_______________________________

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

Iδού έρχομαι ταχέως !!!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ 03 To όνομα μας γραμμένο στο βιβλίο της ζωής

ΜΕΤΑΦΟΡΑ:  ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΦΙΛΟΥ 03

ΘΕΜΑ: To όνομα μας γραμμένο στο βιβλίο της ζωής

Λουκάς 10:
19 Δέστε, σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· και τίποτε δεν θα σας βλάψει.
Όταν  εμπιστευόμαστε στον Κύριο δίνουμε τον εαυτό μας
ως λάφυρο στα χέρια του στηριζόμαστε σε Εκείνον και δεν μας ντροπιάζει, δεν μας προδίδει.
Και ξέρουμε ότι το λάφυρο αποκτείται μετά από πόλεμο που έγινε και ο νικητής παίρνει λάφυρα.
  Και εδώ βλέπουμε ότι ο Κύριος έκανε πόλεμο με τον εχθρό της ψυχής μας και μας ελευθέρωσε από λάφυρο του εχθρού που ήμασταν γίναμε λάφυρο του Κυρίου μας έδωσε την ελευθερία μας, αλλά, την ελευθερία αυτή, απόκτησε με προσφορά της δικής του ζωής και έτσι πήραμε πίσω τα χρεώγραφα και τα έσχισε επάνω στο Σταυρό Του.
***
Κολοσσαείς 2
13 Και εσάς, όντας νεκρούς εις τα αμαρτήματα και την ακροβυστία της σαρκός σας, συνεζωοποίησε μετ' αυτού, συγχωρήσας εις εσάς πάντα τα πταίσματα,
14 εξαλείψας το καθ' ημών χειρόγραφον, συνιστάμενον εις διατάγματα, το οποίον ήτο εναντίον εις ημάς, και αφήρεσεν αυτό εκ του μέσου, προσηλώσας αυτό επί του σταυρού·
15 και απογυμνώσας τας αρχάς και τας εξουσίας, παρεδειγμάτισε παρρησία, θριαμβεύσας κατ' αυτών επ' αυτού.
***
Και αυτό σημαίνει ως καινούργιοι άνθρωποι ανοίχτηκε μια καινούργια σελίδα, για μας, το όνομα μας γράφτηκε στο βιβλίο της ζωής, στην λευκή του σελίδα διότι, τα παλιά πέθαναν μαζί με το Χριστό επάνω στο Σταυρό Του.
Επομένως αδελφοί να σκεφτούμε από δω και πέρα τι υλικό στέλνουμε στον ουρανό.
Διότι μια μέρα θα δούμε το υλικό και ή θα ντραπούμε ή νιώσουμε χαρά διότι ο Κύριος θα αναγνωρίσει ότι την προσφορά της πίστεως και την υπόταξη του εγώ μας σε Εκείνον.
  Στην προς Εβραίους επιστολή μας λέγει εφόσον γνωρίσαμε τον Χριστό και την αρχική του διδασκαλία καλό είναι να προχωρήσουμε παρακάτω.
Εβραίους 6:1
Γι' αυτό, αφού αφήσουμε την αρχική διδασκαλία τού Χριστού, ας προχωρούμε προς την τελειότητα, χωρίς να βάζουμε εξαρχής θεμέλιο μετάνοιας από έργα νεκρά, και πίστης στον Θεό, 
Ησαΐας 53:4
Αυτός, στην πραγματικότητα, βάσταξε τις ασθένειές μας, και επιφορτίστηκε τις θλίψεις μας….
*****
 Βέβαια εγώ πιο πάνω εννοούσα τις βιοτικής ζωής μας από  αρρώστιες πηγαίνουμε και ακουμπάμε σε Εκείνον για να μας παρηγορήσει ή να μας θεραπεύσει.
  Εδώ όμως αυτό που είπε ο Ησαϊας και το επαναλαμβάνει επιβεβαιώνοντας το ο Ματθαίος τις ασθένειες και αρρώστιες που βάσταξε ο Κύριος μια η αρρώστια που ήταν η αμαρτία όλων των ανθρώπων.
  Η αρρώστια του ανθρώπου είναι η αμαρτία  που έπασχε και πάσχει. Βασικά και αληθινά, αυτήν την αρρώστια, μας θεράπευσε ο Κύριος και την βάσταξε επάνω στο σταυρό και μας θεράπευσε.
  Ξεκίνησε με το μικρόβιο της Ανυπακοής στο θέλημα του Πατέρα. Μετά αυτή η ανυπακοή γεννά καθημερινά διάφορους τρόπους ( μικρόβια όπως στην αρρώστια του σώματος έτσι και στην πνευματική αρρώστια)ανυπακοής ώστε να είμαστε ενάντια στον Πατέρα. Και όλα αυτά με μια λέξη: «αμαρτίες» περικλείουν τον αμαρτωλό άνθρωπο που χρειάζεται κάποιον να τον ελευθερώσει από τα πάθη του από τις παραβάσεις του που τον ωθεί μακριά από τον Θεό η αμαρτωλή ζωή του.
  Είναι οι αμαρτίες μας που τις πήρε επάνω Του στο Σταυρό και τις θεράπευσε.
 Βέβαια  η αμαρτία είναι μία αλλά έχει πολλές μορφές.
Όπως η Σωτηρία είναι μία δια πίστεως αλλά έχει καρπό δια Πνεύματος Αγίου.  Έτσι και η αμαρτία κάνει καρπό.
Τώρα πως θα το ξεχωρίσουμε;
Ματθαίος 3:
8 Κάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας·
10 Μάλιστα, και η αξίνα κείτεται ήδη στη ρίζα των δέντρων· κάθε δέντρο, λοιπόν, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται, και ρίχνεται στη φωτιά.
Ποια είναι η αξίνα; Ξέρουμε ότι η αξίνα είναι ένα είδος τσάπας που με αυτήν μπορείς να ξεριζώσεις ρίζες βαθιές δέντρων και να μην αφήσεις τίποτα να ξαναφορτώσει από αυτό που ξερίζωσες. Τώρα βέβαια ακόμα το χρησιμοποιούμε αν και υπάρχουν γρήγορα μηχανήματα.
Όμως όλη μέρα ένα δέντρο μπορεί να σε παιδέψει με την αξίνα. Αυτή είναι η πνευματική εργασία που κάνει μαζί μας το Πνεύμα το Άγιο και με τον ερχομό του Κυρίου έγινε πραγματικότητα και σε εφαρμογή αυτό που έλεγε ο Ιωάννης. Ας ξαναδούμε το εδάφιο.
Ματθαίος 3:
8 Κάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας·
10 Μάλιστα, και η αξίνα κείτεται ήδη στη ρίζα των δέντρων· κάθε δέντρο, λοιπόν, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται, και ρίχνεται στη φωτιά.
Κορινθίους Α' 3:12 Εάν δε τις εποικοδομεί επί το θεμέλιον τούτο χρυσόν, άργυρον, λίθους τιμίους, ξύλα, χόρτον, καλάμην
13 εκάστου το έργον θέλει φανερωθή· διότι η ημέρα θέλει φανερώσει αυτό, επειδή διά πυρός ανακαλύπτεται· και το πυρ θέλει δοκιμάσει το έργον εκάστου οποίον είναι.
14 Εάν το έργον τινός, το οποίον επωκοδόμησε μένη, θέλει λάβει μισθόν·
15 εάν το έργον τινός κατακαεί, θέλει ζημιωθεί, αυτός όμως θέλει σωθή, πλην ούτως ως διά πυρός.
16 Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν;
*****
Εδώ βλέπουμε μια φωτιά που θα στηθεί στον ουρανό και θα κατακαύσει όλων μας τα έργα.
*****
 Είμαι γυναίκα μεγάλη και σαν παιδί έζησα την σκληρή
Αγροτική, εργασία των μεγάλων στο χωριό.
Η αξίνα, το φτυάρι, το λιχνιστήρι, το κόσκινο, το ξεκαθάρισμα του σιταριού από το αλώνισμα μέχρι να ξεκαθαρίσει σε σκύβαλα και σε καλό σιτάρι έπαιρνε τρεις μήνες κοπιαστικής εργασίας και φύλαγμα το βράδυ κοιμώμενος, πάντα, κάποιος να το φυλά ώστε να μην το κλέψουν, Ώσπου  να τελειώσουν και να μπουν στις αποθήκες όλα.
  Τώρα να, γιατί μιλάει ο Κύριος ή ο Ιωάννης για αξίνες και φτυάρια και ο Παύλος για σκύβαλα. Τα σκύβαλα δεν είχαν καμιά αξία παρά,  φυλαγόταν μόνο για τις κότες να φάνε και να περάσει ο χειμώνας. Το άχυρο ήταν για να το τρώνε τα ζώα μας και αυτό που δεν ήταν για τα ζώα το βάζαμε στην σόμπα να μας ζεστάνει.
Βλέπετε γεννήθηκα στο 1942 στην χειρότερη φτώχια του λαού μας. Μέσα  στον πόλεμο. Και αυτά που θυμάμαι είναι μετά τον πόλεμο μέχρι τα 8 μου χρόνια. Μετά υιοθετήθηκα
Στην Θεσσαλονίκη από μια πολύ θεοφοβούμενη γυναίκα η οποία μου έμαθε τα ιερά γράμματα του λόγου του Θεού.
Λουκάς 3:
17 του οποίου το φτυάρι είναι στο χέρι του, και θα καθαρίσει το αλώνι του πέρα για πέρα, και το σιτάρι θα το συγκεντρώσει στην αποθήκη του, ενώ το άχυρο θα το κατακάψει με ακατάσβεστη φωτιά.
  Όταν στέκομαι μπροστά στα εδάφια νιώθω κάθε εδάφιο να μου μιλά. Να μου λέει πολλά. Πώς να ζήσω πώς να είναι αρεστή η ζωή μου σε Εκείνον ώστε να κερδίσω την ζωή που είναι ο ίδιος ο Κύριος. Αυτό  λαχταρώ και για τα αδέλφια μου και όσοι δεν τον γνωρίζουν να τον γνωρίσουν τον Κύριό μας, και να σωθούν.
******
Ιωάννης 3:36
 Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή· όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή τού Θεού μένει επάνω του.
*******
Ιωάννης 5:24
Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, ότι εκείνος που ακούει τον λόγο μου, και πιστεύει σ' αυτόν που με απέστειλε, έχει αιώνια ζωή, και σε κρίση δεν έρχεται, αλλά έχει ήδη μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή.
Να λοιπόν ότι όλα τα εδάφια του Λόγου του Θεού μιλούν ότι από εδώ έχουμε ήδη τον ουρανό δικό μας οι νίκες είναι που ο Κύριος δίνει στον καθένα μας και αυτό λέγεται νομίζω, εξουσία ότι μας έδωσε ενάντια στο διάβολο. Γιατί το λέω ότι μας έδωσε εξουσία; Διότι μας έδωσε το Πνεύμα το Άγιο και μας δίνει ζωή αγία που έχει καλό καρπό.
Επίσης μας ντύνει με πανοπλία να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό.
*****
Να ποια είναι τα έργα της σάρκας ενώ νομίζουμε ότι είμαστε πιστοί. Αυτά τα έργα της αμαρτίας ο Κύριος θεράπεψε στο σταυρό και μας ελευθέρωσε
*****
Γαλάτας 5
19 Είναι δε φανερά τα έργα τής σάρκας· τα οποία είναι: Μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια,
20 ειδωλολατρία, φαρμακεία, έχθρες, φιλονικίες, ζηλοτυπίες, θυμοί, διαπληκτισμοί, διχοστασίες, αιρέσεις,
21 φθόνοι, φόνοι, μέθες, γλεντοκόπια, και τα παρόμοια μ' αυτά· για τα οποία σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που τα πράττουν αυτά βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσουν.
******
Τώρα καταλαβαίνουμε σύμφωνα με τον Λόγο του Κυρίου
Ποιος θα κερδίσει τον ουρανό και το όνομα του θα γραφτεί στο βιβλίο της ζωής
*******
Γαλάτας 5:
22 Ο καρπός, όμως, του Πνεύματος είναι: Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια·
24 Και όσοι είναι τού Χριστού, σταύρωσαν τη σάρκα μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες.
25 Αν ζούμε σύμφωνα με το Πνεύμα, ας περπατάμε και σύμφωνα με το Πνεύμα.
******

