως ένα δαιμόνιο μπορεί να ανοίγει τα μάτια των τυφλών;
Τον αποκάλεσαν «αμαρτωλό» και ότι δεν είναι από τον Θεό:
Ιωάννης9:16-24
 16 Λίγο ακόμα, και δεν με βλέπετε· και πάλι λίγο, και θα με δείτε· επειδή, εγώ πηγαίνω προς τον Πατέρα….
18 Έλεγαν, λοιπόν: Τούτο το λίγο που λέει, τι είναι; Δεν ξέρουμε τι μιλάει.
19 Κατάλαβε, λοιπόν, ο Ιησούς ότι ήθελαν να τον ρωτήσουν, και τους είπε: Για το θέμα αυτό συζητάτε αναμεταξύ σας, ότι είπα: Λίγο, και δεν με βλέπετε, και πάλι λίγο, και θα με δείτε;….
23 Και κατά την ημέρα εκείνη δεν θα ζητήσετε από μένα τίποτε.
Σας διαβεβαιώνω απόλυτα ότι, όσα αν ζητήσετε από τον Πατέρα στο όνομά μου, θα σας τα δώσει.
24 Μέχρι τώρα δεν ζητήσατε τίποτε στο όνομά μου· ζητάτε και θα παίρνετε, για να είναι πλήρης η χαρά σας.
Έμμεσος διωγμός μπορεί να θεωρηθεί απόφαση αφορίζονται από την συναγωγή όσοι τον ομολογούσαν