Εφεσίους 6
11 ντυθείτε την πανοπλία τού Θεού, για να μπορέσετε να σταθείτε ενάντια στις μεθοδείες τού διαβόλου·
12 επειδή, η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα, αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια.
13 Γι' αυτό, πάρτε στα χέρια σας την πανοπλία τού Θεού, για να μπορέσετε να αντισταθείτε κατά την πονηρή ημέρα, και αφού καταπολεμήσετε τα πάντα, να σταθείτε.
Αδέλφια μου δεν είναι εύκολη η πνευματική ζωή .Γι’ αυτό να γυμνάζουμε κάθε μέρα τον εαυτό μας με τον Λόγο του Θεού ώστε όταν έρθει ο Πειρασμός να μην μας βρει σε ύπνο αλλά έτοιμους για πόλεμο.
Ένα ακόμα εδάφιο ας δούμε επάνω στον Κύριο που έκανε προφητεία για τις αμαρτίες μας ο Ησαϊας
Ησαΐας 53:12
Γι' αυτό, θα του δώσω μερίδα μαζί με τους μεγάλους, και θα μοιραστεί για λάφυρο τους ισχυρούς, επειδή παρέδωσε σε θάνατο την ψυχή του, και μαζί με ανόμους λογαριάστηκε, κι αυτός βάσταξε τις αμαρτίες πολλών, και υπέρ των ανόμων θα μεσιτεύσει.
******
 Ματθαίος 8:17
Για  να εκπληρωθεί αυτό που ειπώθηκε από τον προφήτη Ησαϊα, λέγοντας: «Αυτός πήρε τις ασθένειές μας, και βάσταξε τις αρρώστιες μας».
  Αυτός  είναι ο Κύριος μας και ο Θεός μας που μόνο Αυτός μπορούσε να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας και να μας δώσει την ελευθερία μας.  Και ΠΡΟΦΗΤΕΥΘΗΚΕ ώστε, να είναι οι προφητείες να είναι  οι αδιάψευστες μαρτυρίες ότι ο Ιησούς Χριστός είναι, Αυτός που έβαλε στα στόματα των προφητών ότι :
Αυτός θα γίνει Σωτήρας μεσίτης ελευθερωτής του ανθρώπινου γένους από τον δυνάστη και εχθρό των ψυχών μας
*******
Ησαΐας 59:16
 και είδε ότι δεν υπήρχε άνθρωπος, και θαύμασε ότι δεν υπήρχε εκείνος που μεσιτεύει· γι' αυτό, ο βραχίονάς του ενέργησε σ' αυτόν σωτηρία· και η δικαιοσύνη του, αυτή τον βάσταξε.
Ειρήνη ευλογία και νίκες πνευματικές ΑΜΗΝ
……………………………………………………………
==========================================================

ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE

ΚΑΙ ΤΟ BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" -- HTTP://NEAKAIPALAIA.BLOGSPOT.COM READ OUR BLOG

==========================================================

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ 2001

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ--ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ--2001
ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ
Όταν χάθηκε η σοβαρότητα...
Υπάρχουν κάποιες φορές που δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε την έκπληξη, απορία και -μερικές φορές τουλάχιστον- την αηδία μας, για ορισμένες πράξεις εκκλησιαστικών ηγετών και σχετικών κύκλων. Αυτός έγινε και με την πρόσφατη απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, που ΑΝΕΘΕΣΕ στον Άγιο Νέστορα το "λαμπρό" καθήκον να εποπτεύει και να προστατεύει τους ποδοσφαιριστές... (Φήμες που λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται να ορίσει τον Ιούδα προστάτη των επενδυτών του Χρηματιστηρίου και την Ραάβ για τις ιερόδουλες, ελέγχονται ως ανακριβείς...). Ευτυχώς που σε ανάλογες περιπτώσεις παρουσιάζονται κάποιοι άλλοι, οπωσδήποτε άσχετοι μΆ εμάς, που εκφράζουν εκείνο που εμείς για διάφορους λόγους θα διστάζαμε να πούμε. Αυτό ισχύει με κείμενο του κ. Ταβάνη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "METRORAMA" (18-12-2000) από το οποίο δανειζόμαστε κάποια αποσπάσματα.
ΑΠΟΨΗ
Αφήστε ήσυχο τον άγιο!
<<(...) Τι τους έπιασε ξαφνικά σοβαρούς ανθρώπους, πρόεδρο του ΠΣΑΠ και Αρχιεπίσκοπο, να αναστατώσουν τον Άγιο Νέστορα και να τον στήσουν στο θρόνο του προστάτη του αθλητισμού και ειδικότερα των ποδοσφαιριστών;
Για την ιστορία, ο Νέστωρ έζησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Μαξιμιλιανού (250-310 μ.Χ.) και ήταν προπονητής παλαιστών. Μια ημέρα πάλεψε στο στάδιο με έναν ειδωλολάτρη και τον σκότωσε. Συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε, θανατώθηκε κι έτσι άγιασε ("Ελευθεροτυπία", 6/12/2000). (...) Τώρα πια βγαίνει για τα καλά από την ανεργία, παίρνει στα χέρια του ευθύνες, όχι μόνο να βοηθήσει τους αθλητές, μα και να ξεμπερδέψει τα αξεμπέρδευτα.
Ας δούμε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο Άγιος. Ας υποθέσουμε πως την Κυριακή παίζει ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Επικαλούνται και οι δύο τη βοήθειά του. Η μία ομάδα είναι από την πόλη του, έχει, όμως, στη σύνθεσή της περισσότερους αλλόπιστους. Η άλλη είναι πιο χριστιανική. Πού θα κάνει εδώ το θαύμα του ο Άγιος; Στο άλλο γήπεδο, το πρόβλημα μεγαλώνει. Παίζει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟ έχει έναν προπονητή με αναμφισβήτητη χριστιανική πίστη και ο ΟΣΦΠ προπονείται από Καθολικό. Εάν κερδίσει ο ΠΑΟ, ο ΟΣΦΠ αναζητεί Χ.Ο. Αν το αντίθετο, ο ΠΑΟ αποδεσμεύει όλους τους αλλόθρησκους ποδοσφαιριστές του. Παίζει, ας πούμε, στο μπάσκετ ο ΟΣΦΠ με ομάδα ρωσική. Οι παίκτες των Ελλήνων, όλοι ξένοι και αλλόθρησκοι, οι Ρώσοι ορθόδοξοι. Πώς λειτουργεί εδώ ο Άγιος; Πατριωτικά ή ορθόδοξα χριστιανικά;
Βέβαια, θέμα δωροδοκίας δεν βλέπω να υπάρχει, όχι γιατί κάποιοι παράγοντες δεν προσπάθησαν να πλειοδοτήσουν στα τάματα, μα ο Άγιος -θέλω να πιστεύω- δεν θα υποκύψει και θα επιβραβεύσει την πίστη...
Αν, όμως, δυο εξίσου πιστοί κάνουν το ίδιο τάμα; Αν, ας πούμε, ο σέντερ φορ που είναι 1,65 τάξει μια λαμπάδα σαν το μπόι του να βάλει γκολ και ο τερματοφύλακας του 1,90, να μη φάει γκολ;... Ποιον θα υποστηρίξει ο Άγιος;
Βλέπω τον Άγιο Νέστορα να εγκαταλείπει την ησυχία του και καθισμένος μπροστά σε ένα κομπιούτερ να πασχίζει να βρει άκρη με στατιστικά στοιχεία της κάθε ομάδας. Πόσους Χ.Ο. έχει η καθεμιά, πόσο ευλαβείς είναι παίκτες και παράγοντες, πόσες φορές επικαλούνται την αγιοσύνη του, πόσο αληθινή είναι η πίστη τους κ.λπ.
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι φίλαθλοι είναι η συμπεριφορά τους στα γήπεδα. Μέχρι τώρα, λόγω της καλοσύνης των Αγίων, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Αγίας Οικογένειας, έβριζαν ατιμωρητί. Μην ξεχνάμε πως ο Άγιος προστάτης των ποδοσφαιριστών, πρώην προπονητής παλαιστών, άρα παλαιστής και ο ίδιος, γνωρίζει να χειρίζεται καλά τη ρομφαία της τιμωρίας.
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το ποιόν του Αγίου. Δεν αμφισβητώ καθόλου την αγιοσύνη του, δεν μπορώ όμως να εγγυηθώ και για τις θαυματουργικές του ικανότητες. Αντίθετα, γνωρίζω εξίσου καλά πως ο άλλος Νέστορας, ο Κώστας Νεστορίδης, (...) δεν έγινε ποτέ του κλώτσου και του μπάτσου, όπως φοβάμαι πως θα καταλήξει ο Άγιος Νέστορας.>>
Αν και δεν συμφωνούμε απόλυτα με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, οφείλουμε να ομολογήσουμε το ρεαλισμό του και πως διόλου δεν απέχουν από την πραγματικότητα οι παρατηρήσεις του. Το άξιο απορίας είναι πώς αυτά τα απλά πράγματα δεν μπορούν να τα σκεφτούν οι "άγιοι πατέρες" που κρατούν τον οίακα (=τιμόνι) της ελλαδικής εκκλησίας και γίνονται αφορμή να περιγελώνται ιερά και όσια. Αν ο Παύλος έγραψε πως "το όνομα του Θεού εξ αιτίας σας βλασφημείται μεταξύ των εθνών" (Ρωμ. 2/β/24) τι θα έπρεπε να γράψει στις μέρες μας Μακαριότατε;
Καμία σχέση με τις Αιρέσεις;
Τακτική όλων σχεδόν των θρησκευτικών κύκλων που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη ή την Καθολική Εκκλησία, είναι να δηλώνουν στις διάφορες εκδόσεις τους (φυλλάδια, βιβλία, αφίσες, προσκλήσεις κ.λπ.) ότι "ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ". Αλλά ποιες είναι οι αιρέσεις και ποιοι οι Χιλιαστές;
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του αιρετικού, όλοι θεωρούν αιρετικούς όσοι δεν συμφωνούν με τους εαυτούς τους. Συνεπώς η δήλωση "Δεν έχουμε σχέση με αιρέσεις", ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ και χρησιμοποιείται μάλλον παραπλανητικά.
Για την δεύτερη κατηγορία, "Χιλιαστής είναι καθένας που προσδοκά μια χιλιετή επίγεια εσχατολογική βασιλεία του Μεσσία πριν από τη Δεύτερη Παρουσία" και τέτοιοι υπάρχουν πάρα πολλοί. Είναι ωστόσο περίεργο ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ενώ διδάσκουν και προκηρύσσουν την επί γης Χιλιετή Βασιλεία. Κι αν ακόμη με τον όρο αυτό εννοούν τους Μάρτυρες της "Σκοπιάς", γιατί κάνουν αυτή την ανούσια δήλωση και δεν λένε ξεκάθαρα ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; Ας είναι ειλικρινείς, λοιπόν, και ας δηλώνουν απερίφραστα την αληθινή τους ταυτότητα (όχι τη χάρτινη), χωρίς να κρύβονται πίσω από ανούσιες διπλωματικές δηλώσεις.
Όταν ο απόστολος Παύλος δεν δίστασε να ομολογήσει ότι ως Ιουδαίος υπήρξε οπαδός της αίρεσης των Φαρισαίων και κατόπιν, ως χριστιανός, ότι ζούσε "κατά την οδόν, την οποίαν ούτοι [οι Ιουδαίοι] λέγουσιν αίρεσιν" (Πράξ. 24/κδ/14, 26/κς/5) γιατί φοβούνται εκείνοι που λένε πως τον μιμούνται;
ΥΠΑΡΧΕΙ "ΑΓΙΑ" ΒΡΩΜΙΑ (;)
Σε βιογραφικό σημείωμα του περιοδικού "Μαχόμενη Ορθοδοξία" (Ιαν. 2001) για τον Μέγα Αντώνιο διαβάσαμε και το εξής:
"Το μοναδικό ένδυμά του ήταν ένα τρίχινο εσωτερικά και δερμάτινο εξωτερικά και το έφερε μέχρι τέλους της ζωής του. Ουδέποτε έπλυνε το σώμα του και τα πόδια του."
(Η υπογράμμιση δική μας).
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ο βιογράφος διάλεξε να προβάλλει τούτο το "σπουδαίο" χαρακτηριστικό του Μ. Αντωνίου, ούτε βέβαια μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το βέβαιο όμως είναι ότι μια τέτοια πρακτική όχι μόνο καμιά σχέση δεν έχει με τη χριστιανική διδασκαλία αλλά είναι και εντελώς αντίθετη. Κάθε αναγνώστης των Αγίων Γραφών γνωρίζει ότι ο Κύριος Ιησούς τιμούσε το σώμα του ανθρώπου, ως ύψιστο έργο της θείας δημιουργίας. Επίσης γνωρίζει ότι ο Κύριος δίδαξε: "Όταν νηστεύης, άλειψον την κεφαλήν σου, και νίψον το πρόσωπόν σου^ διά να μη φανής εις τους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλΆ εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ^ και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ, θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ" (Ματθ. 6/ς/17-18).

Αν ο Αντώνιος έγινε από τους πρώτους ασκητές επειδή, όπως διηγείται ο βιογράφος του, πρόσεξε την φράση του Χριστού, "Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε, πώλησον πάντα τα υπάρχοντά σου, και δος πτωχοίς και δεύρο ακολούθει μοι" και έτσι πούλησε την περιουσία του, πώς δεν πρόσεξε και τον λόγο που αναφέρεται στην περιποίηση του σώματος;
Μα ούτε και του Παύλου τον λόγο πρόσεξε ο βιογραφούμενος -αν βέβαια όσα γράφουν γιΆ αυτόν είναι αληθινά- επειδή ο Απόστολος έγραψε: "Εάν λοιπόν απεθάνετε μετά του Χριστού από των στοιχείων του κόσμου, διά τι ως ζώντες εν τω κόσμω υπόκεισθε εις διατάγματα, Μη πιάσης, μη γευθής, μη εγγίσης, τα οποία πάντα φθείρονται διά της χρήσεως, κατά τα εντάλματα και τας διδασκαλίας των ανθρώπων; τα οποία έχουσι φαινόμενον μόνον σοφίας εις εθελοθρησκείαν και ταπεινοφροσύνην και σκληραγωγίαν του σώματος, εις ουδεμίαν τιμήν έχοντα την ευχαρίστησιν της σαρκός" (Κολ. 2/β/20-23).
Οι ΑΓΙΟΙ δεν γίνονται μ' αυτές τις ανοησίες, που σύμφωνα με τον Απόστολο είναι ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Άλλες είναι οι αξίες που περιμένει από τους πιστούς ο Κύριος αλλά αυτές, δυστυχώς, σπάνια εκδηλώνονται στους χώρους των ασκητών...
Πώς γίνονται τα ναυάγια...
"Δούλεψα στο `Σάμινα'. Έβαλαν ένα επιπλέον ντεκ [=κατάστρωμα] και έφτιαξαν καμπίνες και ωραία σαλόνια. Πολύ ωραίες καμπίνες είχε το Σάμινα. Τι να το κάνεις; Στεγανά δεν είχε".
Με τα παραπάνω λόγια μίλησε στο περιοδικό "Έψιλον" (15 Οκτ. 2000) ένας εργάτης στα ναυπηγεία του Περάματος για το καράβι που βούλιαξε παίρνοντας μαζί του τόσες ψυχές.

Κάποιος είπε πως τα καράβια είναι φτιαγμένα για να κινούνται μέσα στη θάλασσα, βουλιάζουν όμως όταν η θάλασσα μπει μέσα στα καράβια. Διατηρούν αμετάβλητο το εξωτερικό τους σχήμα και έχουν πάνω τους όλα τα στοιχεία (μηχανές, όργανα, σκεύη, πολυτέλεια), όμως είναι πνιγμένα και νεκρά, εντελώς άχρηστα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση της σύγχρονης εκκλησίας και τα αίτια που οδήγησαν σΆ αυτήν. "Πολύ ωραίες καμπίνες" από τη μία^ κι από την άλλη "Χωρίς στεγανά"...
Η Εκκλησία προορίζεται να ζει μέσα στον κόσμο, χωρίς όμως να επιτρέπει στον κόσμο να μπει μέσα σΆ αυτήν. Όταν καταργηθούν τα "στεγανά" κι ο κόσμος πλημμυρίσει μέσα στην εκκλησία και τους ανθρώπους της, το μόνο που μένει είναι το εξωτερικό περίβλημα, το τσόφλι, όπως ακριβώς τα ναυάγια που κείτονται στους βυθούς των θαλασσών. Μπορεί να υπάρχουν όμορφα κτίρια, ωραίες χορωδίες, ομίλοι νέων και βιβλικά σχολεία... όμως η σκουριά, η λάσπη και τα φύκια της κοσμικοφροσύνης μαρτυρούν το θάνατο!
Ακόμη και όταν η εκκλησία διατηρεί εξωτερικά τα στοιχεία παλαιότερων ημερών, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ναυάγιο.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - 2001
ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ


Όταν χάθηκε η σοβαρότητα...



Υπάρχουν κάποιες φορές που δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε την έκπληξη, απορία και -μερικές φορές τουλάχιστον- την αηδία μας, για ορισμένες πράξεις εκκλησιαστικών ηγετών και σχετικών κύκλων. Αυτός έγινε και με την πρόσφατη απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, που ΑΝΕΘΕΣΕ στον Άγιο Νέστορα το "λαμπρό" καθήκον να εποπτεύει και να προστατεύει τους ποδοσφαιριστές... (Φήμες που λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται να ορίσει τον Ιούδα προστάτη των επενδυτών του Χρηματιστηρίου και την Ραάβ για τις ιερόδουλες, ελέγχονται ως ανακριβείς...). Ευτυχώς που σε ανάλογες περιπτώσεις παρουσιάζονται κάποιοι άλλοι, οπωσδήποτε άσχετοι μΆ εμάς, που εκφράζουν εκείνο που εμείς για διάφορους λόγους θα διστάζαμε να πούμε. Αυτό ισχύει με κείμενο του κ. Ταβάνη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "METRORAMA" (18-12-2000) από το οποίο δανειζόμαστε κάποια αποσπάσματα.



ΑΠΟΨΗ

Αφήστε ήσυχο τον άγιο!

<<(...) Τι τους έπιασε ξαφνικά σοβαρούς ανθρώπους, πρόεδρο του ΠΣΑΠ και Αρχιεπίσκοπο, να αναστατώσουν τον Άγιο Νέστορα και να τον στήσουν στο θρόνο του προστάτη του αθλητισμού και ειδικότερα των ποδοσφαιριστών;

Για την ιστορία, ο Νέστωρ έζησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Μαξιμιλιανού (250-310 μ.Χ.) και ήταν προπονητής παλαιστών. Μια ημέρα πάλεψε στο στάδιο με έναν ειδωλολάτρη και τον σκότωσε. Συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε, θανατώθηκε κι έτσι άγιασε ("Ελευθεροτυπία", 6/12/2000). (...) Τώρα πια βγαίνει για τα καλά από την ανεργία, παίρνει στα χέρια του ευθύνες, όχι μόνο να βοηθήσει τους αθλητές, μα και να ξεμπερδέψει τα αξεμπέρδευτα.

Ας δούμε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο Άγιος. Ας υποθέσουμε πως την Κυριακή παίζει ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Επικαλούνται και οι δύο τη βοήθειά του. Η μία ομάδα είναι από την πόλη του, έχει, όμως, στη σύνθεσή της περισσότερους αλλόπιστους. Η άλλη είναι πιο χριστιανική. Πού θα κάνει εδώ το θαύμα του ο Άγιος; Στο άλλο γήπεδο, το πρόβλημα μεγαλώνει. Παίζει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟ έχει έναν προπονητή με αναμφισβήτητη χριστιανική πίστη και ο ΟΣΦΠ προπονείται από Καθολικό. Εάν κερδίσει ο ΠΑΟ, ο ΟΣΦΠ αναζητεί Χ.Ο. Αν το αντίθετο, ο ΠΑΟ αποδεσμεύει όλους τους αλλόθρησκους ποδοσφαιριστές του. Παίζει, ας πούμε, στο μπάσκετ ο ΟΣΦΠ με ομάδα ρωσική. Οι παίκτες των Ελλήνων, όλοι ξένοι και αλλόθρησκοι, οι Ρώσοι ορθόδοξοι. Πώς λειτουργεί εδώ ο Άγιος; Πατριωτικά ή ορθόδοξα χριστιανικά;

Βέβαια, θέμα δωροδοκίας δεν βλέπω να υπάρχει, όχι γιατί κάποιοι παράγοντες δεν προσπάθησαν να πλειοδοτήσουν στα τάματα, μα ο Άγιος -θέλω να πιστεύω- δεν θα υποκύψει και θα επιβραβεύσει την πίστη...

Αν, όμως, δυο εξίσου πιστοί κάνουν το ίδιο τάμα; Αν, ας πούμε, ο σέντερ φορ που είναι 1,65 τάξει μια λαμπάδα σαν το μπόι του να βάλει γκολ και ο τερματοφύλακας του 1,90, να μη φάει γκολ;... Ποιον θα υποστηρίξει ο Άγιος;

Βλέπω τον Άγιο Νέστορα να εγκαταλείπει την ησυχία του και καθισμένος μπροστά σε ένα κομπιούτερ να πασχίζει να βρει άκρη με στατιστικά στοιχεία της κάθε ομάδας. Πόσους Χ.Ο. έχει η καθεμιά, πόσο ευλαβείς είναι παίκτες και παράγοντες, πόσες φορές επικαλούνται την αγιοσύνη του, πόσο αληθινή είναι η πίστη τους κ.λπ.

Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι φίλαθλοι είναι η συμπεριφορά τους στα γήπεδα. Μέχρι τώρα, λόγω της καλοσύνης των Αγίων, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Αγίας Οικογένειας, έβριζαν ατιμωρητί. Μην ξεχνάμε πως ο Άγιος προστάτης των ποδοσφαιριστών, πρώην προπονητής παλαιστών, άρα παλαιστής και ο ίδιος, γνωρίζει να χειρίζεται καλά τη ρομφαία της τιμωρίας.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το ποιόν του Αγίου. Δεν αμφισβητώ καθόλου την αγιοσύνη του, δεν μπορώ όμως να εγγυηθώ και για τις θαυματουργικές του ικανότητες. Αντίθετα, γνωρίζω εξίσου καλά πως ο άλλος Νέστορας, ο Κώστας Νεστορίδης, (...) δεν έγινε ποτέ του κλώτσου και του μπάτσου, όπως φοβάμαι πως θα καταλήξει ο Άγιος Νέστορας.>>

Αν και δεν συμφωνούμε απόλυτα με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, οφείλουμε να ομολογήσουμε το ρεαλισμό του και πως διόλου δεν απέχουν από την πραγματικότητα οι παρατηρήσεις του. Το άξιο απορίας είναι πώς αυτά τα απλά πράγματα δεν μπορούν να τα σκεφτούν οι "άγιοι πατέρες" που κρατούν τον οίακα (=τιμόνι) της ελλαδικής εκκλησίας και γίνονται αφορμή να περιγελώνται ιερά και όσια. Αν ο Παύλος έγραψε πως "το όνομα του Θεού εξ αιτίας σας βλασφημείται μεταξύ των εθνών" (Ρωμ. 2/β/24) τι θα έπρεπε να γράψει στις μέρες μας Μακαριότατε;




Καμία σχέση με τις Αιρέσεις;



Τακτική όλων σχεδόν των θρησκευτικών κύκλων που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη ή την Καθολική Εκκλησία, είναι να δηλώνουν στις διάφορες εκδόσεις τους (φυλλάδια, βιβλία, αφίσες, προσκλήσεις κ.λπ.) ότι "ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ". Αλλά ποιες είναι οι αιρέσεις και ποιοι οι Χιλιαστές;

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του αιρετικού, όλοι θεωρούν αιρετικούς όσοι δεν συμφωνούν με τους εαυτούς τους. Συνεπώς η δήλωση "Δεν έχουμε σχέση με αιρέσεις", ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ και χρησιμοποιείται μάλλον παραπλανητικά.

Για την δεύτερη κατηγορία, "Χιλιαστής είναι καθένας που προσδοκά μια χιλιετή επίγεια εσχατολογική βασιλεία του Μεσσία πριν από τη Δεύτερη Παρουσία" και τέτοιοι υπάρχουν πάρα πολλοί. Είναι ωστόσο περίεργο ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ενώ διδάσκουν και προκηρύσσουν την επί γης Χιλιετή Βασιλεία. Κι αν ακόμη με τον όρο αυτό εννοούν τους Μάρτυρες της "Σκοπιάς", γιατί κάνουν αυτή την ανούσια δήλωση και δεν λένε ξεκάθαρα ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; Ας είναι ειλικρινείς, λοιπόν, και ας δηλώνουν απερίφραστα την αληθινή τους ταυτότητα (όχι τη χάρτινη), χωρίς να κρύβονται πίσω από ανούσιες διπλωματικές δηλώσεις.

Όταν ο απόστολος Παύλος δεν δίστασε να ομολογήσει ότι ως Ιουδαίος υπήρξε οπαδός της αίρεσης των Φαρισαίων και κατόπιν, ως χριστιανός, ότι ζούσε "κατά την οδόν, την οποίαν ούτοι [οι Ιουδαίοι] λέγουσιν αίρεσιν" (Πράξ. 24/κδ/14, 26/κς/5) γιατί φοβούνται εκείνοι που λένε πως τον μιμούνται;





ΥΠΑΡΧΕΙ "ΑΓΙΑ" ΒΡΩΜΙΑ (;)



Σε βιογραφικό σημείωμα του περιοδικού "Μαχόμενη Ορθοδοξία" (Ιαν. 2001) για τον Μέγα Αντώνιο διαβάσαμε και το εξής:

"Το μοναδικό ένδυμά του ήταν ένα τρίχινο εσωτερικά και δερμάτινο εξωτερικά και το έφερε μέχρι τέλους της ζωής του. Ουδέποτε έπλυνε το σώμα του και τα πόδια του."
(Η υπογράμμιση δική μας).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
==========================================================
ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΤΥΧΙΚΟΣ" -- WWW.TYXIKOS.GR READ OUR MAGAZINE

ΚΑΙ ΤΟ BLOG "ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ" -- HTTP://NEAKAIPALAIA.BLOGSPOT.COM READ OUR BLOG

==========================================================

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΤΥΧΙΚΟΣ:

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΧΙΚΟΣ:

 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
Από τη σοφία των Γραφών


Πώς μιλάει ο Θεός;

Πώς να βρίσκουμε τον δρόμο όταν χρειαζόμαστε οδηγία από τον Θεό, ιδιαίτερα μάλιστα σε καιρούς ταραχής όπως αυτοί που διερχόμαστε τώρα στη χώρα μας; Συχνά οι πιστοί ρωτούν:
–Τι λέει γι' αυτό ο Θεός;
–Ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσω;
–Ποιον άνθρωπο να παντρευτώ;
–Τι επάγγελμα να διαλέξω;
–Πού να μείνω το υπόλοιπο της ζωής μου;
–Θέλει ο Θεός να εργαστώ στο έργο Του;
Αυτά και αμέτρητα άλλα γεμίζουν το μυαλό πολλών πιστών, ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύετε εσείς ότι ο Κύριος μιλάει στους δικούς Του; Στα πρώτα βήματα της χριστιανικής του ζωής ο γράφων συχνά αναρωτιόταν: –Πώς ξεχωρίζουμε το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας; –Τι θέλει ο Θεός να κάνω σ' αυτή ή την άλλη περίπτωση; Όμως οι απαντήσεις που έπαιρνε από διάφορους καλοδιάθετους και καλόπιστους χριστιανούς ήταν ποικίλες και κάποτε αντικρουόμενες.
Στην παραβολή του Καλού Ποιμένα στο Ιωάν. 10/ι, ο Χριστός παρουσιάζεται ως ο «ποιμήν ο Καλός» και οι ακόλουθοί Του ως «πρόβατα» της βοσκής Του.
Όποιος αισθάνεται προσβλητικό να τον παρομοιάζουν ως ΄΄πρόβατο του Χριστού΄΄, τότε η συνέχεια αυτού του κειμένου δεν τον αφορά. Αν όμως καταλαβαίνετε την σημασία των λέξεων στις εικόνες που χρησιμοποίησε ο Ιησούς για εμάς, θα εκτιμήσετε την ομορφιά και τη σοφία που κρύβεται μέσα τους.
Ο Ιησούς λέει εδώ, «Εγώ γνωρίζω τα πρόβατά μου και εκείνα γνωρίζουν (αναγνωρίζουν) τη φωνή μου και με ακολουθούν», περιγράφοντας μια διαδικασία όπου ακούμε και ακολουθούμε, και έτσι βρίσκουμε νερά και τροφή, προστασία, ειρήνη και κάθε παροχή που υποσχέθηκε να μας εξασφαλίσει στον Ψαλμό 23/κγ. Όμως μερικοί χριστιανοί διαβάζοντας το χωρίο όπου ο Ιησούς λέει: «Τα πρόβατα τα εμά ακούουσι την φωνήν μου, και εγώ γνωρίζω αυτά, και με ακολουθούσι» (Ιωάν. 10/ι/27), καταλήγουν στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι πρέπει με κάποιο θαυματουργικό ή μυστικιστικό τρόπο ΄΄να ακούνε κυριολεκτικά τη φωνή του Χριστού΄΄.
Αλλά είναι αυτό που εννοεί εδώ ο Χριστός; Το είπε ξανά σε άλλη διδασκαλία προς τους μαθητές Του; Μάλλον όχι. Αντίθετα είπε πως όταν έρθει το Άγιο Πνεύμα «θέλει σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν» (Ιωάν. 16/ις/13). Δεν τους είπε ότι ΄΄θα ακούτε τη φωνή μου΄΄ αλλά ότι το Άγιο Πνεύμα θα σας οδηγεί – εξάλλου αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους το Άγιο Πνεύμα στάλθηκε στη γη. Πάλι όμως παραμένει το ερώτημα: –Με ποιο τρόπο οδηγεί το Πνεύμα του Θεού;
Πριν από χρόνια ένας εκκλησιαστικός ποιμένας συνέβη να δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους της εκκλησίας οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Πολλές φορές τα τηλεφωνήματα γίνονταν το βράδυ στο σπίτι του, και χρειαζόταν να ξοδεύει ώρες ακούγοντας, συμβουλεύοντας και, όχι σπάνια, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τις ίδιες συμβουλές σε κάποιους που φαίνονταν απρόθυμοι να τις εφαρμόσουν. Αλλά ένα βράδυ, αφού τελείωσε μια παρόμοια τηλεφωνική συνομιλία και πήγε να δει αν είχε κοιμηθεί το κοριτσάκι του, εκείνο ανακάθισε και είπε:
«Μπαμπά, να σε ρωτήσω κάτι: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σε παίρνουν τηλέφωνο, τους ρωτάς αν πρώτα μίλησαν με τον Κύριο Ιησού;»
Ήταν τούτη μια ιδέα που από τότε γράφτηκε στην καρδιά του και άλλαξε την πρακτική του.
Στην εποχή μας υπάρχει μία πλανεμένη διδασκαλία, που κάποιοι ονομάζουν ΄΄Ρήμα΄΄. Οι δάσκαλοι και οι οπαδοί της παίζοντας με την ΄΄ερμηνεία΄΄ και τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις «λόγος» και «ρήμα», στηρίζουν μία πλάνη που εύκολα παρασύρει σε παρερμηνείες και οικονομική εκμετάλλευση των οπαδών. Όμως αυτό που λένε ΄΄ρήμα΄΄, δεν είναι λόγος Θεού, αλλά στην ουσία μόνο γαργάλημα των αυτιών τους. Ουσιαστικά είναι εκείνο που ο Παύλος προφήτευσε όταν έγραφε: «Δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν, αλλά θέλουσιν επισωρεύσει εις εαυτούς διδασκάλους κατά τας ιδίας αυτών επιθυμίας, γαργαλιζόμενοι την ακοήν» (Β~ Τιμ. 4/δ/3).
Πρόκειται για λόγια που λέγονται προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν και να ευχαριστήσουν^ λόγια ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Όταν σε κάποιον πεις ότι θα γίνει καλά ο άρρωστος πατέρας του, ή ότι θα επιστρέψει ο άσωτος γιος του, ή ότι θα μετανοήσει ο δύστροπος σύζυγός, όλα αυτά είναι ΠΟΘΗΤΑ από κάθε άνθρωπο. Όμως κανένα από αυτά δεν αναφέρεται ως υπόσχεση στο γραπτό λόγο του Θεού. Ποτέ ο Θεός δεν είπε ότι σ' αυτή τη φάση της ζωής οι δικοί μας άρρωστοι θα γίνονται καλά, οι δικοί μας άσωτοι θα επιστρέφουν, οι δικοί μας άπιστοι θα πιστεύουν… Βεβαίως, κάθε καρδιά θα ήθελε να ακούσει τέτοιους ΄΄προφητικούς λόγους υπόσχεσης΄΄ και θα ήθελε να τους δει να εκπληρώνονται… παραγνωρίζοντας ότι σε όλα αυτά τα παραδείγματα, το κεντρικό βάρος δίνεται στον όρο ΄΄οι δικοί μας΄΄.
Το ανάλογο ισχύει και για άλλα ζητήματα, όπως η εργασία, ο γάμος, η εκκλησία, οι σχέσεις με συγγενείς κ.λπ.[*] Στις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τον ΛΟΓΟ του Θεού αλλά μάλλον για μία πρόβλεψη του μέλλοντος, το ίδιο που άλλοι ζητούν σε χαρτορίχτρες ή καφετζούδες, σε ωροσκόπια ή μέντιουμ. Όμως αυτά όλα είναι ξένα από τη βιβλική διδασκαλία και εμπειρία.
Υπάρχουν στις Γραφές περιπτώσεις όπως π.χ. στον Παύλο, όπου ο Χριστός φανερώθηκε και του μίλησε με όνειρο ή όραμα, και αυτό είναι που όλοι θα ήθελαν: να έχουν οδηγία σαφή, ώστε να μην κουράζουν το μυαλό τους και, κυρίως, να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τις επιλογές τους. Όμως δεν ήταν πάντοτε έτσι τα πράγματα. Ας θυμηθούμε μερικά παραδείγματα, όπως την περίπτωση που όντας ο Παύλος στην Αθήνα γράφει: «εκρίναμεν εύλογον [ευδοκήσαμεν] να απομείνωμεν μόνοι εν Αθήναις» (Α~ Θεσ. 3/γ/1), ή όταν ο Λουκάς αποφάσισε να γράψει το Ευαγγέλιο στον Θεόφιλο, και δεν λέει ότι το έκανε με ΄΄θεία εντολή΄΄ αλλά ότι «εφάνη και εις εμέ εύλογον [έδοξε], όστις διηρεύνησα πάντα εξ αρχής ακριβώς, να σοι γράψω» (Λουκ. 1/α/3).
Αν οι πρώτοι χριστιανοί είχαν πάντοτε ΄΄λόγον Κυρίου΄΄ για κάθε ζήτημα της ζωής τους, δεν θα έμενε περιθώριο να βάλουν σε λειτουργία το μυαλό τους (εύλογον=μετά λόγου, λογικό) ώστε να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με το έργο του Θεού.
Ο Θεός μιλάει σήμερα, αλλά πώς Τον ακούμε; Πιο σωστά το ερώτημα θα έπρεπε να είναι:
• Μήπως Τον ακούμε αλλά δεν μας αρέσει εκείνο που μας λέει;
• Μήπως μας οδηγεί σε έναν δρόμο που δεν θέλουμε να περπατήσουμε;
• Μήπως η μέχρι τώρα ανυπακοή και αντίδρασή μας, προκάλεσε σκλήρυνση στις καρδιές και τα πνευματικά αυτιά μας, και έχουμε γίνει αναίσθητοι στη φωνή του Κύριου;
Ένα άλλο επίσης σοβαρό ερώτημα είναι:
• Τι κάναμε την τελευταία φορά που μας μίλησε ο Θεός;
Πολλοί αντιμετωπίζουν τον λόγο του Θεού ΄΄κατ' επιλογήν΄΄. Από όσα έχει να πει ο Θεός, εκείνοι διαλέγουν μόνο αυτό που τους αρέσει, ανάλογα με τα ΄΄γούστα΄΄ τους, και παραβλέπουν ό,τι τους φαίνεται δυσάρεστο ή άβολο. Αλλά όταν ο Θεός μάς μιλάει, δεν το κάνει για να ικανοποιήσει το δικό μας θέλημα, αλλά για να οικοδομήσει εμάς και την Εκκλησία Του, και για να επεκτείνει τη Βασιλεία Του.
Σε μια περίπτωση ο Θεός είπε στο λαό μέσω του Προφήτη: «Ούτω λέγει Κύριος· Στήτε επί τας οδούς και ιδέτε και ερωτήσατε περί των αιωνίων τρίβων, πού είναι η αγαθή οδός, και περιπατείτε εν αυτή, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εις τας ψυχάς σας». Αλλά τι έκαναν οι άνθρωποι; Μας το λέει στο ίδιο εδάφιο: «Αλλ' αυτοί είπον, δεν θέλομεν περιπατήσει εν αυτή» (Ιερ. 6/ς/16).
Και στο επόμενο εδάφιο ο Κύριος πάλι λέει: «Κατέστησα σκοπούς εφ' υμάς, λέγων, Ακούσατε τον ήχον της σάλπιγγος. Αλλ' είπον, δεν θέλομεν ακούσει».
Απέναντι σ’ αυτές τις αυθαιρεσίες και ΄΄χριστιανικές΄΄ μαντεψιές, οι Απόστολοι μας καλούν να προσέχουμε τον γραπτό λόγο του Θεού και μάλιστα μας συστήνουν να μην προσθέτουμε σ’ αυτόν. Όποιοι ορίζουν τη ζωή τους με βάση ΄΄αποκαλύψεις΄΄, ΄΄ενύπνια΄΄, ΄΄προφητείες΄΄ και τα παρόμοια, το βέβαιο είναι πως ήδη έθεσαν τους εαυτούς τους «εις τόπους ολισθηρούς» και μάλιστα με δική τους ευθύνη.

Το αληθινό «ρήμα» ή «λόγος» του Θεού, ποτέ δεν πρόκειται να είναι ενάντια στο γραπτό λόγο της Βίβλου, παρά μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει έμπρακτα τον «γεγραμμένον» λόγο του Θεού, όπως τον βρίσκουμε στην Αγία Γραφή. Ας προσέχουμε λοιπόν καθέναν που έρχεται και προσπαθεί να μας απομακρύνει από τη γραπτή διδασκαλία της Βίβλου, με το πρόσχημα ότι τάχα ΄΄έχει λόγο (ή ρήμα) Θεού΄΄ για εμάς. |

------------------------------------

[*] Στους οπαδούς αυτής της σύγχρονης αίρεσης του χριστιανισμού, θα προτείναμε το βιβλίο του χαρισματικού ιεροκήρυκα John Bevere, «Thus Saith the Lord?» – Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΄΄ΑΝΩΓΕΙΟ΄΄ με τίτλο «Ούτω λέγει ο Κύριος;

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΧΙΚΟΣ


«Γιατί όχι ο λαός Ισραήλ»
λόγω της αξίας του.

Συνεχίζοντας τα σχόλιά μας στο βιβλίο του ραβίνου κ. Ηλία Σαμπετάι, ας αναρωτηθούμε τώρα γιατί δεν είναι δυνατόν ο «δίκαιος δούλος» του Κυρίου να είναι ο λαός Ισραήλ.1

Αντί ο σεβαστός ραβίνος να επιχειρηματολογήσει και να υποστηρίξει τη θέση του, στο βιβλίο του απλώς ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ με τρόπο αφοριστικό και απόλυτο, και μέσα σε όσο γίνεται λιγότερες λέξεις επιχειρεί να παρέλθει και να αποσιωπήσει το ζήτημα. Μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα κατά τη γνώμη μας, γράφει ότι: «ο Προφήτης εδώ μιλάει για το λαό Ισραήλ, που προσωποποιεί ως `δούλο του Θεού'. Μιλάει για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και περιγράφει το τέλος της ταλαιπωρίας του λαού, του `δούλου του Θεού’, με την λύτρωσή του από την Βαβυλωνιακή εξορία!».

Ας αποδείξουμε λοιπόν εμείς τους λόγους για τους οποίους αυτή η θέση δεν ευσταθεί ούτε με βάση τα βιβλικά ούτε με βάση τα ιστορικά στοιχεία.

Μπορεί να είναι ο Ισραήλ ο “δούλος” του 53/νγ του Ησαΐα;



Όπως μόλις διαβάσαμε, ο ραβίνος Σαμπετάι –όπως και εν γένει ο σημερινός Ιουδαϊσμός– διδάσκει ότι το 53/νγ κεφάλαιο του Ησαΐα εκπληρώθηκε επάνω στο λαό Ισραήλ και τα παθήματά του, όμως ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ραβίνοι: άλλοι ταυτίζουν αυτά τα παθήματα με τη βαβυλωνιακή εξορία –όπως ο ραβίνος–, ενώ άλλοι εκτίνουν αυτά τα παθήματα στους ανά τους αιώνες διωγμούς που υπέστη αυτός ο λαός, δήθεν για να εξαγοράσουν τις αμαρτίες των εθνικών...

Κατανοούμε την προσπάθεια που γίνεται για να παραβλέψει ο αναγνώστης τους αυτά τα τόσο σημαντικά λόγια της Γραφής, που διαφορετικά θα τους ανάγκαζαν –εφόσον είχαν καλή διάθεση– να αναγνωρίσουν τον Ιησού ως Μεσσία. Αλλά ιδού μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αυτή η προφητεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έχει εφαρμογή στο λαό Ισραήλ:



1. Ο Ισραήλ δεν πάσχει αθώος



Ο ίδιος ο Ησαΐας έχει γράψει για τους Ιουδαίους: «Ουαί, έθνος αμαρτωλόν, λαέ πεφορτωμένε ανομίαν, σπέρμα κακοποιών, υιοί διεφθαρμένοι^ εγκατέλιπον τον Κύριον, κατεφρόνησαν τον Άγιον του Ισραήλ, εστράφησαν εις τα οπίσω» (Ησ. 1/α/4). Με ποια λογική θα μπορούσε ένα έθνος αμαρτωλό και φορτωμένο αμαρτία να σταθεί εξιλαστήριο θύμα για άλλους, όταν οι δικές τους αμαρτίες βοούν και τους καθιστούν ενόχους αιωνίου καταδίκης, εκτός και αν μεσολαβήσει ο Μεσσίας;

Επίσης προς το τέλος του βιβλίου του ο Ησαΐας αναφέρεται στους παραβάτες απόγονους του Ιακώβ και υπόσχεται ότι «ο Λυτρωτής θέλει ελθεί εις Σιών και προς τους όσοι εκ του Ιακώβ επιστρέφουσιν από της παραβάσεως, λέγει Κύριος» (Ησ. 59/νθ/20). Τούτη η σπουδαία ΛΥΤΡΩΣΗ, δεν είναι χωρίς όρους αλλά θα βρει εφαρμογή μόνο σε όσους «επιστρέφουσιν από της παραβάσεως».


Το πρώτο βιβλίο του Ταλμούδ (Brachot – γραμμένο μεταξύ 220 και 300 μ.Χ.), εφαρμόζει το κεφ. 53 στο λαό του Ισραήλ και αυτούς που μελετούν την Τορά. Διαβάζουμε σε μετάφραση: 

«Αν ο Άγιος, ας είναι ευλογημένος, είναι ευχαριστημένος με κάποιον άνθρωπο, τον συνθλίβει με οδυνηρά βάσανα. Γι' αυτό λέει: ΄΄Ο Κύριος ηθέλησε να βασανίση αυτόν· εταλαιπώρησεν αυτόν΄΄ (Ησ. 53/νγ/10). Τώρα, μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν τους αποδέχθηκε με αγάπη. Γι' αυτό λέει: ΄΄Για να δει αν η ψυχή του θα προσφερθεί η ίδια προσφορά ως αποκατάσταση΄΄ (αυτόθι). Ακόμη όπως η περί ανομίας προσφορά έπρεπε να προσφερθεί με συναίνεση, έτσι και τα δεινά πρέπει να τα υπομείνει εκουσίως. Και αν αυτός τα δεχτεί, ποια θα είναι η ανταμοιβή του; ΄΄Θέλει ιδεί έκγονα, θέλει μακρύνει τας ημέρας αυτού΄΄ (ό.π.). Και περισσότερο από αυτό, η γνώση του [της Τορά] θα διαρκέσει. Γι' αυτό λέει: ΄΄Το θέλημα του Κυρίου θέλει ευοδωθή εν τη χειρί αυτού΄΄».2

Οι Ιουδαίοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι προφητείες αναφέρονται σε όλο το λαό Ισραήλ συλλογικά, ως ένα άτομο, που βρίσκεται σε θλίψεις έτσι ώστε να μπορούν να σωθούν πολλοί προσήλυτοι, λόγω της διασποράς των Ιουδαίων μεταξύ των ειδωλολατρικών εθνών. Με αυτό τον τρόπο εξηγούν ότι ο «άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον» (δηλαδή απαίσιος και μισητός), δεν είναι παρά ο Ισραήλ ανάμεσα στους λαούς. Αλλά αυτές οι προφητείες αναφέρονται σαφώς σε ένα πρόσωπο και δεν είναι σωστό να μεταφέρονται σε ολόκληρο έθνος.

Επίσης, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο λαό Ισραήλ οι εκφράσεις, «τας ασθενείας ημών εβάστασε και τας θλίψεις ημών επεφορτίσθη» και «ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών, εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών» και «διά των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν»; (εδ. 5).  Είναι προφανές ότι αυτοί που θεραπεύτηκαν χάρη στις πληγές του Σωτήρα, ήταν αμαρτωλοί (είτε ανήκουν στο Ιουδαϊκό έθνος ή στους εθνικούς). Αν ο πάσχων δούλος είναι ο λαός Ισραήλ, πώς στη συνέχεια αυτός ο ίδιος λαός παρουσιάζεται ως `άνθρωπος’ που οδηγήθηκε σε θάνατο λόγω της ανομίας του λαού του Θεού; Και όταν λέει «αυτός ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών, εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών· η τιμωρία, ήτις έφερε την ειρήνην ημών, ήτο επ' αυτόν», πώς μπορεί ο ίδιος ο λαός να πεθαίνει για χάρη του ίδιου του λαού, δηλαδή του εαυτού του;

Όλα αυτά μπορούν να έχουν σημασία μόνο αν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο διαφορετικό από τον λαό του Θεού, μέσω της θυσίας του οποίου αυτός ο λαός θα σωζόταν. Είναι σημαντικό εν προκειμένω ότι αυτή η ερμηνεία της προφητείας από τους Χριστιανούς, ότι αφορά τον Μεσσία, δεν έχει αλλάξει από τις πρώτες ημέρες της Εκκλησίας καθώς πρώτη αναφορά βρίσκεται στη συζήτηση του Φίλιππου με τον Ευνούχο (Πράξ. 8/η/32-35). Αντίθετα, όπως σημειώθηκε προηγουμένως, οι ραβίνοι έχουν διατυπώσει διάφορες ερμηνείες χωρίς να μπορέσουν να συμφωνήσουν, αλλά αυτές ξεφεύγουν από τα πλαίσια της  παρούσας μελέτης.

2. Ο Ισραήλ δεν πάσχει άφωνος



Μέσα στους αιώνες οι Ιουδαίοι υπήρξαν από τους πλέον επαναστατικούς λαούς της ιστορίας:
•πόλεμοι των Μακκαβαίων,
•επανάσταση του 66-73 μ.Χ., που οδήγησε στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ,
•εξεγέρσεις των Ιουδαίων τής διασποράς  στην Κυρήνη, Κύπρο, Μεσοποταμία και Αίγυπτο, που έμειναν γνωστές με το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Lusius Quietus (115-117 μ.Χ.),
•επανάσταση του Bar Kokhba το 132-135 μ.Χ., •εξέγερση κατά του Ρωμαίου διοικητή Gallus, ο οποίος κατέστειλε την επανάσταση και κατέστρεψε τις μεγάλες πόλεις της Γαλιλαίας.
Ακολούθησε μεγάλη σειρά άλλων εξεγέρσεων μέχρι πιο πρόσφατα την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, την αντίσταση κατά του βρετανικού προτεκτοράτου, την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ, τους πολέμους της Ανεξαρτησίας, των Έξη Ημερών, του Γιομ Κιπούρ και τις ατέλειωτες μάχες με τους Άραβες Παλαιστίνιους. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν κεντήσει και σημαδέψει ολόκληρη την ιστορία.

Τα παραπάνω δεν αναφέρονται ούτε σχολιάζονται από πολιτική-εθνική άποψη, αλλά μόνο από ιστορική, και σύμφωνα με αυτά, αποδεικνύεται ότι οι Ιουδαίοι ως λαός, μόνο ως «άφωνα αρνία» δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Συνεπώς ούτε έτσι δικαιούνται να σταθούν ως εκπλήρωση της προφητείας του Ησαΐα.

3. Ο Ισραήλ ποτέ δεν πέθανε



Αν και πολλά τα παθήματα των Ιουδαίων μέσα στους αιώνες, ούτε οι Εβραίοι ως λαός ούτε ο Ιουδαϊσμός ως θρησκεία εξαφανίστηκαν ή εξασθένησαν. Η συνεχής ιστορική παρουσία και η επιστροφή τους στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ, μόνο ως θάνατος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ακόμη και τότε που εκατομμύρια πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, περισσότερα άλλα εκατομμύρια συνέχισαν και συνεχίζουν να υπάρχουν δραστήρια σε διάφορες χώρες και ηπείρους.

Αντίθετα για τον «Δούλο του Κυρίου» το 53/νγ του Ησαΐα προβλέπει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι «παρέδωκε την ψυχήν αυτού εις θάνατον» (εδ. 12). Μάλιστα στο χωρίο 8, διαβάζουμε ότι, «εσηκώθη από της γης των ζώντων». Όλα αυτά με κανένα τρόπο δεν μπορούν να ισχύουν για το λαό Ισραήλ.

4. Ο Ισραήλ δεν είναι μεσίτης



Ένα άλλο που δεν μπορούσε και δεν μπορεί ποτέ να κάνει το Ισραήλ, είναι να «μεσιτεύσει υπέρ των ανόμων». Όντας, όπως είδαμε, λαός αμαρτωλών όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη, με πιο δικαίωμα θα μπορούσε άρα να μεσιτεύσει για τους υπόλοιπους ανόμους; Ο προφήτης Ιεζεκιήλ γράφει γι’ αυτούς (Ιεζ. 18/ιη/30): «Οίκος Ισραήλ, θέλω σας κρίνει, έκαστον κατά τας οδούς αυτού, λέγει Κύριος ο Θεός. Μετανοήσατε και επιστρέψατε από πασών των ανομιών υμών». Αν και λαός επαγγελίας, η αξία των Ιουδαίων δεν στηρίζεται στον εαυτό τους αλλά «εξ αιτίας των πατέρων», μάλιστα σήμερα δεν μπορούν να σταθούν ούτε καν ως `ευσεβές’ έθνος, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ζουν κοσμική ζωή, ενώ πολλοί είναι αγνωστικιστές ή άθεοι, και μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία ισχυρίζεται ή δείχνει να ακολουθεί με συνέπεια τη θρησκεία τους.

Ένας λαός αυτής της θρησκευτικής/πνευματικής ποιότητας, που είναι ο ίδιος αξιοκατάκριτος, ποτέ δε θα μπορούσε να σταθεί ενώπιον του Θεού και να μεσιτεύσει για άλλους λαούς.

5. Ο Ισραήλ πρώτος επωφελείται από τη θυσία του Δούλου



Αλλά το ισχυρότερο επιχείρημα βρίσκεται στο χωρίο 53/νγ/8, όπου διαβάζουμε ότι ο «Δούλος του Κυρίου» «διά τας παραβάσεις του λαού μου ετραυματίσθη». Άρα αυτός που πάσχει σύμφωνα με την προφητεία, δεν το κάνει για χάρη άλλων αλλά ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. Δεν είναι δυνατό, συνεπώς, ο ίδιος που πάσχει, ο ίδιος να εξιλεώνεται.

Εξάλλου, το θύμα οποιασδήποτε θυσίας κατά το λευιτικό τελετουργικό έπρεπε να είναι ΑΜΩΜΟ και ΑΣΠΙΛΟ. Θα ήταν δυνατό ποτέ το θύμα της μέγιστης θυσίας, με αποτελέσματα παγκόσμια, να είναι ελαττωματικό όπως είναι ο λαός Ισραήλ; Τέλος, και αν ακόμη δεχόμασταν ότι ο Ισραήλ θυσιάζεται για λογαριασμό και για χάρη του Ισραήλ, πώς ένας λαός ήδη νεκρός, θα μπορούσε να κερδίσει από τον ίδιο του το θάνατο; Τι αξία θα είχε για κάποιον αν αυτοκτονούσε ή δεχόταν να τον σκοτώσουν, αφού δεν θα ζούσε πλέον για να αποκομίσει τα οφέλη της θυσίας του;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Επιστρέφοντας στη δήλωση του ραβίνου Σαμπετάι, ότι τάχα: «Μια ψύχραιμη ανάγνωση του κειμένου αποκαλύπτει αβίαστα πως, ο Προφήτης εδώ μιλάει για το λαό Ισραήλ, που προσωποποιεί ως ‘δούλο του Θεου’. Μιλάει για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και περιγράφει το τέλος της ταλαιπωρίας του λαού, του  «δούλου του Θεού», με την λύτρωσή του από την Βαβυλωνιακή εξορία!» αυτή αποδεικνύεται όχι μόνο αποτυχημένη αλλά και αντικειμενικά ανακριβής. 

Καμία “ψύχραιμη” ανάγνωση δεν επιτρέπει να συμφωνήσουμε μαζί του, ότι ο λαός Ισραήλ αποτελεί τον πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης προφητείας. Το αντίθετο μάλιστα, επειδή είναι αυτός ο λαός που ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ τα αγαθά αποτελέσματα της θυσίας του «Δούλου του Κυρίου» που, επιπλέον, έπρεπε να είναι και «ο δίκαιος δούλος».

Όσο και αν πιέσουμε τη λογική και την συνείδησή μας, είναι αδύνατο να διαστρέψουμε τα πράγματα για να συμφωνήσουμε με τα γραφόμενα του ραβίνου. Καμία βοήθεια δεν προσφέρθηκε στα έθνη από τους Ιουδαίους μετά την επιστροφή τους από τη Βαβυλωνιακή εξορία. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αν κρίνει από τη διαφθορά του θρησκευτικού κατεστημένου και τη μόλυνση της διδασκαλίας που απομακρύνθηκε από τον Νόμο (ΤΟΡΑ) για να αγκαλιάσει κάθε είδους κοσμικές και φιλοσοφικές διδασκαλίες.

Το μόνο καλό που προέκυψε για τον κόσμο ολόκληρο εκ μέρους του λαού Ισραήλ, είναι το γεγονός ότι  ο Μεσσίας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, «εγεννήθη εκ σπέρματος Δαβίδ κατά σάρκα» (Ρωμ. 1/α/3). Είναι τούτη μια υπηρεσία που ποτέ δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λησμονούμε. Γι’ αυτό και πρέπει ποτέ να μην παύσουμε να προσευχόμαστε για το λαό Ισραήλ, ώστε και οι «κατά σάρκα» Ιουδαίοι, να αξιωθούν και να γίνουν «Ιουδαίοι κατά το πνεύμα». Αμήν! |



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Ηλία Σαμπετάι, ραβίνου, «Ιουδαϊσμός, Το πιστεύω-Οι πηγές», Λάρισα 2011, σελ. 200-201. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας παραθέτει τις εβραϊκές φράσεις και με εβραϊκή γραφή, όμως για τεχνικούς λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ.

2. www.come-and-hear.com/berakoth/berakoth_5.html

3. Η άποψη δεν είναι καινούργια, αναφέρεται ήδη από τον Ωριγένη στο έργο του «Κατά Κέλσου», 1,55.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



εις τους ταπεινούς δίδει χάριν » -2012-

Η πόλη της Ναζαρέτ

Συχνά στο νου μας έχουμε την μικρή πόλη της Βηθλεέμ, ως τόπο ταπεινό και ασήμαντο. Όμως υπάρχει και άλλη μια πόλη που παρόμοια ήταν η αξία της, και ίσως δεν θα την γνωρίζαμε καν σήμερα, αν δεν είχε συνδεθεί τόσο με τη ζωή του Κυρίου Ιησού.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι εκτός από τον τίτλο του Μεσσία-Χριστού, ο Κύριος Ιησούς είναι γνωστός και ως ο Ναζωραίος, δηλαδή πολίτης ή αυτός που κατάγεται από τη Ναζαρέτ, και όντως η Ναζαρέτ είχε σημαντικό ρόλο στην παιδική και νεανική ιστορία του Χριστού.
 Αν και γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, έφυγε αμέσως στην Αίγυπτο εξαιτίας του διωγμού του Ηρώδη και όταν ο τελευταίος πέθανε, ο Ιωσήφ πήρε σχετική οδηγία από τον Θεό για να επιστρέψει στο Ισράηλ. Και «ελθών κατώκησεν εις πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ, διά να πληρωθή το ρηθέν διά των προφητών• ότι Ναζωραίος θέλει ονομασθή»(Ματθ. 2/β/21-23).

Αμέσως μετά τη βάπτισή Του, ο Κύριος «ήλθεν εις την Ναζαρέτ, όπου ήτο ανατεθραμμένος, και εισήλθε κατά την συνήθειαν αυτού εις την συναγωγήν εν τη ημέρα του σαββάτου και εσηκώθη να αναγνώση» (Λουκ. 4/δ/16).

Αλλά και η μητέρα του Κυρίου Μαριάμ, στην ίδια πόλη ζούσε και εκεί την συνάντησε, σταλμένος από τον Θεό ο άγγελος Γαβριήλ, φέρνοντας τα ευλογημένα νέα ότι θα γεννήσει τον Χριστό. Κατά το λόγο του Ευαγγελίου, αυτό έγινε «εις πόλιν της Γαλιλαίας ονομαζομένην Ναζαρέτ, προς παρθένον ηρραβωνισμένην με άνδρα ονομαζόμενον Ιωσήφ, εξ οίκου Δαβίδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ» (Λουκ. 1/α/26-27).

Αλλά ο μετέπειτα απόστολος Ναθαναήλ, ακούγοντας για την καταγωγή του Ιησού από αυτή την πόλη, είπε, «Εκ Ναζαρέτ δύναται να προέλθη τι αγαθόν;» (Ιωάν. 1/α/46), στοιχείο που μαρτυρεί πως η μικρή και άσημη αυτή πόλη δεν ήταν μόνο ασήμαντη στην εκτίμηση του λαού, αλλά και περιφρονημένη.

Και όμως, ο Θεός, που από ανθρώπινης πλευράς θα ταίριαζε περισσότερο να βρει τη μελλοντική μητέρα του Υιού Του στη Ρώμη, πρωτεύουσα της μέγιστης πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης στη γη εκείνη την εποχή, ή στην Αθήνα, το πολιτιστικό κέντρο του κόσμου, ή στην Ιερουσαλήμ, που ήταν το πνευματικό κέντρο του κόσμου, διάλεξε την Ναζαρέτ που, αν και άσημη, ήταν αρκετά γνωστή για την ασημαντότητά της...
 Το σημαντικότερο, εν προκειμένω, δεν είναι η αξία του γεωγραφικού τόπου, όσο ότι η αγνή παρθένος Μαρία, ζούσε μια ευσεβή ζωή μέσα στην πιο ακατάλληλη θέση, γεγονός που τιμά τη νεότητα και την αγνότητά της, με τις οποίες καμία σημερινή "τινέιτζερ" δε θα μπορούσε να συγκριθεί.

Σ’ αυτή, λοιπόν, την μικρή πόλη στη μέση του πουθενά, ζούσε η Μαρία, μια επίσης άσημη κοπέλα, που όμως δεν "διέλαθε" της προσοχής του Θεού, ο Οποίος, όπως έχει αποδειχθεί με πολλαπλά παραδείγματα, συγκινείται από αυτό το είδος ανθρώπων για να εκδηλώσει τη μεγάλη Του δύναμη.

Όπως πολύ όμορφα είχε περιγράψει προ αιώνων ο Ανανί ο Βλέπων (προφήτης του Θεού), «οι οφθαλμοί του Κυρίου περιτρέχουσι διά πάσης της γης, διά να δειχθή δυνατός υπέρ των εχόντων την καρδίαν αυτών τελείαν προς αυτόν» (Β~ Χρον. 16/ις/9), έτσι και στην περίπτωση της Μαριάμ, ο Θεός επέλεξε αυτή την άγνωστη κοπέλα για να την χρησιμοποιήσει στο πιο σπουδαίο και τώρα πια πασίγνωστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, δηλαδή τη Γέννηση του Χριστού.
***

Μερικές φορές χρειάζεται κι εμείς σήμερα να ζούμε τη ζωή της πίστης μας σε κάποιον άσημο τόπο, σε μια ταπεινή εργασία, σε ένα επαρχιακό σχολείο ή μέσα σε μια φτωχή οικογένεια, και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατό να μας ανατεθεί ποτέ μια δύσκολη ή σπουδαία αποστολή. Αλλά αυτό γίνεται, και έχουμε πολλά παραδείγματα, ακόμη και από τη σύγχρονη ζωή, όμως η παρθένος Μαρία είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, που δείχνει πως όχι μόνο είναι δυνατό να ζήσεις μια ευσεβή ζωή σύμφωνα με το θέλημα του Θεού μέσα σε έναν ασεβή κόσμο, αλλά και να αξιωθείς να χρησιμοποιηθείς από τον Κύριο για ένδοξα δικά Του σχέδια, πέρα από κάθε πρόβλεψη και ανθρώπινη λογική.

Μέσω του προφήτη Ησαΐα, ακούγεται η φωνή του Θεού:«Αι βουλαί μου δεν είναι βουλαί υμών ουδέ οδοί υμών αι οδοί μου, λέγει Κύριος. Αλλ' όσον είναι υψηλοί οι ουρανοί από της γης, ούτως αι οδοί μου είναι υψηλότεραι των οδών υμών και αι βουλαί μου των βουλών υμών» (Ησ. 55/νε/8-9).

Το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον θα ρίξει το μάτι Του σ’ εμάς ο Θεός αλλά, όταν γίνει αυτό, κατά πόσον εμείς θα βρεθούμε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε στην κλήση του Θεού σαν την Μαριάμ, που είπε: «Ιδού, η δούλη του Κυρίου• γένοιτο εις εμέ κατά τον λόγον σου»(Λουκ. 1/α/38). |

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Με το φως της Γραφής

«Ο δίκαιος δούλος μου»

 Συνεχίζουμε την αναφορά μας στο πρόσφατο βιβλίο του ραβίνου της Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, με τίτλο  «Ιουδαϊσμός, Το πιστεύω – Οι πηγές», και όπως προαναγγείλαμε στο προηγούμενο τεύχος, αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο περίφημο κεφάλαιο 53/νγ του Ησαΐα, που για τους Ιουδαίους αποτελεί μέγα πρόβλημα (και σκάνδαλο) καθώς είναι από τις σημαντικότερες προφητείες για την έλευση του Μεσσία.1

Γράφει λοιπόν ο κ. Σαμπετάι:

«Κάνοντας ένα άλμα πάνω από μερικές δεκάδες κεφάλαια, θα αναφερθούμε σ’ ένα ακόμη Χριστολογικό επιχείρημα. Διαβάζουμε για τον ελευθερωτή της Σιών, άνθρωπο του Θεού, τον:  «δούλο Μου – αβντί»! 875 Όλο το πεντηκοστό τρίτο κεφάλαιο αφιερώνεται στην περιγραφή της αποκατάστασης του αφοσιωμένου δούλου. Επί δέκα εννιά αιώνες Χριστιανοί θεολόγοι υποστηρίζουν ότι εδώ προαναγγέλλεται και περιγράφεται η έλευση του ιδρυτή του Χριστιανισμού- Μια ψύχραιμη ανάγνωση του κειμένου αποκαλύπτει αβίαστα πως, ο Προφήτης εδώ μιλάει για το λαό Ισραήλ, που προσωποποιεί ως ‘δούλο του Θεού’. Μιλάει για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος,876 και περιγράφει το τέλος της ταλαιπωρίας του λαού, του  «δούλου του Θεού», με την λύτρωση του από την Βαβυλωνιακή εξορία!»

Ο ισχυρισμός αυτός του ραβίνου δεν είναι σωστός επειδή αφενός δεν ταιριάζει με την ιστορία, κυρίως όμως δεν μπορεί να σταθεί με το ίδιο το κείμενο του 53/νγ κεφαλαίου της προφητείας του Ησαΐα, που καλό είναι ο αναγνώστης να διαβάσει προσεκτικά καθώς θα παρακολουθεί τα σχόλιά μας.

Οι ίδιοι οι Ιουδαίοι παραδέχονται ότι το κεφάλαιο αυτό έχει αποσιωπηθεί  «στην Ιουδαϊκή παράδοση, επειδή είναι σημαντικό στους Χριστιανούς που πιστεύουν ότι είναι μία προφητική αναφορά στον Ιησού» [Interestingly, Jewish tradition has often tried to distance itself from this passage because of its importance to Christians, who believe it to be a prophetic allusion to Jesus].2

Επίσης ουδέποτε διαβάζεται στη Συναγωγή, καθώς τα κεφάλαια 52-53/νβ-νγ, απουσιάζουν εντελώς από τα κατ’ έτος αναγνώσματα (haftara, haftarot).3 Είτε σκόπιμα είτε ακούσια, αυτό προφανώς δεν βοηθάει τον ειλικρινή πιστό να μάθει την αλήθεια χωρίς προσωπική του μελέτη^ αντίθετα  τον αποπροσανατολίζει και τον απομακρύνει από αυτήν.

Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι ο Ησαΐας ήταν άτομο υψηλής καταγωγής και συγγενής των ανακτόρων. Αυτό εξηγεί πώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι από τις καλύτερες εκφράσεις της εβραϊκής. Με 66 κεφάλαια, το γραπτό του είναι το μεγαλύτερο σε μήκος προφητικό βιβλίο. Στα πρώτα 39 κεφάλαια επικεντρώνει στην κρίση του Θεού για τον Ιουδαϊκό λαό, όμως στα επόμενα 27 κεφάλαια αναφέρεται κυρίως σε μελλοντικά γεγονότα, με απώτερο στόχο την εποχή του Μεσσία και το έργο Του. Στα κεφάλαια 60-66 περιγράφει το νέο κόσμο του Θεού, όταν τούτος ο καταραμένος εξαιτίας της αμαρτίας κόσμος θα ξεπερνά σε ομορφιά την Εδέμ. Το βιβλίο περιέχει διάσπαρτες μεσσιανικές προφητείες, όπως στο 9/θ/6-7, στο κεφ. 11/ια και στο 7/ζ/14 που αναφέρεται στην παρθενική γέννηση του Χριστού, όπως είδαμε στο προηγούμενο τεύχος.

Μεγάλο μέρος του Ησαΐα αναφέρεται στον «Δούλο του Κυρίου». Οι μελετητές χαρακτηρίζουν τα κεφάλαια 42-61 ως  «Ύμνο του Δούλου». Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περικοπές που ο όρος αυτός μπορεί να αναφέρεται και στο λαό Ισραήλ ως σύνολο, γι' αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως ένα σημείο ο ραβίνος Σαμπετάι έχει κάποιο δίκιο στο σκεπτικό του. Άλλες όμως περικοπές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το 53/νγ κεφ. (αρχίζοντας από το 53/νβ/13), αναφέρονται σε ένα πρόσωπο, που θα υποφέρει και θα πεθάνει για να λυτρώσει όχι μόνο τους πιστούς Ιουδαίους αλλά και όσους από τους εθνικούς Τον αποδεχτούν και πιστέψουν στο έργο Του, και πώς τελικά θα βασιλεύσει πάνω σε όλη την ανθρωπότητα ως ο χρισμένος από τον Θεό αιώνιος Βασιλιάς/Μεσσίας.

Κατά την εβραϊκή άποψη εδώ γίνεται αναφορά στις παραβάσεις που διαπράττονται από τα έθνη ενάντια στον «υπηρέτη του Θεού», δηλαδή το λαό Ισραήλ. Κατά τη χριστιανική αντίληψη η αναφορά γίνεται στις αμαρτίες των ανθρώπων ενάντια στον Θεό.

Ας προσέξουμε π.χ. τα λόγια που λένε:  «Ιδού, ο δούλός μου θέλει ευοδωθή· θέλει υψωθή και δοξασθή και αναβή υψηλά σφόδρα. Καθώς πολλοί έμειναν εκστατικοί επί σε, τόσον ήτο το πρόσωπον αυτού άδοξον παρά παντός ανθρώπου και το είδος αυτού παρά των υιών των ανθρώπων. Ούτω θέλει ραντίσει πολλά έθνη· οι βασιλείς θέλουσι φράξει το στόμα αυτών επ' αυτόν· διότι θέλουσιν ιδεί εκείνο το οποίον δεν ελαλήθη προς αυτούς· και θέλουσι νοήσει εκείνο, το οποίον δεν ήκουσαν» (Ησ. 52/νβ/13-15).

Στο σημείο αυτό αξίζει να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον όρο «δούλος» στις εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), τη σημασία και τη χρήση του. Η εβραϊκή λέξη είναι ΕΒΕΝΤ και τη συναντούμε σχεδόν 800 φορές. Προέρχεται από τη ρηματική ρίζα ΑΒΑΝΤ, που σχετίζεται με την ιδέα της εργασίας, από την οποία επίσης προέρχεται η λέξη ΑΒΟΝΤΑ, που σημαίνει εργάζομαι αλλά και λατρεύω. 

Στην πραγματικότητα η εβραϊκή λέξη ΕΒΕΝΤ (δούλος) αφορά εξίσου τον δούλο όσο και τον υπηρέτη, και δεν έχει τη σημασία του σκλάβου, του ανδράποδου από αιχμαλωσία ή του αγορασμένου ως κτήμα, συχνά δε συνδέεται με το όνομα του Θεού. Βοηθητικό εδώ είναι να αντιληφθούμε ότι ως «δούλοι» (ΕΒΕΝΤ) ονομάζονταν ακόμη και ελεύθερα άτομα όπως αξιωματικοί ή στρατιώτες (Α~ Σαμ. 19/ιθ/1), αυλικοί ή αξιωματούχοι (Β~ Βασ. 22/κβ/12), απεσταλμένοι ή πρέσβεις (Αριθ. 22/κβ/18–εδώ οι Ο~ αποδίδουν «άρχοντες»), ακόμη και άλλοι βασιλείς που ήταν υποτελείς (Β~ Σαμ. 190/ι/19). Μάλιστα ο όρος χρησιμοποιήθηκε και ως ευγενική έκφραση (Γεν. 33/λγ/5) – όπως εμείς σήμερα απευθυνόμαστε σε κάποιον λέγοντάς τον «κύριο τάδε», ενώ στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι κύριός μας αλλά κοινωνικά ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ίσος ή και κατώτερος.

Απέναντι στον Θεό όλοι οι άνθρωποι είναι «δούλοι» Του, υπό την έννοια ότι αφενός είναι δικά Του πλάσματα και αφετέρου καλούνται να εκτελούν το θέλημά Του. Ακόμη και ένας ασεβής βασιλιάς όπως ο βασιλιάς της Βαβυλώνας μπορούσε να ονομαστεί «δούλος μου» από τον Θεό, καθώς σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή θα εκτελούσε την απόφαση της τιμωρίας άλλων λαών ως αποτέλεσμα κρίσης του Θεού (Ιερ. 25/κε/9).

Έτσι «Δούλος του Κυρίου» (ΕΒΕΝΤ ΑΝΤΟΝΑΪ) είναι καθένας επιφορτισμένος να εκτελεί το θέλημα του Θεού, όντας εντελώς υπάκουος στον θείο Κύριό του. Ως «δούλοι του Κυρίου» αναφέρονται οι Μωυσής (17 φορές), Ιησούς του Ναυή και Δαβίδ, όπως επίσης οι Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ.4 Είναι αξιοπρόσεκτό ότι μόνο στα κεφάλαια 40-53 του Ησαΐα, η λέξη παρουσιάζεται 31 φορές και κυρίως αναφέρεται στον Μεσσία (42/μβ/1,19, 43/μγ/10, 49/μθ/3,5-7, 52/μβ/13, 53/νγ/11).5,6,7

Αλλά γιατί οι Ιουδαίοι δεν μπορούν να δουν με ανοιχτά μάτια το κεφάλαιο 53/νγ του Ησαΐα; Αιτία είναι επειδή στη σκέψη τους δεν μπορούν να φανταστούν τον Μεσσία να πάσχει και να πεθαίνει. Στη συνείδησή τους έχουν φτιάξει την εικόνα ενός Μεσσία νικητή και θριαμβευτή. Πώς θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι εκείνος που έμελλε να τους σώσει, έπρεπε πρώτα να πεθάνει μαρτυρικά; Αυτό με την ανθρώπινη λογική είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό.

Είναι ο ίδιος λόγος που ακόμη και αρκετοί Χριστιανοί θεολόγοι (μεταξύ τους και Ορθόδοξοι), επηρεασμένοι από φιλοσοφικές σκέψεις και ουμανιστικές θεωρίες, δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία του αντίλυτρου που πλήρωσε ο Χριστός στο Γολγοθά, χύνοντας το αίμα Του και θυσιάζοντας τη ζωή Του ως «ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιωάν. 1/α/29). Έτσι υποτιμούν και κενώνουν από κάθε ουσία το λυτρωτικό έργο του Σταυρού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν έχουν κατανοήσει, ή δεν θέλησαν, τη σημασία της εξιλέωσης στο σύστημα θυσιών της λευιτικής ιεροσύνης.

Κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα και μεταξύ των Ιουδαίων, που επηρεασμένοι από διάφορες εθνικές φιλοσοφικές διδαχές, εγκατέλειψαν και έχασαν τη μεγάλη σημασία της εξιλέωσης. Αλλά γι' αυτό περισσότερα στο επόμενο άρθρο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Ηλία Σαμπετάι, ραβίνου, «Ιουδαϊσμός, Το πιστεύω-Οι πηγές», Λάρισα 2011, σελ. 200-201. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας παραθέτει τις εβραϊκές φράσεις και με εβραϊκή γραφή, όμως για τεχνικούς λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ.

2. www.myjewishlearning.com, Suffering and Evil: Jewish Solutions.

3. www.jewfaq.org/readings.htm

4. Ο όρος «Δούλος του Κυρίου» (εβραϊκά ΕΒΕΝΤ ΑΝΤΟΝΑΪ) χρησιμοποιείται 17 φορές για τον Μωυσή, από 2 φορές για τον Ιησού του Ναυή και τον Δαβίδ. Επίσης ο όρος χρησιμοποιείται για τους Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ («ενθυμήθητι τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ισραήλ, τους δούλούς σου»–Έξ. 32:13, «θέλω πληθύνει το σπέρμα σου, διά Αβραάμ τον δούλον μου»–Γέν. 26:24 κ.λπ.). Επίσης ως δούλοι του Θεού αναφέρονται οι προφήτες στο σύνολό τους («Και απέστειλε Κύριος προς εσάς πάντας τους δούλους αυτού τους προφήτας, εγειρόμενος πρωΐ και αποστέλλων· και δεν ηκούσατε ουδέ εκλίνατε το ωτίον σας διά να ακροασθήτε»–Ιερ. 25/κε/4, πρβλ. Αμώς 3/γ/7). Με ιδιαίτερη εικονική μορφή ο όρος «δούλος» χρησιμοποιείται αναφερόμενος στο λαό Ισραήλ όπως στο χωρίο «Τις τυφλός, παρά ο δούλός μου; ή κωφός, παρά ο μηνυτής μου, τον οποίον απέστειλα; τις τυφλός, παρά ο τέλειος; και τις τυφλός, παρά ο δούλος του Κυρίου;» (Ησ. 42/μβ/19).

5. W. Baker, E. Carpenter, «The Complete Word Study Dictionary-Old Testament».

6. F. Brown, S. Driver, C. Briggs, «The Brown-Driver-Briggs, Hebrew and English Lexicon».

7. I. Lowndes, «Λεξικόν Εβραϊκόν-Νεοεληνικόν της Παλαιάς Διαθήκης», Ανώγειο, Αθήνα 20

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Με το φως της Γραφής - 2012


«Γιατί όχι ο λαός Ισραήλ»

 Συνεχίζοντας τα σχόλιά μας στο βιβλίο του ραβίνου κ. Ηλία Σαμπετάι, ας αναρωτηθούμε τώρα γιατί δεν είναι δυνατόν ο «δίκαιος δούλος» του Κυρίου να είναι ο λαός Ισραήλ.1

Αντί ο σεβαστός ραβίνος να επιχειρηματολογήσει και να υποστηρίξει τη θέση του, στο βιβλίο του απλώς ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ με τρόπο αφοριστικό και απόλυτο, και μέσα σε όσο γίνεται λιγότερες λέξεις επιχειρεί να παρέλθει και να αποσιωπήσει το ζήτημα. Μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα κατά τη γνώμη μας, γράφει ότι: «ο Προφήτης εδώ μιλάει για το λαό Ισραήλ, που προσωποποιεί ως `δούλο του Θεού'. Μιλάει για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και περιγράφει το τέλος της ταλαιπωρίας του λαού, του `δούλου του Θεού’, με την λύτρωσή του από την Βαβυλωνιακή εξορία!».

Ας αποδείξουμε λοιπόν εμείς τους λόγους για τους οποίους αυτή η θέση δεν ευσταθεί ούτε με βάση τα βιβλικά ούτε με βάση τα ιστορικά στοιχεία.

Μπορεί να είναι ο Ισραήλ ο “δούλος” του 53/νγ του Ησαΐα;



Όπως μόλις διαβάσαμε, ο ραβίνος Σαμπετάι –όπως και εν γένει ο σημερινός Ιουδαϊσμός– διδάσκει ότι το 53/νγ κεφάλαιο του Ησαΐα εκπληρώθηκε επάνω στο λαό Ισραήλ και τα παθήματά του, όμως ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ραβίνοι: άλλοι ταυτίζουν αυτά τα παθήματα με τη βαβυλωνιακή εξορία –όπως ο ραβίνος–, ενώ άλλοι εκτίνουν αυτά τα παθήματα στους ανά τους αιώνες διωγμούς που υπέστη αυτός ο λαός, δήθεν για να εξαγοράσουν τις αμαρτίες των εθνικών...

Κατανοούμε την προσπάθεια που γίνεται για να παραβλέψει ο αναγνώστης τους αυτά τα τόσο σημαντικά λόγια της Γραφής, που διαφορετικά θα τους ανάγκαζαν –εφόσον είχαν καλή διάθεση– να αναγνωρίσουν τον Ιησού ως Μεσσία. Αλλά ιδού μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αυτή η προφητεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έχει εφαρμογή στο λαό Ισραήλ:



1. Ο Ισραήλ δεν πάσχει αθώος



Ο ίδιος ο Ησαΐας έχει γράψει για τους Ιουδαίους: «Ουαί, έθνος αμαρτωλόν, λαέ πεφορτωμένε ανομίαν, σπέρμα κακοποιών, υιοί διεφθαρμένοι^ εγκατέλιπον τον Κύριον, κατεφρόνησαν τον Άγιον του Ισραήλ, εστράφησαν εις τα οπίσω» (Ησ. 1/α/4). Με ποια λογική θα μπορούσε ένα έθνος αμαρτωλό και φορτωμένο αμαρτία να σταθεί εξιλαστήριο θύμα για άλλους, όταν οι δικές τους αμαρτίες βοούν και τους καθιστούν ενόχους αιωνίου καταδίκης, εκτός και αν μεσολαβήσει ο Μεσσίας;

Επίσης προς το τέλος του βιβλίου του ο Ησαΐας αναφέρεται στους παραβάτες απόγονους του Ιακώβ και υπόσχεται ότι «ο Λυτρωτής θέλει ελθεί εις Σιών και προς τους όσοι εκ του Ιακώβ επιστρέφουσιν από της παραβάσεως, λέγει Κύριος» (Ησ. 59/νθ/20). Τούτη η σπουδαία ΛΥΤΡΩΣΗ, δεν είναι χωρίς όρους αλλά θα βρει εφαρμογή μόνο σε όσους «επιστρέφουσιν από της παραβάσεως».


Το πρώτο βιβλίο του Ταλμούδ (Brachot – γραμμένο μεταξύ 220 και 300 μ.Χ.), εφαρμόζει το κεφ. 53 στο λαό του Ισραήλ και αυτούς που μελετούν την Τορά. Διαβάζουμε σε μετάφραση: 

«Αν ο Άγιος, ας είναι ευλογημένος, είναι ευχαριστημένος με κάποιον άνθρωπο, τον συνθλίβει με οδυνηρά βάσανα. Γι' αυτό λέει: ΄΄Ο Κύριος ηθέλησε να βασανίση αυτόν· εταλαιπώρησεν αυτόν΄΄ (Ησ. 53/νγ/10). Τώρα, μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν τους αποδέχθηκε με αγάπη. Γι' αυτό λέει: ΄΄Για να δει αν η ψυχή του θα προσφερθεί η ίδια προσφορά ως αποκατάσταση΄΄ (αυτόθι). Ακόμη όπως η περί ανομίας προσφορά έπρεπε να προσφερθεί με συναίνεση, έτσι και τα δεινά πρέπει να τα υπομείνει εκουσίως. Και αν αυτός τα δεχτεί, ποια θα είναι η ανταμοιβή του; ΄΄Θέλει ιδεί έκγονα, θέλει μακρύνει τας ημέρας αυτού΄΄ (ό.π.). Και περισσότερο από αυτό, η γνώση του [της Τορά] θα διαρκέσει. Γι' αυτό λέει: ΄΄Το θέλημα του Κυρίου θέλει ευοδωθή εν τη χειρί αυτού΄΄».2

Οι Ιουδαίοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι προφητείες αναφέρονται σε όλο το λαό Ισραήλ συλλογικά, ως ένα άτομο, που βρίσκεται σε θλίψεις έτσι ώστε να μπορούν να σωθούν πολλοί προσήλυτοι, λόγω της διασποράς των Ιουδαίων μεταξύ των ειδωλολατρικών εθνών. Με αυτό τον τρόπο εξηγούν ότι ο «άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον» (δηλαδή απαίσιος και μισητός), δεν είναι παρά ο Ισραήλ ανάμεσα στους λαούς. Αλλά αυτές οι προφητείες αναφέρονται σαφώς σε ένα πρόσωπο και δεν είναι σωστό να μεταφέρονται σε ολόκληρο έθνος.

Επίσης, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο λαό Ισραήλ οι εκφράσεις, «τας ασθενείας ημών εβάστασε και τας θλίψεις ημών επεφορτίσθη» και «ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών, εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών» και «διά των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν»; (εδ. 5).  Είναι προφανές ότι αυτοί που θεραπεύτηκαν χάρη στις πληγές του Σωτήρα, ήταν αμαρτωλοί (είτε ανήκουν στο Ιουδαϊκό έθνος ή στους εθνικούς). Αν ο πάσχων δούλος είναι ο λαός Ισραήλ, πώς στη συνέχεια αυτός ο ίδιος λαός παρουσιάζεται ως `άνθρωπος’ που οδηγήθηκε σε θάνατο λόγω της ανομίας του λαού του Θεού; Και όταν λέει «αυτός ετραυματίσθη διά τας παραβάσεις ημών, εταλαιπωρήθη διά τας ανομίας ημών· η τιμωρία, ήτις έφερε την ειρήνην ημών, ήτο επ' αυτόν», πώς μπορεί ο ίδιος ο λαός να πεθαίνει για χάρη του ίδιου του λαού, δηλαδή του εαυτού του;

Όλα αυτά μπορούν να έχουν σημασία μόνο αν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο διαφορετικό από τον λαό του Θεού, μέσω της θυσίας του οποίου αυτός ο λαός θα σωζόταν. Είναι σημαντικό εν προκειμένω ότι αυτή η ερμηνεία της προφητείας από τους Χριστιανούς, ότι αφορά τον Μεσσία, δεν έχει αλλάξει από τις πρώτες ημέρες της Εκκλησίας καθώς πρώτη αναφορά βρίσκεται στη συζήτηση του Φίλιππου με τον Ευνούχο (Πράξ. 8/η/32-35). Αντίθετα, όπως σημειώθηκε προηγουμένως, οι ραβίνοι έχουν διατυπώσει διάφορες ερμηνείες χωρίς να μπορέσουν να συμφωνήσουν, αλλά αυτές ξεφεύγουν από τα πλαίσια της  παρούσας μελέτης.

2. Ο Ισραήλ δεν πάσχει άφωνος



Μέσα στους αιώνες οι Ιουδαίοι υπήρξαν από τους πλέον επαναστατικούς λαούς της ιστορίας:
•πόλεμοι των Μακκαβαίων,
•επανάσταση του 66-73 μ.Χ., που οδήγησε στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ,
•εξεγέρσεις των Ιουδαίων τής διασποράς  στην Κυρήνη, Κύπρο, Μεσοποταμία και Αίγυπτο, που έμειναν γνωστές με το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Lusius Quietus (115-117 μ.Χ.),
•επανάσταση του Bar Kokhba το 132-135 μ.Χ., •εξέγερση κατά του Ρωμαίου διοικητή Gallus, ο οποίος κατέστειλε την επανάσταση και κατέστρεψε τις μεγάλες πόλεις της Γαλιλαίας.
Ακολούθησε μεγάλη σειρά άλλων εξεγέρσεων μέχρι πιο πρόσφατα την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, την αντίσταση κατά του βρετανικού προτεκτοράτου, την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ, τους πολέμους της Ανεξαρτησίας, των Έξη Ημερών, του Γιομ Κιπούρ και τις ατέλειωτες μάχες με τους Άραβες Παλαιστίνιους. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν κεντήσει και σημαδέψει ολόκληρη την ιστορία.

Τα παραπάνω δεν αναφέρονται ούτε σχολιάζονται από πολιτική-εθνική άποψη, αλλά μόνο από ιστορική, και σύμφωνα με αυτά, αποδεικνύεται ότι οι Ιουδαίοι ως λαός, μόνο ως «άφωνα αρνία» δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Συνεπώς ούτε έτσι δικαιούνται να σταθούν ως εκπλήρωση της προφητείας του Ησαΐα.

3. Ο Ισραήλ ποτέ δεν πέθανε



Αν και πολλά τα παθήματα των Ιουδαίων μέσα στους αιώνες, ούτε οι Εβραίοι ως λαός ούτε ο Ιουδαϊσμός ως θρησκεία εξαφανίστηκαν ή εξασθένησαν. Η συνεχής ιστορική παρουσία και η επιστροφή τους στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ, μόνο ως θάνατος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ακόμη και τότε που εκατομμύρια πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, περισσότερα άλλα εκατομμύρια συνέχισαν και συνεχίζουν να υπάρχουν δραστήρια σε διάφορες χώρες και ηπείρους.

Αντίθετα για τον «Δούλο του Κυρίου» το 53/νγ του Ησαΐα προβλέπει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι «παρέδωκε την ψυχήν αυτού εις θάνατον» (εδ. 12). Μάλιστα στο χωρίο 8, διαβάζουμε ότι, «εσηκώθη από της γης των ζώντων». Όλα αυτά με κανένα τρόπο δεν μπορούν να ισχύουν για το λαό Ισραήλ.

4. Ο Ισραήλ δεν είναι μεσίτης



Ένα άλλο που δεν μπορούσε και δεν μπορεί ποτέ να κάνει το Ισραήλ, είναι να «μεσιτεύσει υπέρ των ανόμων». Όντας, όπως είδαμε, λαός αμαρτωλών όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη, με πιο δικαίωμα θα μπορούσε άρα να μεσιτεύσει για τους υπόλοιπους ανόμους; Ο προφήτης Ιεζεκιήλ γράφει γι’ αυτούς (Ιεζ. 18/ιη/30): «Οίκος Ισραήλ, θέλω σας κρίνει, έκαστον κατά τας οδούς αυτού, λέγει Κύριος ο Θεός. Μετανοήσατε και επιστρέψατε από πασών των ανομιών υμών». Αν και λαός επαγγελίας, η αξία των Ιουδαίων δεν στηρίζεται στον εαυτό τους αλλά «εξ αιτίας των πατέρων», μάλιστα σήμερα δεν μπορούν να σταθούν ούτε καν ως `ευσεβές’ έθνος, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ζουν κοσμική ζωή, ενώ πολλοί είναι αγνωστικιστές ή άθεοι, και μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία ισχυρίζεται ή δείχνει να ακολουθεί με συνέπεια τη θρησκεία τους.

Ένας λαός αυτής της θρησκευτικής/πνευματικής ποιότητας, που είναι ο ίδιος αξιοκατάκριτος, ποτέ δε θα μπορούσε να σταθεί ενώπιον του Θεού και να μεσιτεύσει για άλλους λαούς.

5. Ο Ισραήλ πρώτος επωφελείται από τη θυσία του Δούλου



Αλλά το ισχυρότερο επιχείρημα βρίσκεται στο χωρίο 53/νγ/8, όπου διαβάζουμε ότι ο «Δούλος του Κυρίου» «διά τας παραβάσεις του λαού μου ετραυματίσθη». Άρα αυτός που πάσχει σύμφωνα με την προφητεία, δεν το κάνει για χάρη άλλων αλλά ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. Δεν είναι δυνατό, συνεπώς, ο ίδιος που πάσχει, ο ίδιος να εξιλεώνεται.

Εξάλλου, το θύμα οποιασδήποτε θυσίας κατά το λευιτικό τελετουργικό έπρεπε να είναι ΑΜΩΜΟ και ΑΣΠΙΛΟ. Θα ήταν δυνατό ποτέ το θύμα της μέγιστης θυσίας, με αποτελέσματα παγκόσμια, να είναι ελαττωματικό όπως είναι ο λαός Ισραήλ; Τέλος, και αν ακόμη δεχόμασταν ότι ο Ισραήλ θυσιάζεται για λογαριασμό και για χάρη του Ισραήλ, πώς ένας λαός ήδη νεκρός, θα μπορούσε να κερδίσει από τον ίδιο του το θάνατο; Τι αξία θα είχε για κάποιον αν αυτοκτονούσε ή δεχόταν να τον σκοτώσουν, αφού δεν θα ζούσε πλέον για να αποκομίσει τα οφέλη της θυσίας του;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Επιστρέφοντας στη δήλωση του ραβίνου Σαμπετάι, ότι τάχα: «Μια ψύχραιμη ανάγνωση του κειμένου αποκαλύπτει αβίαστα πως, ο Προφήτης εδώ μιλάει για το λαό Ισραήλ, που προσωποποιεί ως ‘δούλο του Θεου’. Μιλάει για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, και περιγράφει το τέλος της ταλαιπωρίας του λαού, του  «δούλου του Θεού», με την λύτρωσή του από την Βαβυλωνιακή εξορία!» αυτή αποδεικνύεται όχι μόνο αποτυχημένη αλλά και αντικειμενικά ανακριβής. 

Καμία “ψύχραιμη” ανάγνωση δεν επιτρέπει να συμφωνήσουμε μαζί του, ότι ο λαός Ισραήλ αποτελεί τον πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης προφητείας. Το αντίθετο μάλιστα, επειδή είναι αυτός ο λαός που ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ τα αγαθά αποτελέσματα της θυσίας του «Δούλου του Κυρίου» που, επιπλέον, έπρεπε να είναι και «ο δίκαιος δούλος».

Όσο και αν πιέσουμε τη λογική και την συνείδησή μας, είναι αδύνατο να διαστρέψουμε τα πράγματα για να συμφωνήσουμε με τα γραφόμενα του ραβίνου. Καμία βοήθεια δεν προσφέρθηκε στα έθνη από τους Ιουδαίους μετά την επιστροφή τους από τη Βαβυλωνιακή εξορία. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αν κρίνει από τη διαφθορά του θρησκευτικού κατεστημένου και τη μόλυνση της διδασκαλίας που απομακρύνθηκε από τον Νόμο (ΤΟΡΑ) για να αγκαλιάσει κάθε είδους κοσμικές και φιλοσοφικές διδασκαλίες.

Το μόνο καλό που προέκυψε για τον κόσμο ολόκληρο εκ μέρους του λαού Ισραήλ, είναι το γεγονός ότι  ο Μεσσίας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, «εγεννήθη εκ σπέρματος Δαβίδ κατά σάρκα» (Ρωμ. 1/α/3). Είναι τούτη μια υπηρεσία που ποτέ δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λησμονούμε. Γι’ αυτό και πρέπει ποτέ να μην παύσουμε να προσευχόμαστε για το λαό Ισραήλ, ώστε και οι «κατά σάρκα» Ιουδαίοι, να αξιωθούν και να γίνουν «Ιουδαίοι κατά το πνεύμα». Αμήν! |



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΧΙΚΟΣ
1. Ηλία Σαμπετάι, ραβίνου, «Ιουδαϊσμός, Το πιστεύω-Οι πηγές»,

Λάρισα 2011, σελ. 200-201. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας παραθέτει τις εβραϊκές φράσεις και με εβραϊκή γραφή, όμως για τεχνικούς λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ.

2. www.come-and-hear.com/berakoth/berakoth_5.html

3. Η άποψη δεν είναι καινούργια, αναφέρεται ήδη από τον Ωριγένη στο έργο του «Κατά Κέλσου», 1,55.